Napfürdőzni a szektavezérrel - Lorde

2021.09.25. 12:15, Gaines

ol2_1.jpg

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy Lorde rajongói úgy várták a tinédzserként berobbant, fiatal felnőttként izgalmas popsztár státuszát megerősítő énekes-dalszerző harmadik sorlemezét, mint a messiást. Stílszerű tehát, hogy épp egy önjelölt messiás szerepével kacérkodik rajta. De vonzó-e a szektája vagy süket fülekre találnak szavai? Körüljárjuk a megosztó Solar Powert. Ez a cikk először a Recorder magazin 87. számában jelent meg.

tovább →
Címkék: magazin lorde rec087
https://recorder.blog.hu/2021/09/25/napfurdozni_a_szektavezerrel_lorde
Napfürdőzni a szektavezérrel - Lorde

vinyl_1992_southkorea.jpg

Ma harminc éve annak, hogy megjelent a '90-es évek egyik legfontosab lemeze, a korábban kispályás Nirvana korszakváltó albuma. Sokat írtunk már róla korábban, ezt a huszadik évfordulón, ezt a huszonötödiken, de volt külön cikkünk a borító kapcsán is, valamint Emika is nyilatkozott nekünk az A38 Hajón a korongról. Most, a harmincadik évfordulón valami mással készültünk. Reszegi László Nirvana-gyűjtő és egy magyar nyelvű, tematikus Nirvana-Facebook-oldal kezelője bemutatja, hogy a lemezgyűjtéssel eddig eltelt huszonkét éve alatt hányféle kiadásban szerezte be az ikonikus albumot. Íme, az impresszív gyűjtemény darabjai, kitartó görgetést kívánunk.

Vinilkiadások:

vinyl_1991_ger.jpg

Ez egy német első kiadás 1991-ből. Nincs már a legjobb állapotban a borító, de így is szép példány. 

vinyl_1992_picturedisc.jpg

Hamar előkerült a listában egy nagy kincs: 2011-ig ez volt az egyetlen hivatalos picture disc-kiadás. A lemez sikere után a horvát származású Krist Novoselic, a zenekar egykori basszusgitárosa szerette volna, ha felmenői hazájában is kiadják az albumot. Bármennyire is hihetetlen, Jugoszláviában nem jelent meg egyetlen hivatalos változat sem. Novoselic sem járt sikerrel, de kicsit arrébb, Csehszlovákiában összejött a dolog a prágai Globus International kiadó jóvoltából. Ez a picture disc egyesek szerint 500, mások szerint 1000 példányban jelent meg. Bármelyik is az igaz, nagyon ritka (és drága) verzió.

vinyl_1992_southkorea.jpg

Dél-Koreában 1992 januárjában jelent meg az album. Ez a kiadás tartalmaz egy extra lapot, amelyen koreai nyelven írnak a zenekarról, valamint ebben szerepel az összes dalszöveg is angol nyelven.

vinyl_2001.jpg

Ez a verzió a 10. évfordulóra jelent meg 2001-ben. Nem volt igazából kampány hozzá, lehet, hogy a kerek évforduló is véletlen. A valódi(bb) ok az, hogy ekkorra már a Universal kezében volt a Geffen-katalógus és jónak látták újra kiadni a lemezt. És ez még csak a kezdet volt, ugye...

vinyl_2008_btb.jpg

2008-ban érkezett egy újabb verzió, ez a Universal "Back to Black" sorozatának része volt. Európai kiadás, bontatlan.

vinyl_2013_pallas.jpg

Ez egy komolyabb hangzású újrakiadás, amelynél egy 2009-es remasztert használtak. A lemez a németországi Pallas gyárban készült, de Amerikában dobták piacra 2013-ban. Bontatlan.

vinyl_2015_btb.jpg

Amikor beindul a gépezet: 2015-ben ismét megjelent a lemez a "Back to Black" szériában. Manapság ezt a verziót a legkönnyebb megtalálni lemezboltokban, nagyáruházakban és webshopokban. Bontatlan példány.

vinyl_2019_silver.jpg

Végre egy színes: ez 2019-ben az amerikai Target-üzletekben jelent meg ezüst színű lemezen. Bontatlan.

CD-kiadások:

cd_1991_usa.jpg

Íme egy amerikai első kiadás 1991-ből. 

cd_1991_ger.jpg

Ez pedig egy német első kiadás.

cd_1991_ger_v.jpg

Szintén egy korai német kiadás, apró eltérésekkel az előzőhöz képest.

cd_1991_jap.jpg

A japán első kiadás, amely 1991 novemberében jelent meg. Tartozik hozzá egy extra booklet, amelyben japán és angol nyelven is szerepelnek a dalszövegek.

cd_1992_hun.jpg

Ismét egy kuriózum: a legendás magyar CD! Egy 1992 júniusi Billboard magazinból derítettem ki, hogy 1992 nyarán jelent meg, miután az EMI felvásárolta a magyar Quint kiadót és úgy döntöttek, hogy megjelentetnek pár friss, nemzetközi anyagot is. A több mint két évtizede zajló kutatásom alatt 4-5 eladó példánnyal találkoztam, a külföldi gyűjtők is nagyon keresik.

cd_1996_usa.jpg

A Mobile Fidelity Sound Lab 1996 márciusában jelentette meg az albumot 24 karátos aranybevonatú CD-n. Az egyik legjobban szóló CD-kiadás. Nem olcsó.

cd_2001_eu.jpg

A vinilek között már említésre került a 2001-es újrakiadás, ez annak a CD-verziója a Universal jóvoltából. Itt jelent meg először az albumon a "Made in EU" kifejezés.

cd_2001_eu_v.jpg

Ugyanaz, mint az előző, csak apró eltérésekkel. EU, 2001.

cd_2011_usa.jpg

Ugrunk tíz évet: íme a 20. évfordulós remaszterelt kiadás amerikai verziója 2011-ből. 

cd_2011_eu.jpg

Ez pedig ugyanabból az európai kiadás. Bontatlan. 

cd_2011_eu_deluxe.jpg

A 20. évfordulós kiadásból sokféle verzió volt, ez a dupla CD-s, ún. Deluxe Edition. Ez volt az első hivatalos digipack kivitelezés az album esetében. Ez a verzió azért is érdekes, mert a HMV lemezbolt kapott egy exkluzív változatot: a nagylemezhez tartozó négy, kereskedelmi forgalomban is megjelent kislemez borítóképeiből beletettek egy-egy art printet. Óvatosan felvágtam a fóliát és kiszedtem a printeket, amelyek bekeretezésre kerültek:

cd_2011_eu_deluxe_art_prints.jpg

Szóval maga a Deluxe Edition kiadás nem nevezhető bontatlannak, de közben mégsem lett teljesen kibontva.

cd_2011_superdeluxe.jpg

A 20. évforduló legtartalmasabb kiadása ez a díszdoboz volt, egyfajta Super Deluxe Edition. A keményborítós boxban négy CD, egy DVD, egy 90 oldalas könyv és egy kétoldalas poszter is helyet kapott. Minden példány egyedi sorszámmal rendelkezik. Bontatlan. 

Kazettakiadások:

mc_1991_usa.jpg

Amerikai első kiadás 1991-ből.

mc_1991_ger_old.jpg

Német első kiadás. 

mc_1991_ger.jpg

A fenti egy másik verziója, apró eltérésekkel.

mc_no_ger.jpg

Erről nem sokat tudni, valószínűleg hamisítvány. A kazettán német nyelvű szöveg található, de se a kiadás helye, se annak ideje nem ismert.

mc_1992_hun.jpg

A már említett magyar kiadás kazettaverziója. Nem olyan ritka, mint a magyar CD, de azért nem is fut bele az ember minden nap.

mc_1992_hun_v.jpg

Ugyanaz, mint az előző, csak itt van egy EMI/Quint matrica is a tokon.

mc_1994_pol.jpg

Hihetetlen, de igaz: a piacos hamisítványok hosszú évei után lett hivatalos kiadás is Lengyelországban. 1994-ben jelent meg, valószínűleg Cobain halála után, a megnövekedett kereslet hatására.

mc_2001_eur.jpg

A 10. évfordulós Universal újrakiadás-sor utolsó darabja, a kazettaverzió. EU, 2001.

mc_2016_silver.jpg

A 25. évfordulót nagy csendben ünnepelte a kiadó, mindössze ez az egy kazetta került kiadásra. Mivel mindez 2016-ban volt, így 2016 példány készült ebből az ezüst színű kazettából és csak Amerikában jelent meg decemberben. Bontatlan.

DVD-kiadások:

dvd_2005_eu.jpg

Ez persze már nem az album, hanem egy arról készült hivatalos dokumentumfilm, a Classic Albums sorozat egyik része, amely 2005-ben jelent meg. Ez egy olasz kiadás és bontatlan.

dvd_2005_ger.jpg

Ugyanannak a filmnek egy német promóciós példánya vékonyított DVD-tokban, amely a Musikexpress című magazin 2010 márciusi lapszámának melléklete volt. Bontatlan.

umd_2005.jpg

Ez még mindig ugyanaz a film, de már nem is DVD, hanem UMD. Aki nem ismerné ezt a parányi formátumot, annak elárulom, hogy csak a Sony PSP-készülékek tudják lejátszani és a 2000-es évek közepén számtalan film és koncertfilm is megjelent így.

Egyéb, válogatott relikviák:

Nagyon sok Nevermind-tematikus kacatom van, most jöjjön pár kedvenc a teljesség igénye nélkül.

postcard.jpg

A 2011-es, huszadik évforduló kapcsán megjelent hivatalos képeslap. Kétféle verzióban is megvan: az egyik hátoldala üres, a másikon ott van a Nevermind 20-logó, valamint egy QR-kód is.

sticker.jpg

Ez egy Nevermind-matrica, amelyet maga Krist Novoselic dedikált és küldött el nekem. 2017-ben megrendeltem a Giants in the Trees nevű új zenekarának debütáló lemezét. Mivel épp én küldtem el neki a világon először a Recorderen debütált 1989-es budapesti Nirvana-koncert fotóit (cikkünket utána megosztották a zenekar hivatalos közösségimédia-csatornáin és egyfajta szenzációként körbejárta a világot - a szerk.), ezt ajándékba kaptam a rendelésemhez.

baseball.jpg

Végül pedig egy két évtizede nyúzott baseballsapka, ami amúgy nem is az enyém volt, csak valamiért az én fejemen volt egy olyan estén, amikor egy repülő söröskorsó épp az én fejemen tört szét. Ez a sapka mentett meg. 

https://recorder.blog.hu/2021/09/24/ilyen_a_legnagyobb_magyarorszagi_nevermind_gyujtemeny
Ilyen a legnagyobb magyarországi Nevermind-gyűjtemény

5.jpg

A tavalyi év hozta meg Rácz Gergőnek az eddigi legnagyobb sikert. A Mostantól című (Orsovai Renivel közös) száma megnyerte A Dalt, rádiós rekordokat döntött, Fonogram-díjat hozott, és az év egyik legnézettebb magyar klipje lett. Ez a siker azonban nem a semmiből jött. A Recorder magazin 87. számában megjelent interjúnk bővített változatában Rácz Gergő végigmeséli harminc éve tartó zenei karrierje kacskaringóit Fenyő Miklóstól a V.I.P.-n át a YouTube-ig. Ha élőben szeretnéd látni, azt október 23-án az Akvárium Nagyhalljában megteheted.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2021/09/24/_ugy_erzem_beszelget_velem_az_orszag_racz_gergo-interju
"Úgy érzem, beszélget velem az ország" - Rácz Gergő-interjú

lrain_ol.jpg

A nyár egyik nagy kritikai sikere volt L'Rain lemeze, aminek a műfaját nehezebb megmondani, mint a témáját megjelölni - ez nem más, mint a változás. Ez a kritika először a Recorder magazin 87. számában jelent meg.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2021/09/24/l_rain_fatigue_lemezkritika
Élvezettel bogozgatjuk ki a szálakat. L’Rain: Fatigue (lemezkritika)

jazzbois_goes_blunt_ii.jpg

Annyi vér lefolyt már a combomon. Szólíts majd, ha rám szorulnál a szemétdomb alján. Ha valami összejön, azon is bőgök, edzeni majd megpróbálok. Fuldoklás a feneketlen mélységben, kinetikus-erotikus punk-jazz. Ellazulás és odafigyelés, égi testek, fémes áradás. Mint egy őszi levél, mit elfúj a szél, én pont olyan egyedül szállok. A Recorder új magyar zenéket bemutató rovata.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2021/09/23/az_ember_nem_mas_mint_szargyarto_gep_rec_hu
Az ember nem más, mint szargyártó gép - Rec.hu

22780283_2007076749571590_4313321787524045850_n.jpg

Az Anima Sound System-vezér Prieger Zsolt a rocktörténelem egyik legnagyobb élő legendáját idézi meg vasárnap a Hajón olyan vendégekkel, mint Kiss Flóra, Törőcsik Franciska, Telma Lincoln, The Anahit, VENI, Árvay Gábor (Fran Palermo) és Fekete Károly Hair (Strong Deformity).

tovább →
https://recorder.blog.hu/2021/09/23/vasarnap_anima_sound_system_az_a38-on_szeptember
Vasárnap Prieger Zsolt és társai Bob Dylan-estje az A38-on!

sonya_chokecity_wishes_650.jpg

Posztrock és posztpunk és poszthardcore egy estén: háromzenekaros posztcovidharmadikhullámos buli lesz holnap az Instantban! 

tovább →
https://recorder.blog.hu/2021/09/23/sonya_choke_city_wishes_penteken_az_instantban
SONYA + Choke City + Wishes pénteken az Instantban!

poison-anna.jpeg

A londoni, brit-cseh Poison Anna a hiphopból, triphopból, soulból, dubból és a hideg-rideg brit klubzenékből táplálkozó, debütáló mixtape-jén igen hatásosan tudja megmutatni összetett előadói személyiségét. Ez a kritika először a Recorder magazin 87. számában jenet meg.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2021/09/22/poison_anna_excelsia_lemezkritika
Érzéki, sérülékeny, megbabonázó. Poison Anna: Excelsia (lemezkritika)

header_87.jpg

Semmi nem tud úgy feldobni egy filmjelenetet, mint egy jól eltalált zeneszám. BETÉTDAL című cikksorozatunkban a legmenőbb magyar rendezőktől kérdezzük meg, hogy ők melyik filmes zenehasználattól lesznek libabőrösek, illetve melyik az a dal, amit mindenképpen szeretnének belerakni egy filmjükbe. Ezúttal Enyedi Ildikó válaszol, akinek legújabb filmje, A feleségem története szeptember 23-án, azaz most csütörtökön kerül a mozikba.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2021/09/21/betetdal_enyedi_ildiko
Betétdal20: "Titkos kapukat nyitnak meg a nézőben" - Enyedi Ildikó

header_86.jpg

Megújult felállásban, Törőcsik Franciska színésznővel kiegészülve koncertezik és alkot az Anima Sound System. Törőcsik Franciska az SZFE zenés színész osztályában végzett, énekelt már jazzes popot a Halper Experimenttel (Don't Stop the Music) és funkosított KFT-t és Ivan & the Parazolt a Stinky Bugszal, duettezett Csorba Lócival, főszerepet játszott a Swing című musicalben, de most először áll egy aktívan koncertező zenekar élén. A zenekarvezető Prieger Zsolttal és Franciskával átbeszéltük, miben más, ha színész a frontember, hogyan újítják meg az irodalmi estek sokszor poros műfaját és miért jó fiókban maradó lemezeket írni, de szóba került a bibliás house és az Utas és holdvilág is. Szeptember 26-án az A38-on mutatják be számos vendéggel Bob Dylan-műsorukat a Pestext Fesztiválon, majd rá egy héttel a Budapesti Őszi Fesztiválon adják elő a Mészöly Miklós műveiből összeállított, kórusműnek is beillő irodalmi műsorukat a Rumbach zsinagógában. Ez a Recorder magazin 87. számában megjelent interjú bővített változata.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2021/09/21/_a_pofan_csaposak_vannak_tobbsegben_prieger_zsolt-_es_torocsik_franciska-interju_anima_sound_system
„A pofán csapósak vannak többségben” – Prieger Zsolt- és Törőcsik Franciska-interjú (Anima Sound System)
süti beállítások módosítása