„A modern rockzenének valami ilyesminek kell lennie” – Az Esti Kornél kedvenc 2021-es zenéi

2022.01.15. 10:53, srecorder

estikornel_1.jpg

Miután listába szedtük a legjobb lemezeket, magyar lemezeket, filmeket és sorozatokat, megkértünk zenészeket, hogy ők is gyűjtsék össze a kedvenc dalaikat és albumaikat 2021-ből. Az Esti Kornél tavaly ünnepelte 15. születésnapját egy jó hangulatú dupla koncerttel az Akvárium Klubban - ráhangolódásképp át is beszéltük velük, hogyan születtek a legfontosabb dalaik. Idén tavasszal már a hatodik lemezüket fogják kihozni, élőben legközelebb február 19-én az A38-on lehet elcsípni őket (a buli előtt személyesen is, egy kétórás közönségtalálkozón).

tovább →
https://recorder.blog.hu/2022/01/15/az_esti_kornel_kedvenc_2021-es_zenei
„A modern rockzenének valami ilyesminek kell lennie” – Az Esti Kornél kedvenc 2021-es zenéi

manaky.jpg

Második albumára készül a reggae nagyjai, többek közt a Bob Marley and the Wailers, az Aswad és a Black Uhuru 70-es, 80-as évekbeli autentikus hangzását és szövegvilágát ápoló Manaky. A Krecsmáry Zsolt (dob, ének), Kálmán András (billentyűk) és Koroknay András (basszusgitár) alkotta trió új albuma a svájci Evidence kiadónál fog megjelenni, a lemez Don’t Act Like című souldalához Regős Ábel forgatott klipet.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2022/01/14/dal-_es_klippremier_manaky_don_t_act_like
Autentikus soul reggae a legnagyobbak nyomdokaiban járva – Dal- és klippremier! Manaky: Don’t Act Like

papaver-loci.jpg

Miután listába szedtük a legjobb lemezeket, magyar lemezeket, filmeket és sorozatokat, megkértünk zenészeket, hogy ők is gyűjtsék össze a kedvenc dalaikat és albumaikat 2021-ből. Csórba Lóci és Szendrey-Nagy Olivér sokáig együtt játszottak a VAN Filmzenekarban, és mindketten erős időszakot tudhatnak maguk mögött. Lóci megírta és februárban meg is jelenteti saját zenekara (Lóci játszik) negyedik nagylemezét Színes, magyarul beszélő címmel, és felkérésre BÖBE-vel, valamint egy mesterséges intelligenciával is írt egy dalt (Kraft); Szendrey-Nagy Olivér pedig az elmúlt időszak egyik legerősebb énekes-dalszerző anyagával jelentkezett (Papaver: Stuntman), amikor amúgy sincs hiány emlékezetes singer-songwriter zenékben.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2022/01/14/szendrey-nagy_oliver_papaver_kedvenc_2021-es_zenei
„Olyan, mint az Amnesiac környékén a Radiohead-lemezek” – Csorba Lóci és Szendrey-Nagy Olivér (Papaver) kedvenc 2021-es zenéi

csongor-balint-hetey-szabolcs-lee-oliver-szucs-levente.jpg

Miután listába szedtük a legjobb lemezeket, magyar lemezeket, filmeket és sorozatokat, megkértünk zenészeket, hogy ők is gyűjtsék össze a kedvenc dalaikat és albumaikat 2021-ből. Ezúttal a Subscribe- és az USEME-énekes Csongor Bálint, a punk/hardcore Hanoi basszusgitárosa, Hetey Szabolcs, az ékkel tavaly megújuló, letisztult és elektronikával is kacérkodó rocklemezt kihozó Lee Olivér, valamint a folkpunkos Bohemian Betyarsszal a tőlük megszokottan fülbemászó, de egyes dalaiban keményebben társadalomkritikus lemezzel jelentkező és novemberi címlapunkra is felkerült Szűcs Levente kedvenceit böngészhetitek végig.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2022/01/14/csongor_balint_lee_oliver_szucs_levente_es_a_hanoi_kedvenc_2021-es_zenei
„Nekem ez a zene olyan, mint a Chicago Bulls a 90-es években” – Csongor Bálint, Hetey Szabolcs, Lee Olivér és Szűcs Levente kedvenc 2021-es zenéi

debussynow_650.jpg

Minden bizonnyal Debussy is üdvözölte volna az ötletet, hogy műveit másfél évszázaddal később korlátokat nem ismerő művészek oltsák a pillanatba, hiszen a zenei impresszionizmus előfutáraként maga is erre törekedett.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2022/01/13/harfa_elo_elektronika_kortars_enek_formabonto_debussy-est_szombaton_az_opusban
Hárfa + élő elektronika + kortárs ének = formabontó Debussy-est szombaton az Opusban

marla_grando.jpg

Első nagylemezére készül a saját elmondása szerint újragondolt popaltert játszó Marla Grando, amelyről az első dal klippel együtt most a Recorderen debütál. A felvételek az Esti Kornél gitáros-dalszerzőjével, Lázár Domokossal készültek, a Magyarradarunkra felkerült zenekar pedig részletesen is bemutatja a történetét.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2022/01/13/magyarradar_es_klippremier_marla_grando
„A frusztráló érzés, amikor az ember nem érzi magát elégnek” – Magyarradar és klippremier: Marla Grando

aranyosi-peter.jpg

Közismert ska-őrült és feketeöves Star Wars-rajongó, a miskolci Kabinet Rt. és a londoni Madness fanatikusa. Kedvenc zenéiről kérdeztük Aranyosi Pétert, aki elmesélte, hogyan taglózta le az első magyarországi The Cure-koncert, miért került ki a nagybátyja az ős-Eddából, és hogy tulajdonképpen a zenének köszönhetően lett humorista. A Dumaszínház stand-uposa január 17-én a budai Klebelsberg Kultúrkúria színpadán adja elő Vida Péterrel közös Miskolci gyökerek című estjét.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2022/01/13/lemeztaska_aranyosi_peter
Lemeztáska: Aranyosi Péter

almos-gergo-vaghy-robot-koch.jpg

Október végén How To címmel jelent meg a mïus és a lengyel Raf Skowronski közös lemeze. Az új anyag felszabadultabb, kompaktabb, nem annyira csapongó, de egyben könnyedebb – nincsenek elvárások, kevesebb a megfejtés, ahogy a mius frontembere, Álmos Gergő fogalmaz „az utóbbi évek megpróbáltatásainak igyekeztünk bemutatni egyet.” A lemez legösszetettebb dalához készült két remix a Recorderen debütál.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2022/01/13/remixpremier_mius_panorama_robot_koch_es_vaghy_remix
„Ezek a legizgalmasabb dolgok egy zene utóéletében” – Remixpremier! mïus: Panorama (Robot Koch és vaghy remix)

power_puff.jpg

Minden problémával megbirkózom, minden megoldást megtalálok. A nap, aminek nem kellett volna megtörténnie. A sok szarság, ami ebben a gyönyörű világban történik. Sebészi pontosságú álmodozás. Freestyle-oztunk egész este, nekem szarul ment. Elektroll, elragadó és őrjítő élmény, Márianosztra lejövő. A Recorder új magyar zenéket bemutató rovata.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2022/01/13/nagyon-nagyon_kicsit_szamit_csak_a_velemenyed_rec_hu
Nagyon-nagyon kicsit számít csak a véleményed - Rec.hu

wavygravy_bombing_-76122.jpg

Január 13-án a Toldiban debütál az újhullámos hiphopot az alternatív, kísérleti végéről megfogó Wavy kollektíva, akik megmutatják, hogy itthon is lehet angol nyelven minőségi hiphopot játszani. A májusig havonta egyszer a Toldiban fellépő, a lo-fi, a garage és a house felé is bátran nyitó rezidens csapat bemutatkozó estjén fellép Aminon, Co Lee és Chris Villon, valamint a fúziós jazz-hiphopban utazó, általunk is nagyra tartott és világszinten elismert Jazzbois trió.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2022/01/13/holnap_a_jazzbois_tarsasagaban_mutatkozik_be_a_wavy_hiphopkollektiva_a_toldiban
Ma este a Jazzbois társaságában mutatkozik be a Wavy hiphopkollektíva a Toldiban
süti beállítások módosítása