Amsterdam Records

2010.09.29. 07:32, -recorder-

Lemezvásárlási lehetőségeket bemutató sorozatunkat egy amszterdami körképpel indítjuk. Hollandia (egyik) fővárosa lemezboltok mennyisége és minősége szempontjából kiemelt helyen szerepel, még a nyugat-európai nagyvárosok között is, használtlemez-kínálatban pedig talán csak Londonnal említhető egy lapon. Alábbi összeállításunk a vinyl lemezeket (vagy, ahogy magyarul jobban ismerjük: bakeliteket) áruló boltok tekintetében teljes körű, komplett útmutató, stílusbeli tájékoztatókkal, pontos címmel, nyitvatartással, fotókkal – és térképpel!
 

„Endre vagyok, vinyl junkie.
 
(Szia, Endre.)
 
Sziasztok.
Amszterdam ugyebár a vinyl junkie-k egyik fellegvára, de nem mentegetőzni akarok…”
 
xxx
 
Lemezvásárlás szempontjából Amszterdam valóban az egyik európai fellegvár, még úgy is, hogy az elmúlt egy-két évet tekintve ebben a városban is komoly hanyatlás érezhető, visszaesés mind az üzletek számában, mind a vásárlási kedvben – az utóbbi, a recesszió mellett, aligha kérdés, az „átalakuló zenehallgatási szokások” következménye. Csak a 2008-2009-es időszakban több mint tíz lemezbolt zárt be (jellemzően a drágább bérleti díjat fizető belvárosi boltok, illetve az elektronikus tánczenékkel foglalkozó üzletek). Több szakbolt előbb egybeolvadással próbálkozott, de végül így is bedobták a törölközőt. A tánczenékre specializálódott helyeket jellemzően már a DJ-k sem tartják el.
 
Internet – hangzik a még működő lemezbolt-tulajdonosok egybehangzó válasza a visszaesések okát firtató kérdésre. Pedig egy kezdő zenerajongó Hollandiában viszonylag könnyen és olcsón tehet szert egy klasszikus nagylemezekből álló bő alapgyűjteményre, de felesleges ragozni, a XXI. század fiataljainak egyelőre egyértelműen az MP3 a kedvenc hanghordozó formátuma.
 
A további kesergés helyett azonban ez a körkép azoknak szól, akik Amszterdamba érkezve szeretnének könnyen tájékozódni a fellelhető lemezboltokról. Az összkép még 2010-ben is meglehetősen pazar.
 
Egyéves amszterdami tartózkodásom alatt több száz lemezt vettem (vagy kaptam ajándékba!), és csak a legritkább esetben engedélyeztem magamnak 1 eurónál drágább kiadványt. Így is szinte csak kiváló és nagyon jó állapotban lévő albumaim lettek, alig 300 forintért. Olyanok, mint a Surf’s Up, az It Takes A Nation Of Millions To Hold Us Back, a Searching For Young Soul Rebels, a Berlin, vagy a For Your Pleasure. Vagy éppen az Amor Guru, ami egy Hollandiában 1986-ban kiadott Bizottság-ritkaság, vagy éppen az O.G.I., ami pedig Peter Ogi Franciaországban, 1980-ban, a Spions felbomlása után megjelent szintis new wave lemeze, Malcolm McLaren dalszövegeivel – és ez utóbbiakat ráadásul ajándékba kaptam a város talán legjobb üzletében.

Az alábbiakban a lemezboltok felsorolása a városrészek szerint következik, a központtól nyugatra fekvő Jordaan negyedből indulunk, először déli irányba, majd a belváros felé (térképünk nagy méretben itt látható, de kicsiben cikkünk legvégén is megtalálható). Vigyázat: óvatos becslés szerint (és biciklis közlekedéssel számolva) is legalább két nap kell az összes hely rendes bejárására!


Distortion Records
 
táncczene, indie, experimentális
új és használt lemezek
Westerstraat 244
www.distortion.nl
H:        zárva
K:        11-18
SZe:     11-18
CS:      11-21
P:        11-18
SZo:     10-18
V:         zárva
 
A város legjobb és leghangulatosabb lemezboltjainak egyike. A független kiadók és a legkülönfélébb aktuális tánczenék új megjelenései, azok újrakiadásai, illetve az említett zsánerek klasszikusai jelentik a fő profilt. Ennek megfelelően az árak többségben 10 euró fölött kezdődnek, de bőven akad használt korong is, ezek nagyjából 4-8 euróba kerülnek. Van párszáz 1 eurós lemez, és a következő, 2,5 eurós akciós dobozban is mindig akadnak gyöngyszemek. Nagyon bőséges az aktuális és a használt kislemez, illetve 12” szekció. A boltban csak hozzávetőlegesen van rend, az egyes műfajok, vagy éppen kiadók szerinti rekeszekben sokszor nagy a káosz, így a turkálás örömét, vagy a szabad pakolászást kedvelők előnyben vannak. Egymás hegyén-hátán állnak a lemezek, és ha még bepillantunk a raktárba is, akkor végképp azt érezzük, hogy itt minden megvan a preferált stílusokban (az eladók sem tudják, hogy pontosan mekkora a készlet, de a szám bőven húszezer feletti).


Flesch Records
 
dzsessz, pszichedelikus, avantgárd
használt lemezek
Noorderkerkstraat 16
-
CS:      13-17
P:        13-17
SZo:     10-18
 
Használtlemezbolt, eléggé jól behatárolható profillal és kissé szabálytalan nyitvatartással (csak csütörtöktől szombatig látogatható). Rendezett, precíz kínálat, dzsessz és avantgárd albumok a bejáratnál, némi népzene, viszonylag bőséges komolyzene, és legbelül a hatvanas-hetvenes évek folk-, garázs- és progresszív rockja, pszichedéliája, azokon belül is inkább ritkaságok. Szóval nem a Meddle vagy az Aqualung kedvéért érdemes betérni, hanem inkább 13th Floor Elevators-, Kaleidoscope- vagy Pearls Before Swine-albumokért. Ennek megfelelően az árak is elszaladhatnak 30-35 euróig, de 10-15-20 euróért már nagyon értékes lemezeket lehet kapni – egyszer jó lenne itt megvenni a United States Of America egyetlen hivatalos stúdióalbumát, vagy a Philosophy Of The World című Shaggs-lemezt.


Back Beat Records
 
soul, funk, dzsessz, blues
új és használt lemezek
Egelantiersstraat 19
www.backbeat.nl
H:        11-18
K:        10-18
SZe:    10-18
CS:      10-19
P:        10-18
SZo:     10-18
V:         zárva
 
Szintén a Jordaan szűk utcáinak egyikében található a város mára egyedüliként megmaradt soul szaküzlete. Persze a Back Beat cégér mellett látható Blue Note tábla azt is pontosan jelzi, hogy dzsesszt is találhatunk itt, nem is keveset. Szintén zsúfolt üzlet, picike, mégis háromszintes, a bakelitek mellett CD-kkel is foglalkozik, de azok is szigorúan a profilon belüli zenék: rhythm & blues, soul, funk, mindenféle dzsessz, kevés diszkó, hiphop, easy listening. Használt és új lemezek vegyesen. Vinylből főleg használtakat találunk, 3-tól nagyjából 10-12 euróig. Szintén kaphatók itt profilba illő könyvek, újságok, DVD-k.


Velvet
 
mindenféle stílus
új és használt lemezek
Rosengracht 40
www.velvetmusic.nl
H:        12-18
K:        10-18
SZe:    10-18
CS:      10-21
P:        10-18
SZo:    10-18
V:        12-18
 
A Velvet egy holland lemezbolthálózat, több városban a fő – vagy egyetlen – szaküzletnek számít, így a használt lemezek helyett az újdonságokon van a hangsúly. CD, vinyl, 7”, 12”, DVD – és mindből egyaránt található új és használt is. Az amszterdami bolt szép, rendezett, hosszúkás üzlethelyiség, amelynek a legvégében helyezkednek el a vinylek. Minden műfajból van egy kevés, az új kiadványok között kiemelt figyelmet fordítanak az underground hiphopra és az elektronikus zenékre, a használt lemezek között 6-10 euróért találhatunk érdekességeket, leginkább a hetvenes-nyolcvanas évekbeli rock és popzenében. Van egy akciós szekció (1–2,5 euró a lemezek darabja), ahol azért szintén bőven akad különlegesség – pl. korai Lush-maxikra bukkanhatunk, 1 euróért! Vásárolhatók zenei magazinok is, holland lapok mellett főleg régi Mojók és Uncutok 2–4 euróért.
 
 
InDeep’n’Dance
 
techno, house, trance
új lemezek
Rosengracht 60
www.indeepndance.com
H:        11-19
K:        11-19
SZe:    11-19
CS:      11-19
P:        11-19
SZo:    11-19
V:        zárva
 
A Velvettől pár háznyira található egy mainstream technóra, house-ra és trance-re specializálódott üzlet, mely tökéletes példája a bevezetőben említett hanyatlásnak. Ma már inkább ruhaboltként üzemel, amelynek a végében bújik meg, szinte már csak megtűrt státuszban a nagyon szellős lemezrészleg, főképp 12” újdonságok. Az üzlet neve egyben egy kiadóé is, amelynek a kiadványai természetesen mind megtalálhatók itt. Szigorúan műfaj-specialistáknak ajánlott, de sokat ők se várjanak.
 
 
Second Life Music
 
mindenféle stílus
ritkaságok, használt lemezek
Prinsengracht 366
www.secondlifemusic.nl
H:        13-18
K:        13-18
SZe:    13-18
CS:      13-18
P:        13-18
SZo:    13-18
V:        13-18
 
Klasszikus használtlemez-választékot találunk a Second Life-ban – háromszintes, minden műfajt felölelő üzlet. Bár büszkén hirdeti, az igazán nagy ritkaságok itt is ritkák, viszont a törzskészlet bőséges, és a város hasonló profilú boltjai (Record Palace, Record Mania, Record Friend, Eargasm) közül ez a legolcsóbb – itt találjuk a legtöbb 3-4-5 eurós lemezt. A hasonló profilú boltokkal szemben itt azonban nincsen 1 eurós szekció, mindössze párszáz, kirakat elé tett, nem túl bíztató 2 eurós album csalogatja be a vásárlókat.
 
 
Record Palace
 
mindenféle stílus
ritkaságok, újrakiadások, használt lemezek
Weteringschans 33
www.record-palace.nl
H:        11-18
K:        11-18
SZe:    11-18
CS:      11-18
P:         11-18
SZo:    11-18
V:        12-17
 
Egyik kedvencem. Vagy ha egyet kellene mondani, akkor egyik nélkül. Néhány száz újrakiadás mellett sok-sok ezer kifogástalan állapotú használt lemez, minden műfajban, 5-10 eurós átlagáron, rengeteg ritkasággal. A Paradiso koncertteremmel szemben található boltban a falak tele hírességek által dedikált lemezborítókkal, Tarantino, aki a kilencvenes évek elején megszakításokkal többször élt Amszterdamban, itt válogatta össze a Ponyvaregény zenéjét (miközben a városban írta a film forgatókönyvét), Paul Weller kéthavonta jár ide felvenni a direkt neki összehorgászott Small Faces- és Kinks-ritkaságokat, a Sonic Youth-vezér Thurston Moore itt szerzi be az európai különlegességeket legendás kollekciójába, és úgy általában rengeteg híres DJ itt túrja a hangminta-alapokat. Edan például javaslatomra a 70 eurós Syrius-lemezen vacillált (amúgy is tisztességes a magyar lemezek kínálata, még KFT is akad a new wave szekcióban, 4 euróért). Az alagsorban több ezer 1 eurós lemez, és több ezer olcsó (vagy drága, de ritka) dzsessz. Az egyik falon egy ötször öt lemezből álló installáció látható, melyen kéthavonta egy adott koncepció szerint cserélődnek a borítók. És természetesen itt dolgozik a város legjobb fej eladója. Kötelező megálló.
 
 
Charles (!MEGSZŰNT!)
 
klasszikus zene, népzene
új és használt lemezek
Weteringschans 193
-
H:        13-18.30
K:        10-18.30
SZe:    10-18.30
CS:      10-18.30
P:        10-18.30
SZo:    10-17.30
V:        zárva
 
Speciális kis szaküzlet, döntően komolyzenét találunk, kisebb részben pedig népzenét (két szinten: fent a komolyzenei CD-k, az alagsorban népzene is). Aki klasszikusokra vadászik, nem hagyhatja ki: ugyan vinylből mára már csak egy jelképes mennyiségre bukkanhat, cserében viszont egy sajátosan holland humorú hölgy fogja kalauzolni.
 
 
Concerto
 
mindenféle stílus
új és használt lemezek
Utrechtsestraat 52-60
www.concerto.nu
H:        10-18
K:        10-18
SZe:    10-18
CS:      10-21
P:        10-18
SZo:    10-18
V:        12-18
 
A Lemezbolt. Öt, egymás melletti, alagsorral is rendelkező üzlethelyiséget nyitottak egybe, hogy egyetlen üzletként hangsúlyozza: a Concertóban minden megvan! Legalábbis minden zsánernek (komolyzene, dzsessz, világzene, tánczene, rock) jutott külön részleg és szint, mindenből van CD-, vinyl- és DVD-kínálat, új és használt egyaránt. Úgyhogy ez azért tényleg hatásos, ám ha csak az amúgy igen tekintélyes könnyűzenei vinyl részleget nézzük, a város kisebb boltjai mégis jobban lefedik a zsánereket, ráadásul a Concerto nem is olcsó, a használt albumok is többnyire 8 euró felett vannak, a hangsúlyosan olcsó, akciós kínálat is 4 eurónál kezdődik. Ettől függetlenül látni kell. A bolt saját újsággal is rendelkezik (Mania), címlapján mindig a hónap ’no risk disc’-jét adó előadóval. 2009-ben többek között a Fever Ray, az XX, vagy a Grizzly Bear aktuális lemezét vehettük meg azzal a tudattal, hogyha nem tetszik, minden további nélkül visszavihetjük, és visszakapjuk az árát. Mondjuk jó vicc. No risk a Concertónak is.
 
 
Record Mania
 
mindenféle stílus
ritkaságok, használt lemezek
Ferdinand Bolstraat 30
-
H:        10-18.30
K:        10-18.30
SZe:    10-18.30
CS:      10-20
P:        10-18.30
SZo:    10-18.30
V:        zárva
 
A Record Mania is a klasszikus – majdnem – minden igényt kielégítő boltok egyik lehetséges prototípusa: Pécsen vagy Szegeden nagyon hatásos lenne, de persze még Budapesten is. Itt azonban az erős pop-rock és soul szekció mellett (melyet azért annyira nem kínálnak olcsón, 7-8 eurónál kezdődnek a kifogástalan állapotú lemezek) a sokszor nívós 1 eurós szekcióval tud csábítani – érdemes lenézni a kissé eldugott alagsori helyiségbe. A vinylek mellett használt CD-vel is foglalkoznak a rotációban dolgozó tulajdonosok. Általában találunk itt egy eredeti, első nyomást a Five Leaves Leftből, Nick Drake 1969-es bemutatkozó albumából – aki tudja, hogy ez mit jelent, biztosan betér.
 
 
South Miami Plaza (!MEGSZŰNT!)
 
pop, soul, easy
használt lemezek
Albert Cuypstraat 116
www.southmiamiplaza.nl
H:        10-18
K:        10-18
SZe:    10-18
CS:      10-18
P:        10-18
SZo:    10-18
V:        10-18
 
A tipikus raktárkészlet-kiárusító „megastore”. Az idézőjel persze indokolt: bár nagy alapterületű a város híres piacutcájában található bolt, igazából senkinek sem kellő, nagyon olcsó CD- és DVD-kínálattal teli. Kapható mindenféle egyéb kiegészítő is a poszterektől a pólókig, de a viszonylag nagy világzenei CD-készlet mellett a vinyl szekció már csak lábjegyzetszerű említést érdemel. Minden bizonnyal az egyik megszűnt bolt maradéka került ide, és ezért kerül itt minden lemez egységesen 2 euróba. Soul, easy listening, hetvenes évek popzenéje – akit ez érdekel, túrja át azt az egy-kétezer lemezt (párszáz kislemez is van, 1 euróért).
 
 
Muzikat (!MEGSZŰNT!)
 
pop, rock
használt LP-k, zenei könyvek, magazinok
Sint Antoniesbreestraat 3G
www.muzikatmusicbooks.com
H:        zárva
K:        12-18
SZe:    12-18
CS:      12-18
P:        12-18
SZo:    12-17
V:        zárva
 
A Muzikat elsősorban nem lemezbolt. Ám ha egyetlen korongot sem vehetnénk itt, akkor is helye lenne összeállításunkban, hiszen elképesztő zenei antikvárium, nagyon régi, igazán klasszikus és friss könyvekkel, újságokkal, poszterekkel, képeslapokkal, kitűzőkkel, mindenféle zenével kapcsolatos papír alapú ereklyével. Ráadásul azért vinyl is akad – nem túl sok, de viszonylag olcsón, főleg a hatvanas-hetvenes évek klasszikus rockzenéjéből. Nem a lemezek miatt, hanem a bámulatos rocktörténeti légkör miatt kötelező meglátogatni, na és persze akkor már könnyen lehet, hogy vásárfia lesz egy-egy hiányzó Mojo- vagy The Face-szám (2-3 euróért), vagy Lester Bangs rockkritikus klasszikus könyve, a Psychotic Reactions And Carburetor Dung, eredeti kiadásban.
 
 
Gigantic (!MEGSZŰNT!)
 
pop, rock, tánczene
új CD-k és használt LP-k
Sint Antoniesbreestraat 15
www.gigantic.nl
H:        13-18
K:        10-18
SZe:    10-18
CS:      10-18
P:        10-18
SZo:    10-18
V:        13-18
 
A két belvárosi piactér, a Nieuwmarkt és a Waterlooplein közti utcában a Muzikat mellett még két másik lemezbolt található, úgyhogy egy lendülettel betérhetünk a Giganticba is, mely a nevével ellentétben egy apró CD-bolt. Jó a szelekció, a viszonylagos olcsóság mentén próbál versenyre kelni a nagyobb üzletekkel, és a sarokban megbújik pár száz bakelit is. Kellően érdekes a kínálat, nem is drága (3-4 euró lemezenként), de nagy fogásokra azért ne számítsunk.
 
 
Record Friend
 
mindenféle stílus
új és használt lemezek
Sint Antoniesbreestraat 64
http://winkel.recordfriend.com
H:        11-18
K:        12-18
SZe:    12-18
CS:      12-18
P:        12-18
SZo:    10-17
V:        12-17
 
A Gigantic bolttal szemközti Record Friend viszont ismét fontos megálló, Amszterdam egyik legjobb és legnagyobb lemezboltja. A fantasztikus használtlemez-választék mellett újdonságokkal is foglalkozik, kislemezből szintén pazar a kínálat. Megsaccolni se merném, mekkora a készlet (sok tízezres), csak bírjuk pénztárcával. Az új lemezek és az újrakiadások nem olcsók, a használt albumok törzskészletében is kevés az 5-6 euró alatti, viszont az akciós szekció (1 euró) mindig tartogat kihagyhatatlan ajánlatokat. Talán itt vettem a legtöbb rocktörténeti klasszikust, hiszen általában több ezer válogatott korongból lehet tovább válogatni, azaz nem kell folyton Fischer-Z-, Rubettes- vagy Bay City Rollers-borítókat tovalapozni. Az egyik eladó-tulajdonos nagyon kedves, minden alkalommal megmutatja a friss magyar vonatkozású újrakiadásokat (amiből szép számmal akad mostanában).
 
 
Het Fort van Sjakoo
 
punk/HC
új lemezek, könyvek
Jodenbreestraat 24
www.sjakoo.nl
H:        11-18
K:        11-18
SZe:    11-18
CS:      11-18
P:        11-18
SZo:    11-17
V:        zárva
 
Ez igazából egyfajta anarchista/balos könyvesbolt (pl. ilyen könyvet is árul), pólóbolttal az alagsorában, de van egy sarok, ahol anarcho/punk/HC/DIY kis- és nagylemezeket lehet találni. Aki az ilyesmit szereti, annak feltétlenül ajánlatos betérni – naprakész a szelekció.
 
 
Bolhapiac (Waterlooplein)
 
vegyes
olcsó, használt lemezek
Waterloopleinmarkt
H-Szo:  kb. 10-18
 
A szintén turistalátványosságnak számító bolhapiacon is volt két „fix” lemezes bodega, melyek 2009 során szűntek meg. Azért így is akad még néhány állandó sátras árus, aki részben lemezekkel, részben más termékkel foglalkozik. Továbbá mindig akad alkalmi eladó, akitől 50 centért vehetünk meglepő dolgokat (pl. Beach Boys: Love You, Idlewild: The Remote Part, Dream Syndicate: The Days Of Wine And Roses stb.). Az állandó árusok között van egy „pornós bácsi”, aki a felnőtt tartalmú DVD-k mellett négy doboznyi hatvanas-hetvenes évekbeli klasszikus pop/rocklemezt tart, van egy „morcos bácsi”, aki leginkább bootleg koncert-CD-kkel kereskedik és van egy „ruhaboltos”, akinél szintén lehet 2-3 euróért jó bakeliteket kifogni (pl. egy Prince dupla bootleget, amit 1987-ben a Paradisóban rögzítettek). A teljes nyolcvanas évekbeli R.E.M.-diszkográfia vinylen pedig tényleg nem jöhetett volna szembe sehol máshol – nagyjából 5000 Ft-ért.
 
 
Bestsellers (!MEGSZŰNT!)
 
pop, rock, soul
használt LP-k, filmplakátok
Muidenstraat 21
www.dewebshop.eu
H:        9-18
K:        9-18
SZe:    9-18
CS:      9-18
P:        9-18
SZo:    9-18
V:        12-18
 
A Bestsellers egy vegyeskereskedés. Ruhák, kiegészítők és bizsuk jelentik a fő profilt, bár az egyik sarokban használt bútorokat is találunk. Az üzlet felét azonban másodkézből származó lemezek teszik ki, továbbá – hogy még színesebb legyen a kép – régi filmplakátok. Az LP-k minden bizonnyal valamelyik megszűnt üzlet készleteként kerültek ide – kissé magasra árazottak, és  különlegességek helyett az unalomig ismert borítók köszönnek rendre vissza. A filmplakátok szerelmeseinek viszont kihagyhatatlan a hely.
 
 
Amstel Antiques
 
pop, rock, soul, dzsessz, világzene, rock’n’roll
használt lemezek
Amstel 110
-
H:        zárva
K:        zárva
SZe:     11-18
CS:      11-18
P:        11-18
SZo:     11-18
V:        zárva
 
Ez egy klasszikus antikvárium az Amstel partján, sok-sok asztali dísszel, csillárral és csipketerítővel. Valószínűleg ide is egy megszűnt lemezbolt készlete került át és tette még zsúfoltabbá az üzletet. Átlagos árak (5-10 euró), a helyhez képest viszont meglepően sok jó, viszonylag ritkábban feltűnő lemez, mindenféle stílusban. Különösen erős a világzenei, a soul, a dzsessz és a rock’n’roll/rockabilly kínálat.
 
 
Independent Outlet
 
punk/HC, indie, pop, rock
újrakiadások, új és használt lemezek
Vijzelstraat 77
www.outlet.nl
H:        13-18
K:        11-18
SZe:    11-18
CS:      11-21
P:        11-18
SZo:    11-18
V:        13-18
 
Deszkás/extrémsportos ruha-, sport- és kiegészítő-szaküzlet, annak minden kellékével, de az alagsorban egy nagyon hangulatos lemezbolt is megbújik – természetesen elsősorban HC/punk zenékkel, új és régi lemezekkel vegyesen. Igen erős műfaji szelekció, rengeteg az indie kislemez, ajánlott lenézni.
 
 
Rush Hour
 
techno, breakbeat, dubstep, downtempo
új és használt lemezek
Spuistraat 98
www.rushhour.nl
H:        13-19
K:        11-19
SZe:    11-19
CS:      11-21
P:        11-19
SZo:    11-19
V:        13-18
 
Szintén tematikus üzlet, a tulajdonképpen egyedüliként fennmaradt, friss megjelenésekre koncentráló, elektronikus zenékkel foglalkozó vinyl bolt. Minden divatos stílus és előadó megtalálható, DJ-knek egyszerűen kihagyhatatlan (plusz azért akad egy kevés oldskool funk és egyéb ínyencség a használtlemezes dobozokban is).
 
 
Fame
 
mindenféle stílus
új lemezek
Kalverstraat 2-4
www.fame.nl
H:        12-19
K:        10-19
SZe:    10-19
CS:      10-21
P:        10-19
SZo:    10-19
V:        12-19
 
Klasszikus Virgin/HMV-típusú megastore, sok-sok emelet, számos műfajonkénti különterem, és mindez persze CD-n (rengeteg a kiváló box-set is). Igen erős a filmes és zenei DVD-kínálat, mindössze a vinyl készlet gyenge: pár száz újrakiadás és új megjelenés várja jövendő gazdáit. 15 euró alatt egy sincs köztük, úgyhogy ez inkább a CD-vásárlók paradicsoma. A város másik hasonló profilú üzlete (sőt üzletlánca, mert abból több is van a különböző negyedekben), a Freebird Records, de ahelyett még mindig inkább ezt a Fame-et érdemes felkeresni.
 
 
Waxwell Records
 
hiphop, funk, indie
használt lemezek
Gasthuismolensteeg 6
www.waxwell.com
H:        12-19
K:        12-19
SZe:    12-19
CS:      12-21
P:        12-19
SZo:    12-19
V:        12-18
 
Egy viszonylag frissen nyílt üzlet, jól kitalált tematikával, nagyon alapos, jól behatárolható kínálattal. Fő profil a hiphop, aztán mennyiségileg a soul/funk/R&B és a maxi-lemezek kínálata következik, de elsőrangú a dancehall-szekció is, a rock/pop/reggae/indie dobozok pedig csak válogatott ritkaságokkal vannak tele (a Smithstől pl. mindig van legalább tíz maxi). Az alsó polcok itt is akciós, 1 és 2 eurós albumokkal vannak feltöltve, ami nyilván tovább növeli a hely jó pontjainak számát. A falon található egy nagyméretű festmény az It Takes A Nation Of Millions To Hold Us Back borítójából – naná, hogy itt vettem meg a szóban forgó Public Enemy-alapvetést 285 forintért (vagy ki tudja épp mennyi volt aznap a forint/euró árfolyam).
 
 
Sugar and Spice (!MEGSZŰNT!)
 
mindenféle stílus, leginkább world music
új lemezek és újrakiadások
Gasthuismolensteeg 8a
www.sugarandspiceamsterdam.com
H:        zárva
K:        13.30-18
SZe:     11-18
CS:      12.30-19.30
P:        11-18
SZo:    11-18
V:        zárva
 
A Waxwell szomszédságában található a város legújabb lemezboltja, vagy legalábbis legújabban nyitott üzlete, mert a Sugar And Spice már 1993 óta működött Amszterdamban, ám néhány év vidéki üzemelés, majd némi szünet után 2009-ben költözött vissza. Nagyon vegyes a kínálat: mindenből egy kicsi és mindenből egy kicsit az ínyencség. Ska, rockabilly, punk, és hangsúlyosan a world music. CD-n és bakeliten is csak új lemezek és újrakiadások vásárolhatók, talán az üzlethelyiség központi fekvése miatt túlzottan drágán.
 
 
Killa Cutz
 
techno, drum’n’bass
12”, használt lemezek
Nieuwe Nieuwstraat 19d
www.killacutz.nl
H:        11-18
K:        12-18
SZe:    12-18
CS:      12-18
P:        12-18
SZo:    10-17
V:        12-17
 
Egykor szebb napokat is megélt tánczenei üzlet, ma már egy biciklibolt és -műhely alagsorában található, és szinte csak elfekvőben lévő minimal, downtempo, drum’n’bass és egyéb elektronikus zenék, főleg 12” korongok árusításával foglalkozik. Akad egy kevés viszonylag frissebb anyag is, de minden kiadvány használt. Ugyanakkor DJ-k könnyen bukkanhatnak itt érdekességekre, nem is drágán.
 
 
Outland Records
 
techno, house
új és használt lemezek
Zeedijk 22
www.outlandstore.com
H:        zárva
K:        11-19
SZe:    11-19
CS:      11-20
P:        11-19
SZo:    11-19
V:        12-18
 
Lényegében az InDeep’n’Dance nevű bolt esete érhető tetten itt is. Az Outland Records szintén lemezkiadó is egyben, ma már ez is inkább ruha (és extrém játékok, kiegészítők) eladásából él meg, és inkább csak mutatóban vannak a kihalóban lévő vinyles DJ-knek játékszert jelentő 12” lemezek.
 
 
Discostars Recordstore
 
mindenféle stílus
használt lemezek
Haarlemmerdijk 86
www.discostars-recordstore.nl
H:        13-18
K:        10-18
SZe:    10-18
CS:      10-18
P:        10-18
SZo:    10-18
V:        13-18
 
A South Miami Plazához hasonló CD-kiárusító hely – azzal a különbséggel, hogy ez jóval zsúfoltabb és azért jóval több az aktualitás is. Az árakból is nyilvánvaló, hogy a használt-CD vadászok kedvelt törzshelye. A bakelitek itt is a megtűrt részleget jelentik a bolt hátsó felében, ami tipikusan úgy néz ki, hogy legszívesebben megkérnénk az eladót, hogy hadd rakjunk már rendet. Ha nem is tematikailag (bár mindenféle stílus van mindenhol, mindenféle áron), hanem leginkább azért, hogy az egymásra hányt, össze-vissza álló/fekvő lemezek legalább ne meghajolva, görbén, megtörten helyezkedjenek el. Bármennyire is 2 euró a viszonylag ritkább Ram, így biztosan nem fogom megvenni (pedig kifejezetten nem tartozom az audiofil gyűjtők táborába).
 
 
Silver Screen
 
filmzene
használt lemezek
Haarlemmerdijk 94
-
H:        zárva
K:        13-18
SZe:    13-18
CS:      13-18
P:        13-18
SZo:    11-17.30
V:        zárva
 
A Muzikathez hasonlóan ez sem lemezbolt elsősorban, hanem egy másik popkulturális világ csúcsüzlete, de azért itt is akad hanganyag. A város legjobb filmes boltjáról van szó, ahol néhány száz filmzenelemez várja új gazdáját, 2-8 eurós áron (igazi ritkaságok drágábban). Amúgy pedig van itt minden, amit csak várnánk egy ilyen helytől: DVD-k, videokazetták, lézerlemezek, poszterek, filmfotók, filmes merchandise, ráadásul a város másik hasonló tematikájú boltjához képest teljesen megfizethető áron. (Az a másik bolt a Waterlooplein közelében vállalhatatlanul drága, és nem csak ehhez képest – oda maximum a poszterekért érdemes benézni, filmzenelemezek sincsenek.)
 
 
Most Wanted (!MEGSZŰNT!)
 
latin, karibi, world music, soul, funk
új és használt lemezek
Haarlemmerdijk 180
www.mostwanted-online.nl
H:        zárva
K:        10-18
SZe:    10-18
CS:      10-18
P:        10-18
SZo:    10-18
V:        zárva
 
Na, most az ugye kérdés, hogy kinek mi a Most Wanted, de akinek történetesen a latin és egyéb karibi zenék jelentik a „leginkább keresett” fogalmát, annak egyenes lesz az útja ide. Elsősorban CD-ket árulnak, de van egy kevés világzenei vinyl is, illetve szolid soul, funk, easy szekció is, 3-5 euróért.
 
 
Eargasm (!MEGSZŰNT!)
 
rock, poszt-punk, new wave, soul
használt lemezek
Haarlemmerdijk 180
-
H:        13-18
K:        13-18
SZe:    13-18
CS:      13-18
P:        13-18
SZo:    13-18
V:        13-18
 
A Most Wanted fölötti emeleten (ugyanaz a bejárat) viszont egy tipikusan jó kínálatú használtlemezes található, nem tipikus nyitva tartással és nagyon nem tipikus szemlélettel. Egyrészt „ébredés után” nyit, ami jelenthet delet vagy délután négyet is (ne csodálkozzunk, ha a kiírt nyitvatartási időpontban zárva találjuk), viszont cserébe nem igazán van délutáni, esti zárás sem. Ameddig kedve tartja, addig ücsörög az eladósrác a boltban, vagy még inkább a szomszédos kocsmák utcai részlegén. Aztán ha látja, hogy valaki betér az üzletébe, akkor komótosan felballag ő is, megmutatja a boltot, majd visszamegy a haverjaihoz és a söréhez –majd szóljunk neki, ha végeztünk a nézelődéssel, vagy ha találtunk valamit. Így akár éjfélkor is lehet lemezt venni Amszterdamban, de a jófejségnek ára van, a lemezek ugyanis inkább drágák (sokszor hasraütésszerű az ár). Ráadásul itt az előbb említett Discostars üzletnél is erősebben tör ránk a rendrakás vágya. Konkrétan káosz van, pedig a falon lévő Sister, EVOL, Prayers On Fire és ehhez hasonló ritka lemezek borítói nagyon azt súgják, hogy a hely minden szegletét érdemes lenne áttúrni.
 
 
Pico Records
 
afro, latin, tropical, reggae, world music
új és használt lemezek
Bijlmerplein 520-521
www.picocd.nl
H:        9-18.30
K:        9-18.30
SZe:    9-18.30
CS:      9-21
P:        9-18.30
SZo:    9-18
V:        12-17
 
Ezért a boltért csak az utazzon ki a város Biljmernek nevezett dél-keleti, főképp bevándorlók lakta külvárosába, aki az afrikai, latin, karibi, világzenei lemezeket keresi és megelégszik a CD formátummal. Óriási a kínálat, biztosan szembesülünk itt olyan kolumbiai reggaetonból leszármazó alstílussal, amiről még soha az életben nem hallottunk. Pár tucat vinyl is kapható, és így ezzel – talán – az összes olyan amszterdami lemezboltot számba vettük, ahol még kapható a fekete, barázdás, műanyag korong.
 
 
Lemezvásár (Nieuwmarkt)
 
vegyes
új és használt lemezek
Nieuwmarkt

A szabadtéri lemezvásárt évente négy-öt alakalommal rendezik meg a Nieuwmarkt nevű piactéren. Itt aztán tényleg minden van, gyakran több mint ötven árus kínálja portékáját, bakelitet, CD-t, DVD-t, könyveket, újságokat, és ami a legfontosabb: a nagy kínálat miatt meglehetősen olcsón. Helyszínt foglalni és a következő vásár időpontjáról tájékozódni a Dynamite (www.dynamitebeurzen.nl) szervezőcégnél lehet. (A legnagyobb hollandiai lemezvásárt a közeli Utrechtben megrendezik meg, évente kétszer. Abban a városban szintén üzemel jó néhány kiváló lemezbolt – elsősorban használt, klasszikus és ritka pop/rock/soul albumok beszerzése miatt érdemes átruccanni.)
 
xxx
 
Nem esett külön szó a csak CD-ket árusító kisebb boltokról, azért ilyenből is akad néhány, gyűjtőknek a csak használt CD-kkel foglalkozó CD Replay-t érdemes felkeresni (De Clercqstraat 97). Autentikus népzenéből a Tropenmuseum (Linnaeusstraat 2) saját múzeum shop-ja jelentős, itt is csak CD-t árusítanak. Természetesen még ezeken kívül is számos, nem kifejezetten lemezárusításra szakosodott helyen bukkanhatunk lemezekre, CD-re. Leginkább a használtáru-üzletek jöhetnek szóba, ezekből a legtöbbet a Jordaan negyedben találjuk, de érdemes ellátogatni a Sporadisch Antiquarrisch nevű vegyes antikváriumba is (Sarphati park 127), ahol kevés, de annál jobban válogatott lemez között válogathatunk (beat, new wave, népzene, dzsessz).
 
xxx
 
Ha valakinek csak öt-hat helyre van ideje, és azt kérdezné, hogy melyek legyenek azok, akkor a Record Palace-t, a Record Friendet, a Distortiont, a Waxwellt, a Record Maniát és a Second Life-ot ajánlanám – így, ebben a sorrendben. Ha pedig csak az újdonságokat szeretnénk átlátni egyetlen boltban, akkor a Concertót.
 
xxx
 
„Endre vagyok, vinyl junkie, köszönöm, hogy megoszthattam.”

(taps)

 

szöveg + fotók: Dömötör Endre


Record Shops in Amsterdam nagyobb térképen való megjelenítése

 

 

https://recorder.blog.hu/2010/09/29/amsterdam_records
Amsterdam Records
süti beállítások módosítása