A műfaji határok illékony volta – Világzene és klasszikus zene

2018.09.24. 19:00, rerecorder

kronos_triodakali-0063_121213_dg_0284-.jpg

Idén egy klasszikus vonósnégyes kapja a legfontosabb világzenei díjat, a WOMEX életműdíját, ami majdnem annyira vitát ingerlő fejlemény, mint Bob Dylan irodalmi Nobel-díja volt nemrég. De ennek a vitának sincs túl sok értelme.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2018/09/24/a_mufaji_hatarok_illekony_volta_vilagzene_es_klasszikus_zene
A műfaji határok illékony volta – Világzene és klasszikus zene

brunomars.jpg

Két idős férfi szólalkozott össze Indianában az énekes miatt, és a funk úgy feltüzelte őket, hogy a vita tettlegességig fajult.

tovább →
Címkék: bruno mars
https://recorder.blog.hu/2018/09/24/akar_halalos_aldozatot_is_szedhetett_volna_egy_bruno_mars-dal
Akár halálos áldozatot is szedhetett volna egy Bruno Mars-dal

mius_cafe.jpg

(X) Az elektronikus zene három különböző stílusirányzata kerül terítékre október elején az A38 Hajón. Ami közös bennük, az a kreativitás, valamint az egyedi női hangok, amelyeket most a CAFe Budapest fesztivál hoz össze egy este erejéig.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2018/09/24/a_magyar_kozmoszbol_az_eszt_klubokba_m_us_lilly_among_clouds_es_girls_in_pearls_a_cafe_budapest_fesz
A magyar kozmoszból az észt klubokba. mïus, Lilly Among Clouds és Girls In Pearls a CAFe Budapest fesztiválon.

voivod_01.jpg

A kanadai Voivod számára Budapest szerencsére ott szerepel a stabil turnéállomások közt, így már sokadszor járnak nálunk, a mostani fellépésnek és turnénak azonban két különleges apropója is volt: egyrészt az új album, a The Wake, másrészt pedig az, hogy idén ünnepli a kalandos történetű zenekar a fennállásának 35. évfordulóját.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2018/09/24/progmetal_oromunnep_a_voivod_a_durer_kertben
Progmetal örömünnep – a Voivod a Dürer Kertben

paul_simon_farewell_tour.jpg

A poptörténelem egyik legjelentősebb, magyar származású dalszerző-gitáros-énekese két hét múlva tölti a 77. életévét, és úgy intézte, hogy akkor már ne főjön a feje turnézás miatt. Paul Simon ugyanis szombat este lépett fel utoljára a Homeward Bound nevű búcsúturnéja záróállomásán.

tovább →
Címkék: paul simon
https://recorder.blog.hu/2018/09/24/ilyen_volt_paul_simon_bucsukoncertje
Ilyen volt Paul Simon búcsúkoncertje

muzikum_trousers2018_650.jpg

(X) A hónap végén megjelenik az Invisible Darkness, a The Trousers ötödik nagylemeze, melyet szeptember 28-án a Muzikum Klubban mutatnak be.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2018/09/24/the_trousers_jon_az_otodik_album_es_a_lemezbemutato_szeptember_28-an_a_muzikumban
The Trousers: jön az ötödik album és a lemezbemutató szeptember 28-án a Muzikumban

king_dude_1.jpg

Hogy TJ Cowgill valóban dude-e és annak ráadásul még king is-e, az ma este kiderül az A38 Hajón, ahol King Dude-on kívül még két előadó teszi minifesztivállá a koncertet.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2018/09/24/ma_este_king_dude_az_a38_hajon
Ma este King Dude az A38 Hajón!

undertaking_1989_esztari_imre_killan_gyorgy_jakab_viktor_1989-fb-001_v03.jpg

A metal alapvetően nem tartozik a Recorder fő profiljai közé, főképp mert a hazai nyomtatott és online zenei sajtóban ez a műfaj a leginkább képviselt, de ettől persze még szeretjük a magyar metalt és van is véleményünk róla. Így a napokban megjelent 65. Recorder magazinban Magyar metal címmel helyeztük a témát fókuszba és először egy idővonalon mutattuk be a zsáner hazai történetét, most pedig a fókusz nyitóinterjúja, a honi metal két legavatottabb ismerőjével, a Hammerworld magazin-koncertszervező-lemezkiadó alapító-vezetőivel, Cselőtei Lászlóval és Lénárd Lászlóval közös beszélgetés után a hazai thrash történetét mutatjuk be. Sokféle magyar zenekar pályáját láthatjuk „kihagyott ziccernek”, de a thrash metal esetében a stílus szinte összes korai képviselője mellérúgta az üres kapu előtt pihenő labdát. A kudarc okai változatosak voltak.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2018/09/23/megatkozott_nemzedek_a_magyar_thrash_metal_rovid_tortenete
Megátkozott nemzedék – A magyar thrash metal rövid története

arcade-fire-dogs-cats-chemistry-video.png

Az Arcade Fire klipjeire mindig érdemes odafigyelni, hiszen bármikor rendezhet nekik félórás disztopikus rövidfilmet Spike Jonze (Scenes From The Suburbs), kiviheti a zenekart Anton Corbijn a sivatagba fekete-fehérben, papírmaséfejjel diszkózni (Reflektor), vagy beugorhat hozzájuk Andrew Garfield transznemű nőként felszabadultan táncolni (We Exist). Az új lemezüknél pedig még nagyobb fordulatszámra kapcsoltak.

tovább →
Címkék: arcade fire
https://recorder.blog.hu/2018/09/23/rozsaszin_reklamok_kutyafeju_szerelmesek_karibi_ejszakak
Rózsaszín reklámok, kutyafejű szerelmesek, karibi éjszakák

sex_riders_ny.png

Amikor a semmiből megjelenik egy perfekt lemez, amely ráadásul tökéletesen passzol aktuális, Magyar metal nevű fókusztémánkhoz.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2018/09/23/sex_riders_sex_riders_lemezkritika
Sex Riders: Sex Riders (lemezkritika)