Amorf Lovagok: Tócsarobbantó – albumpremier!

2010.12.02. 16:00, -recorder-

Az Amorf Ördögök 2007-es feloszlása óta az alapító tagok, a szövegíró Tariska Szabolcs és a zeneszerző Tövisházi Ambrus elsősorban Péterfy Borinak írt dalaikkal arattak nagy sikert, de külön-külön is igen szorgalmasak: a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett Szabi színházi és filmes munkái mellett a Kiscsillag és a Magashegyi Underground legutóbbi lemezein is feltűnt társszerzőként, míg a produceri munkákat is vállaló Ambrus egyszerre több zenei projektet vezet, a már befutott Erik Sumo Bandtől az egészen friss The Gombig. A két hajdani osztálytárs most ismét közös produkcióval áll elő: Amorf Lovagok néven készített gyereklemezük, a nem csak gyerekeknek szóló Tócsarobbantó itt a Recorderen hallgatható meg először teljes terjedelmében – egészen december 5-én éjfélig!

Az újpesti Kutyalabor stúdióban készült album december 6-án, Mikulás napján jelenik meg digitális formában a korlatlanzene.hu oldalon, majd 16-ától már CD-n is kapható lesz, az EMI Music Services gondozásában. Az Amorf Lovagok élőben december 29-én az A38 Hajón, az Erik Sumo Band új – Harcsa Veronika nélküli – felállásának első budapesti koncertjén mutatkoznak be először, egy négyszámos miniműsorral (az est előzenekara a Qualitons lesz). A Recordernek a zeneszerző-producer, Tövisházi Ambrus mesélt a Tócsarobbantó albumról, dalonkénti kommentárokkal.


Először is azt szeretném mondani, hogy fogalmam sincs, milyen a jó gyereklemez. Nem biztos, hogy gyereklemez, amit csináltunk, de az biztos, hogy legjobb tudásunk szerint jártunk el, és semmit nem csinálnék máshogy most sem. Gügyögés egyáltalán nincs rajta, de szerintem egy gyereknek nincs is arra szüksége, legalábbis annak a korosztálynak (6 és 99 év között), amelynek szánjuk ezt, semmiképpen.

 

1. Tócsarobbantó
Szabinak volt a Magashegyi-lemezre egy ötlete, amiből nem lett végül szám. Felpofoztuk a szöveget, gyorsan feldoboltam rá a próbatermünkben egy primkó dobolást (kicsit olyan lett szerintem, mint az Omegától a Petróleum lámpa), és rekord tempóban megszületett a Tócsarobbantó. Weyer Balázs barátomat hívtuk vendégnek ebbe a számba: szaxofonon rotyog 2:56-nál.
 
2. Janicsár a 3 Testvérben
Ahogy belemerültünk a lemezcsinálásba, mindig mondtam Szabinak, hogy olyan szövegeket szeretnék, amikre kisfiúként szívesen ugráltam volna a Paff, a bűvös sárkány helyett. Szabi egy gyros sütőben dolgozó legényről írt egy epikus, már-már képregényesen kalandos, horrorisztikus művet.”
 
3. Laszti
Ennek a zenének létezett egy korábbi, szvinges változata, de azt kábé pont két éve írtam, és akkor még sokkal több füttyös vidámkodást terveztünk a lemezre. Az utolsó hónapban teljesen áthangszereltem, és lett ez a zajos house szám – a kedvencem benne az elhangolódó orgona a refrénben.
 
4. Lyukas dió
„Erről a számról bevillan, hogy mennyire szeretem Becket, az utolsó lemezeit viszont mennyire nem. Na hát csak sikerült egy késői Becknek emléket állító dalt csinálni, a Black Tambourine jut eszembe róla elsősorban. Szabinak ez volt az egyik első szövege, és nekem ez az egyik kedvencem (a másik a Napséta).
 
5. Zabagép
Egy éve Szabi urammal csináltunk egy gyerekeknek készülő táncdarabhoz zenét, ami az ételeket mutatja be a kölyköknek, játékos módon (a Magyar Mozdulatművészeti Társulat Répa, retek, mogyoró című előadásról van szó – a szerk.). Ahhoz készült ez az édességlista.”
 
6. Kavicsgyűjtő
Az utolsó pillanatig nem tudtam megállapítani, hogy jó-e ez a presszó-dobgépes cucc, aztán Weyer Balázs azt mondta, hogy klassz ez, azóta elhiszem. Nagyon jól fekszik Szabinak az, ahogy a kavicsos sztoriját meséli.
 
7. Hapi Kapitány
Volt egy olyan ötlet, hogy a zenekar neve legyen Matróz, Szakács és Kalóz. Nem tudom, honnan jött, de a kalózos vonal sokáig megmaradt, és főztünk egy igazi tengeri számot, sirályokkal, tengerzúgással, papagájokkal és gorillával.
 
8. Bim-Bam Sziget
Ezt a számot Bartók Bélának szeretném küldeni.”
 
9. Kiszakadt a farmerem
Stumpf András barátomnál Budapesten senki nem játszik jobban paraszt blues rockot. Ezért őt hívtam el vendégzenésznek ebbe a számba, amely a műanyag motorozás hátrányaira hívja fel a figyelmet.”
 
10. Derekamon a Balaton
Az első szám, amit közzétettünk a lemezről, de akkor még nem tudtuk pontosan, hogy milyen lesz az egész lemez. Végül ebből lett egy rádiós szám, nem is értjük, talán picit kapcsolódik az Amorf Ördögök karrierjének első állomásához, ami egy feldolgozás volt (Nekem a Balaton).
 
11. Legyél te is feltaláló
Eredetileg Fulton néven működött ez a szám, és talán a legrégebbi szöveg az összes között. Eleinte primérebb ska verzió volt, de aztán eltaknyoltattam ilyen filteres nyunnyogó hangokkal a dobot. Talán a leginkább gyerekeknek szóló dal a lemezen.”
 
12. Kalózleves
Ennek az eredeti verziója szintén az ételekről szóló gyerektáncdarab része volt, csak ott Csontleves-dal volt a címe meg a refrénje. Nagyon hamar vége van, de igen jó szám.
 
13. Napséta
Voltunk egy Zuboly-koncerten még tavaly Pécsett, és játszották a Szép az icipici női cipő című számot, aminek annyira beleragadt a fülembe a ritmusa, hogy írtam rá egy új dallamot, de csak később vettem észre a nyilvánvaló lopást. Szabi pedig rittyentett rá egy olyan szöveget, hogy az Egymillió lépés Magyarországon szignálja lehetne, ha visszavihetnénk az időben.”
 
14. Cseresznyefa
„Karesz, ma palacsinta lesz! – azt hiszem, ez volt az első sor, ami megvolt a lemezből. Csúnyán zongorázom rajta, meg nem túl szépen énekelek, de a dallam és a szöveg igen fülbemászó. Az egyetlen lassú szám a lemezen.”
 

lemezborító: Csáki László
zenekarfotó: Glódi Balázs
http://www.facebook.com/amorflovagok
http://www.facebook.com/eriksumo
http://www.facebook.com/thegomb
http://www.mikurose.hu
http://peterfybori.hu
http://korlatlanzene.hu 

https://recorder.blog.hu/2010/12/02/amorf_lovagok_tocsarobbanto_albumpremier
Amorf Lovagok: Tócsarobbantó – albumpremier!
süti beállítások módosítása