Univerzális témák az új Sun Kil Moon-albumon

2015.02.19. 18:04, Frontrecorder

markkozelek.jpg

A tavaly a Benjiért univerzális kritikai dicsőítésben részesülő Mark Kozelek Universal Themes címen jelenteti meg a következő Sun Kil Moon-albumot június 1-jén, persze nagyon is személyes témájú dalokkal.

Kozelek alapból nem éppen simulékony (más mércével bunkó) személye megítélésén ugyan sokat rontott tavaly a War On Drugs zenekar ellen folytatott, érthetetlen/értelmetlen, de annál vehemensebb verbális hadjárata - itt foglaltuk össze a sztorit -, ám ez mit sem vont le művészi renoméjából; ha az év végi listákat nézzük, akkor kijelenthető, hogy a Benji című hatodik Sun Kil Moon néven jegyzett albuma volt 2012 legjobb lemeze a világ szerint (igaz, nálunk csak a hetedik lett). Természetes, hogy ezek után felfokozott figyelem és várakozás övezi Kozeleket, aki nemrég elárulta, hogy dolgozik az új lemezen, amely reményei szerint őszig meg is jelenik. A nehéz természetű dalszerző-énekes tartotta a szavát, sőt, nem is kell addig várni: már a nyár elején, június 1-jén kijön a következő Sun Kil Moon-anyag, a Universal Themes, rajta nyolc új szerzeménnyel. A döntően ismét akusztikus lemezt Kozelek San Franciscóban és a New Jersey állambeli Hobokenben rögzítette, Steve Shelley volt Sonic Youth-dobossal kiegészülve.

Az egyetemes (helyett Kozeleket ismerve inkább személyes) témákat tálaló lemezről tavaly november végén vált hallhatóvá az első dal, a több tételes, kilencperces The Possum című balladába oltott spoken word performansz, melyet a szerző házában talált döglött oposszum ihletett, de szó esik benne Godflesh-koncertről is (Kozelek nagy rajongója a zenekarnak, két éve egy dalukat is feldolgozta).

https://recorder.blog.hu/2015/02/19/univerzalis_temak_az_uj_sun_kil_moon-albumon
Univerzális témák az új Sun Kil Moon-albumon
süti beállítások módosítása