decolonise_live_20201008_ofner_web-9.jpg

A hatfős Decolonize Your Mind Society a nem európai kultúrák zenéiből, nem-temperált hangolásokból, az amerikai minimalizmusból és a pszichedelikus, rituális zenékből inspirációt merítve készítette el első, közösségi finanszírozási kampány segítségével vinylen is kiadott albumát, amely a Recorderen hallható először. Premier!

tovább →
https://recorder.blog.hu/2020/10/23/albumpremier_decolonize_your_mind_society_a_courteous_invitation_to_an_uninhabited_anabatic_prism
Albumpremier! Decolonize Your Mind Society: A Courteous Invitation To An Uninhabited Anabatic Prism

Bár Wayne Coyne zenekara látszólag egy állandósult kreatív rohamban él, legkésőbb a tízes évek elejére nyilvánvaló lett, hogy az őrültebbnél őrültebb projekteket (24 órás szám!) leszámítva nem igazán tudnak maradandóval előállni. Vagy mégis? Az idei American Head színvonala ugyanis már-már a közmegegyezéses magnum opus The Soft Bulletin szintjét súrolja. Lemezkritika a Recorder magazin 82. lapszámából.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2020/10/22/koszonjuk_tom_petty_the_flaming_lips_american_head_lemezkritika
Köszönjük, Tom Petty! The Flaming Lips: American Head (lemezkritika)

skeemers2.jpg

A skeemers négy éve mutatkozott be nálunk, azóta rendszeresen beszámoltunk a garázsszörfpunk zenekar megjelenéseiről az első nagylemeztől az újabb EP-ken át egészen a védjeggyé vált számuk klipjéig. Soron következő középlemezüket decemberre tervezik, amelyet kislemezdalokkal vezetnek fel, nálunk most a Middle Child Syndrome debütál. Premier!

tovább →
https://recorder.blog.hu/2020/10/22/dalpremier_skeemers_middle_child_syndrome
Dalpremier! skeemers: Middle Child Syndrome

stopsonic_5.jpg

Megkérdeztem magam, hogy hogy is vagyok? Ilyen még sosem volt, hogy saját zenére sírjak. Ez csak a világvége volt. A sarkon ólálkodó zsebpokol. Rabszolganők szabad zenéje, meztelen karaoke, acid kaleidoszkóp, free tárogató. Két őshonos telivér, futás a kilencvenes években. 76 is nagyon jó év volt. A Recorder új magyar zenéket bemutató rovata.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2020/10/22/egyszer_csak_felnosz_es_mit_talalsz_hogy_nyalni_kell_rec_hu
Egyszer csak felnősz és mit találsz? Hogy nyalni kell - Rec.hu

gabriel_andras_foto.jpg

A The Anahit 2019-es, a Recorderen bemutatott második nagylemeze után nem várt sokáig a harmadik albummal, a Let Me Inject You With My Sins...-t rendhagyó módon több részletben adta közre a zenekar: bár a teljes anyagot bemutatták már az októberi lemezbemutató koncerten, és ott CD formájában be is lehetett szerezni, a streaming felületeken most debütál a nagylemez második része, ami négy dalból álló EP-ként jelenik meg.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2020/10/22/ep-premier_the_anahit_let_me_inject_you_with_my_sins_pt
EP-premier! The Anahit: Let Me Inject You With My Sins, Pt. 2

mundruczo_vanessa.jpg

Ennél jobban nem is indulhatott volna Mundruczó Kornél hollywoodi karrierje. A Bradley Cooperrel közös projektje összeomlása után megrázta magát, és saját alapanyagból (alkotótársa, Wéber Kata forgatókönyvéből), a saját szájíze szerint készítette el első angol nyelvű filmjét, ami annyira megtetszett Martin Scorsese-nek, hogy a nevét adta hozzá. A Pieces Of A Woman ütős melodráma egy tragikus kimenetelű otthon szülés következményeiről, főszerepben A korona Margit hercegnőjeként megismert Vanessa Kirbyvel, akinek az alakítását Velencében díjazták, és máris a jövő évi Oscar legnagyobb esélyesei között emlegetik. Vérbeli színészfilm ez, amiben Kirbyn kívül nagyot játszik Shia LaBeouf, Ellen Burstyn, Sarah Snook és Benny Safdie is, de a Mundruczótól megszokott képi virtuozitás sem maradt el: a Variety kritikusa szerint évtizedek múlva is emlegetni fogják a film kulcsjelenetét, az egyetlen 24 perces snittben megmutatott szülést. Három nappal a velencei diadal után beszélgettünk a rendezővel, amikor már az is kiderült, hogy a filmet a Netflix vette meg forgalmazásra. A Pieces of a Woman egy decemberi amerikai mozis kör után várhatóan januárban kerül a Netflix kínálatába. Ez az interjú először a Recorder magazin 82. számában jelent meg.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2020/10/21/_ezer_helyen_el_lehetett_volna_bukni_mundruczo_kornel-interju
"Ezer helyen el lehetett volna bukni" - Mundruczó Kornél-interjú

A Pitchfork egyik újságírója, Philip Sherburne nemrég a Smog 1997-es Red Apple Falls című lemezét nevezte a legjobb és legmegnyugtatóbb aláfestő zenének az önkéntes karantén idejére. Az együttes frontembere, Bill Callahan pedig szólóban is továbbvitte a rájuk jellemző pasztoriális-szemlélődő, végtelen nyugalmat árasztó folk-rockot. Így a második hullám idejére keresve sem találnánk jobb nyugtatót a friss albumánál. Lemezkritika a Recorder magazin 82. lapszámából.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2020/10/21/eletmucsucs_az_enekes-dalszerzok_raymond_carveretol_bill_callahan_gold_record_lemezkritika
Életműcsúcs az énekes-dalszerzők Raymond Carverétől. Bill Callahan: Gold Record (lemezkritika)

nagy_emma_quintet.jpg

A Bartók Konzervatórium növendékeiből 2018-ban alakult Nagy Emma Quintet már az alapítás évében elkészített egy négy számból álló EP-t, 2019 elején pedig a nemzetközi zsűri szavazatai alapján megnyerték a Müpa Jazz Showcase szakmai díját. Első lemezük, a saját szerzeményeket tartalmazó Set to Face is ebben az évben jelent meg, most pedig megérkezett a második nagylemez, a 2020 nyarán rögzített LFO (Low Frequency Oscillator), amely izgalmasan, ízlésesen mozog a kortárs jazz nyitott kereteiben, és a Recorderen hallható először. Premier!

tovább →
https://recorder.blog.hu/2020/10/21/albumpremier_nagy_emma_quintet_low_frequency_oscillator
Albumpremier! Nagy Emma Quintet: Low Frequency Oscillator

Fantasztikus hónapokon vagyunk túl, rengeteg kiváló lemez jelent meg, ezekből emeltük ki azt a négyet, melyek a legnagyobb hatással voltak ránk. Elektronikus tánczenei rovatunk legújabb válogatása a Recorder magazin 81. lapszámából.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2020/10/21/elektronikus_zenek_osszegezzuk_a_nyarat
Elektronikus zenék - Összegezzük a nyarat.

Bármennyire is meglepő, a bő két évtizede alapított The National frontembere még sosem adott ki a klasszikus értelemben vett szólólemezt. De vajon csak ettől lesz értékes-érdekes a Serpentine Prison, vagy inkább csak arra jó, hogy a hatására leporoljuk Berninger zenekarának legjobb albumait? Utánajártunk! Lemezkritika a Recorder magazin 82. lapszámából.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2020/10/20/a_the_national_frontembere_amerika_na_ba_megy_matt_berninger_serpentine_prison_lemezkritika
A The National frontembere Ameriká(ná)ba megy. Matt Berninger: Serpentine Prison (lemezkritika)