Betétdal20: "Titkos kapukat nyitnak meg a nézőben" - Enyedi Ildikó

2021.09.21. 18:15, vferi

header_87.jpg

Semmi nem tud úgy feldobni egy filmjelenetet, mint egy jól eltalált zeneszám. BETÉTDAL című cikksorozatunkban a legmenőbb magyar rendezőktől kérdezzük meg, hogy ők melyik filmes zenehasználattól lesznek libabőrösek, illetve melyik az a dal, amit mindenképpen szeretnének belerakni egy filmjükbe. Ezúttal Enyedi Ildikó válaszol, akinek legújabb filmje, A feleségem története szeptember 23-án, azaz most csütörtökön kerül a mozikba.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2021/09/21/betetdal_enyedi_ildiko
Betétdal20: "Titkos kapukat nyitnak meg a nézőben" - Enyedi Ildikó

header_86.jpg

Megújult felállásban, Törőcsik Franciska színésznővel kiegészülve koncertezik és alkot az Anima Sound System. Törőcsik Franciska az SZFE zenés színész osztályában végzett, énekelt már jazzes popot a Halper Experimenttel (Don't Stop the Music) és funkosított KFT-t és Ivan & the Parazolt a Stinky Bugszal, duettezett Csorba Lócival, főszerepet játszott a Swing című musicalben, de most először áll egy aktívan koncertező zenekar élén. A zenekarvezető Prieger Zsolttal és Franciskával átbeszéltük, miben más, ha színész a frontember, hogyan újítják meg az irodalmi estek sokszor poros műfaját és miért jó fiókban maradó lemezeket írni, de szóba került a bibliás house és az Utas és holdvilág is. Szeptember 26-án az A38-on mutatják be számos vendéggel Bob Dylan-műsorukat a Pestext Fesztiválon, majd rá egy héttel a Budapesti Őszi Fesztiválon adják elő a Mészöly Miklós műveiből összeállított, kórusműnek is beillő irodalmi műsorukat a Rumbach zsinagógában. Ez a Recorder magazin 87. számában megjelent interjú bővített változata.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2021/09/21/_a_pofan_csaposak_vannak_tobbsegben_prieger_zsolt-_es_torocsik_franciska-interju_anima_sound_system
„A pofán csapósak vannak többségben” – Prieger Zsolt- és Törőcsik Franciska-interjú (Anima Sound System)

paperdeerxxx.jpg

A Paperdeer azzal tűnt fel a tízes évek közepén, hogy az aktuális trendeknek megfelelő, okos, de könnyen fogyasztható (ha nem is a magyar kereskedelmi rádiókba, de például reklámba beférő) elektropopot játszottak. Aztán eltűntek öt évre. Tavaly ősz óta jelentkeznek új számokkal, nyáron pedig kijött a nagylemez is. Ez a kritika először a Recorder magazin 87. számában jelent meg.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2021/09/20/paperdeer_pastel_days_lemezkritika
Játékos pattogás és invenció. Paperdeer: Pastel Days (lemezkritika)

laposfold_650.jpg

Doktor Monotonként is ismert pHLaT (Osváth Sándor) és a Gazsi Rap Show alteregó mögött álló Szőke Gáspár sokféle szerepben (szólóban és különböző kollektívák tagjaként, közreműködőjeként) van jelen évek óta a magyarországi hiphop-színtéren, kettőjük együttműködése, a Lapos Föld első lemezét (Alulnézet) 2017-ben mi mutattuk be. Akkor úgy tervezték, hogy a dupla album második részét rögtön a rákövetkező évben kiadják, de erre végül csak most kerül sor: először tehát itt, a Recorderen hallgatható meg a Felülnézet, és a két főszereplő el is meséli, hogyan alakult a kapcsolatuk és a lemez sorsa az elmúlt több mint négy évben.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2021/09/20/albumpremier_lapos_fold_l_m_i_felulnezet_l_m_i_alulnezet_album-ujrapremier
Albumpremier - Lapos Föld: L.M.I. Felülnézet (+ L.M.I. Alulnézet album-újrapremier)

godandmonkey_650.jpg

A 2018 óta Rec.hu sorozatunkban számos alkalommal megjelenő God & Monkey egy ideje már nem duó, hanem trió, de annyi baj legyen, a lényeg, hogy az elsőként itt hallható új dallal és az ahhoz készült, Sárközi Móni alkotta csodálatosan bizarr klippel a zenekar pályafutása újabb kreatív csúcspontjára érkezett. A méla elektróként induló, majd fülbemászó pszichedélikus rockballadává fejlődő Vaccinate me egy jobb világban az oltáspártiak himnusza (is) lehetne. És hát mi meg is teszünk mindent, amit tudunk, hogy az legyen: premiert csinálunk neki a Recorderen.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2021/09/19/_szexualis_toltetu_vagyakozas_az_oltas_irant_klippremier_god_monkey_vaccinate_me
„Szexuális töltetű vágyakozás az oltás iránt" - Klippremier! God & Monkey: Vaccinate me

isaiah-rashad-tour-2021-e1627085341131.jpeg

Öt év kihagyás és megannyi buktató után jól veszi az akadályokat a tennessee-i rapper új albumán. Ez a kritika először a Recorder magazin 87. számában jelent meg.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2021/09/19/isaiah_rashad_the_house_is_burning_lemezkritika
Kárhozat helyett megváltás. Isaiah Rashad: The House Is Burning (lemezkritika)

jackholler_650.jpg

A Jack Holler első EP-je, Not even close címmel 2018-ban született meg, a trió azóta számos single-t adott ki, jelenleg pedig első nagyobb lélegzetvételű anyagán dolgozik, amivel a tervek szerint idén ősszel ismerkedhetnek meg a hallgatók. A Recorder Magyarradarján tavaly bemutatott zenekar az amerikai blues-, soul- és jamband-hagyományokból táplálkozik, de a tagok eltérő zenei múltjának és érdeklődésének köszönhetően több műfaj elemeivel is kísérletezik. A készülő lemez előfutáraként itt hallható először a Heartcrawler című dal és látható a hozzá tartozó szövegvideó is.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2021/09/18/dalpremier_jack_holler_heartcrawler
Dalpremier - Jack Holler: Heartcrawler

ol_recorder_holi_20210819_0.jpg

A semmiből robbant be a magyar undergroundba Hegyi Olivér, az animációfilmesből lett nemrapper, aki első albumán onnan közelít az elektronikára húzott szövegeléshez, ahonnan csak ritkán szoktak: a megejtően őszinte érzelmesség felől, amibe egy jó nagy adag felszabadító öngúny is vegyül. Ez a kritika először a Recorder magazin 87. számában jelent meg.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2021/09/18/_a_testtartasom_merevebb_mint_egy_diktatura_holi_sirok_es_nevetek_lemezkritika
„A testtartásom merevebb, mint egy diktatúra” – HOLI: Sírok és nevetek (lemezkritika)

header_85.jpg

Az időszak, amikor természetes volt 18 éves lányok mellével foglalkozni, és amikor nu metalra játszottak Legyek urát dühös fehér srácok – az ezredforduló popkultúrájának kritikus újragondolása. Ez a cikk először a Recorder magazin 87. számában jelent meg.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2021/09/18/britney_szuzessege_es_a_cel_nelkul_duhongo_generacio
Britney szüzessége és a cél nélkül dühöngő generáció

htrk-rhinestones.jpg

Rövid, de annál jobb Jonnine Standish és Nigel Yang duójának ma megjelent új nagylemeze. Ez a kritika először a Recorder magazin 87. számában jelent meg.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2021/09/17/htrk_rhinestones_lemezkritika
Húrok földöntúli pályán. HTRK: Rhinestones (lemezkritika)
süti beállítások módosítása