„Óriási pofonokat kaptam az óceántól” – Szabó Gyula (Bozo, The Keeymen)-interjú

2022.01.26. 14:04, soostamas

szabo-gyula_foto_szemerey_bence_kolorado.jpg

Az elsők között kezdtek el a 2010-es években szörfrockot játszani itthon a The Keeymennel, aminek hatására itthon is berobbant egy minirevival és Venice Beach pár évre Budapestre költözött. A gondtalan kaliforniai szörfzenét a balatoni lángosok illatával átsütő Keeymen úgy vált a hazai underground meghatározó zenekarává, hogy nincsenek jelen a közösségi médiában és első kultlemezük után új zenét is csak most decemberben, négy év után adtak ki. A Bozóban is játszó Szabó Gyula „Bozóval” beszélgettünk Tarantinóról, megfejtettük a szörfgitározás titkait, de elárulta azt is, hogy miért írtak dalt a Vittuláról és milyen volt szörfös csövesnek lenni Kaliforniában, ahol persze a hullámokra is felkapaszkodott. A Keeymen január 27-én mutatja be 2 című lemezét a Turbinában.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2022/01/26/_oriasi_pofonokat_kaptam_az_oceantol_szabo_gyula_bozo_the_keeymen_-interju
„Óriási pofonokat kaptam az óceántól” – Szabó Gyula (Bozo, The Keeymen)-interjú

joy-crookes.jpg

Összegeztük a legjobb 2021-es külföldi és magyar lemezeket, valamint a filmeket és a sorozatokat is, most pedig folytatjuk a régi recorderes hagyományt, miszerint a magazin szerzői is bemutatják kedvenc dalaikat az elmúlt évből. 2011-es2012-es2013-as2014-es2015-ös2016-os2017-es2019-es és 2020-as felvonás után szerzőink ABC-sorrendje szerint következzenek a 2021-es kedvencek, amelyek rögtön meg is hallgathatók playlistben, rövid kommentárokkal. A mai dj Lékó Tamás. (A nyitóképen Joy Crookes.)

tovább →
https://recorder.blog.hu/2022/01/26/leko_tamas_kedvenc_2021-es_dalok
Lékó Tamás – kedvenc 2021-es dalok

helka.jpg

Múlt héten mutatkozott be új klipjével a Recorderen Debreczeni-Kis Helga, aki zenekarával különleges hangszerelésben (citera, koboz, elektromos bőgő, ének) játszik népdalokat és saját, urban folk fusion stílusú számokat. A Helka néven alkotó énekes-dalszerző-citerás most a Magyarradar rovatunk kérdéseit is megválaszolta. A Helka Banda legközelebb január 27-én koncertezik az Opus Jazz Club Friss Folk sorozatában.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2022/01/26/magyarradar_helka
„Kiemelten fontos számomra az introvertáltság témája” – Magyarradar: Helka

A tavalyi, közel végig telt házas év után minden eddiginél erősebb lineuppal jelentkezik 2022-ben az ezúttal június 29. és július 3. között megrendezett Kolorádó Fesztivál.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2022/01/25/a_black_midi_tirzah_es_loraine_james_is_jon_az_idei_kolorado_fesztivalra
A black midi, Tirzah és Loraine James is jön az idei Kolorádó Fesztiválra

wide1_94.jpg

A Nagy Évem podcast tizennegyedik adásának vendége Mórocz Tamás, az egykori Jacked frontembere, a Bermuda jelenlegi tagja, az X-Faktor zenei szerkesztője, akivel pár sikeres és pár kudarcos évéről is beszélgettünk. Keresd az adást a Spotifyon, a Google Podcastban, az Apple Podcastsban vagy más ismert podcasthallgató appekben!

tovább →
https://recorder.blog.hu/2022/01/25/_a_himnusz_utan_a_mi_szamunkat_jatszottak_a_legtobbet_morocz_tamas_a_nagy_evem_podcastban
"A Himnusz után a mi számunkat játszották a legtöbbet" - Mórocz Tamás A Nagy Évem podcastban

zsager-balazs.jpg

Hogyan fejleszthetjük a hallgatás képességét? Mi történik az elménkben, miközben hallgatunk? Hogyan zárjuk ki teljesen a külvilágot? Zságer Balázs (Žagar, Free Sequence) meditációs live act sorozatot indít a Turbinában ambient, drone és psy-chill zenékkel, első alkalommal január 26-án, Mákó Rozi és Siblicity társaságában.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2022/01/25/holnap_zsager_balazsek_meditativ_live_actje_a_turbinaban
Transzcendens hullámok – Szerdán Zságer Balázsék meditatív live actje a Turbinában!

wolfie.jpg

Miután listába szedtük a legjobb lemezeket, magyar lemezeket, filmeket és sorozatokat, megkértünk zenészeket, hogy ők is gyűjtsék össze a kedvenc dalaikat és albumaikat 2021-ből. A Punnany Massiffal új lemezre és jövőre már a 20. születésnapjukra készülő, a dj-ként és műsorvezetőként (Wolf Áramlat) is dolgozó Farkas Roland Wolfie a jazz, a soul, az afrobeat és persze a hip-hop határvidékein szörfölő kedvencei következnek.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2022/01/25/wolfie_kedvenc_2021-es_zenei
„Ülj le, relaxálj, és szippants bele ebbe a new jazz fűszerezésű hip-hop klasszikusba!” – Wolfie kedvenc 2021-es zenéi

platon_mupa.jpg

Vízválasztó, harmadik lemezéhez ért a törékeny indiefolkkal induló, majd egzisztenciális szorongásokat atmoszférikus rockba öntő, a pszichedelikus zenék és a gregorián énekek hatásától sem mentes Platon Karataev. Harmadik lemezükkel nem csupán színvonalasan váltottak angolról magyarra, de a karrierjük szempontjából is egy sokszínű, mélyre menő alaplemezt készítettek el, amivel még tágabbra nyitották a zenei univerzumuk határait. A zenekar két énekes-gitárosával, Balla Gergővel és Cz.K. Sebővel veséztük ki az új lemezt: beszélgettünk arról, milyen halálközeli és egységélmények, gondolatok ihlették a Partért kiáltót, miért tűnhet külföldön a magyar egy tündenyelvnek, de szóba került az is, hogy milyen (rokoni) szálak fűzik egyikőjüket Máté Péterhez. A Platon Karataev élőben január 28-án az Akváriumban mutatja be a Partért kiáltót.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2022/01/24/platon_karataev_interju_partert_kialto_balla_gergo_cz_k_sebo
„Ha átélted, hogy fellibben a fátyol, utána mindig amögé szeretnél betekinteni” – Platon Karataev-interjú

boburnham.jpg

Összegeztük a legjobb 2021-es külföldi és magyar lemezeket, valamint a filmeket és a sorozatokat is, most pedig folytatjuk a régi recorderes hagyományt, miszerint a magazin szerzői is bemutatják kedvenc dalaikat az elmúlt évből. 2011-es2012-es2013-as2014-es2015-ös2016-os2017-es2019-es és 2020-as felvonás után szerzőink ABC-sorrendje szerint következzenek a 2021-es kedvencek, amelyek rögtön meg is hallgathatók playlistben, rövid kommentárokkal. A mai dj Huszár András. (A nyitóképen Bo Burnham.)

tovább →
https://recorder.blog.hu/2022/01/24/huszar_andras_kedvenc_2021-es_dalok
Huszár András – kedvenc 2021-es dalok

jpegmafia-2020.jpg

JPEGMAFIA egy ideje nem hibázik. Ez a kritika először a Recorder magazin 90. számában jelent meg.

 

tovább →
https://recorder.blog.hu/2022/01/23/megvan_a_mesterharmas_jpegmafia_lp_lemezkritika
Megvan a mesterhármas - JPEGMAFIA: LP! (lemezkritika)
süti beállítások módosítása