Kiss Tibi (Quimby) új albuma nem zenei, hanem képes

2012.12.11. 16:14, Recorder.hu

kisstibi_650.jpg

(X) Tudtuk? Nem tudtuk? Attól még tény: a Quimby-ből ismert Kiss Tibi képzőművész is. Frissen megjelent Neonradír című könyve új oldaláról mutatja be az énekes-gitáros-dalszövegírót. Az évekig készülő, 144 oldalas kiadvány Kiss Tibi életének és gondolatainak képes albuma: az egyetemista, szárnyait bontogató festő, a mámor démonaival megküzdő ember és az újrakezdő művész alkotásainak gyűjteménye, amelynek minden oldala önálló műalkotás. A szerdai könyvbemutató és dedikálás részletei, interaktív belelapozó és videó alább.

Korai, érett munkáival indít a kötet: tanulmányrajzok, verseskötetekhez készített illusztrációk, bizarr figurákat felvonultató festmények. Ezeket követik a pokol bugyraiba alámerülő művész jártában- keltében fecnikre firkantott skiccei, „egy olyan korszak lenyomatai, amikor semmi sem működött". Majd kiszínesednek, élettel telnek meg a képek, a humoros, ironikus, kritikus, erotikus, játékos és kísérletező, motívum gazdag festmények, grafikák és vegyes technikájú kompozíciók. Az alkotásokat Kiss Tibi gondolattöredékei, színes történetei, zeneszövegei és a zenésztárs, jó barát Varga Livius párbeszédes jelenetei kísérik.

Lapozz bele az albumba:

Kiss Tibor (1971. május 10.) zenész, képzőművész, dalszövegíró, a Quimby együttes gitáros frontembere, előadóművész. Dunaújvárosban született, azóta megjárta a pokol bugyrait és a siker csúcsát is. Édesapja kultikus tanár volt az iparvárosban. A fiú eredetileg csillagász, majd képzőművész akart lenni, 16 éves kora körül kezdett zenével foglalkozni.

A gitározást autodidakta módon művelte, a dunaújvárosi Münnich Ferenc Gimnázium Október nevű rockzenekarában játszott bátyjával, Kiss Endrével, Mikuli Ferenc basszusgitárossal és Varga Livius énekes-dobossal. Quimbyként először 1991 végén léptek fel a Tilos az Á-ban, megtetszett nekik a név hangzása, rájuk ragadt. A Quimby-történet innentől közismert.

Kiss Tibi 1997-ben a Magyar Képzőművészeti Egyetemen diplomázott, az állandó rajzolgatás, festés azóta is folyamatosan jelen van az életében, de költőként is számon tartják, dalszövegei sokak szerint önálló versekként is megállják a helyüket. Válogatott művei megjelentek a József Attila Kör kiadásában, Ventilátor blues címmel.

Azt mondta egyszer magáról, hogy mindeközben elivott egy lakást, elszívott egy nyaralót, átaludt egy karriert. Az önpusztítás olyan fázisába érkezett, hogy végül 2003-ban, Komlón egy pszichoterápiás csoportban építette újjá magát és ezzel művészetét is.

A Neonradír kisebb-nagyobb megszakításokkal 3 évig készült. Kiss Tibi egy Magyar Narancsnak adott interjúban így vall a a képzőművészetről,: "Annak idején, amikor megfertőzött minket a rock and roll, illetve a rockzene, nem gondoltam, hogy nem lesz belőlem képzőművész. Gyerekkoromtól az szerettem volna lenni, és amit abban tanultam, tudom használni a zenében is, hiszen a muzsikák hangulatszerűek, a szövegek képiesek,
metaforikusak. Nincsenek alkotói korszakaim, inkább a magam örömére kísérletezek, az anyaggal való törődés érdekel."

Tudj meg többet a könyvről:

http://bookline.hu/kisstibor

Gyere el a dedikálással egybekötött könyvbemutatóra:

http://www.facebook.com/events/175678985910370

Nézd meg, mit mond az alkotó:

Címkék: kiss tibor quimby
https://recorder.blog.hu/2012/12/11/kiss_tibi_quimby_uj_albuma_nem_zenei_hanem_kepes
Kiss Tibi (Quimby) új albuma nem zenei, hanem képes
süti beállítások módosítása