„Amikor gnawa zenét játszom, transzba esek” – Saïd Tichiti-interjú

2022.01.22. 10:56, srecorder

saidtichiti.jpg

„Az afrikai zene ereje abban rejlik, hogy képes alkalmazkodni más kultúrákhoz” – vallja Saïd Tichiti, az anyai ágon berber, apai ágon fekete-afrikai származású előadó, aki több, mint 20 éve él és alkot Magyarországon. Ő volt az első, aki behozta és ismertté tette Magyarországon az afro-arab transzzenét, a gnawát, amit a nemzetközi szinten is elismert Chalaban mellett másik zenekarával, a Tariqával játszik a legautentikusabban. De miben rejlik a gnawa zene spiritualitása, hogyan vegyítik magyar népzenével, és mit tesz a járvány azzal az előadóval, akinek a zenéje élőben hat igazán? A Tariqa legközelebb január 26-án koncertezik az Opus Jazz Clubban.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2022/01/22/_amikor_gnawa_zenet_jatszom_transzba_esek_said_tichiti-interju
„Amikor gnawa zenét játszom, transzba esek” – Saïd Tichiti-interjú

mulato-village.jpg

Miután listába szedtük a legjobb lemezeket, magyar lemezeket, filmeket és sorozatokat, megkértünk zenészeket, hogy ők is gyűjtsék össze a kedvenc dalaikat és albumaikat 2021-ből. Ebben a cikkben glsch (Slow Village), Tink (Mulató Aztékok, Slow Village), ONE-AB (Slow Village) és emekajji (Mulató Aztékok) listáit olvashatjátok.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2022/01/21/a_mulato_aztekok_es_a_slow_village_kedvenc_2021-es_zenei
„Ilyennek kellene lennie a 2021-es hip-hopnak egy szebb világban” – A Mulató Aztékok és a Slow Village kedvenc 2021-es zenéi

perpetuum.jpg

Első nagylemezére készül az egykor jazzkvartettként indult, ma már elektronikával tűzdelt, alternatív popot játszó perpētuum. A zenekar a Recorderen mutatja be új dalát, a vírusidőszak alatti fizikai és lelki szabadságkeresés történetét pörgős, nyári dalba bújtató Catch Me-t, és közben Magyarradar rovatunkban is bemutatkozik.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2022/01/21/magyarradar_es_klippremier_perpetuum
„A járvány alatt megnőtt bennem a szabadságvágy” – Magyarradar és klippremier: perpētuum

wide4_28.jpg

Yonderboi óta nem volt magyar előadó, akit már a debütálása idején olyan nemzetközi figyelem övezett, mint a 21 éves Takács Dorinát, aki Дeva néven a népzenét és a hipnotikus elektronikát összehozó dalaival ért el ritkán látott szakmai és közönségsikert. Január 20-án jelent meg első lemeze, a Csillag (kritikánk), ugyanazon a napon Európa legnagyobb showcase-fesztiválján, a hollandiai Eurosonicon lépett színpadra, ahol Európa legjobb feltörekvő előadói közé választották. A hazai lemezbemutató koncertje január 29-én lesz a Trafóban (már nincs rá jegy). Dorina elsőként a Recordernek mesélt a koncepciózusan felépített albumról ebben az interjúban, ami először a 90. számunkban jelent meg.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2022/01/21/_szeretem_meseszeruen_atelni_az_eletet_eva-interju
"Szeretem meseszerűen átélni az életet" - Дeva-interjú

Meghalt Meat Loaf

2022.01.21. 09:58, srecorder

meatloaf.jpg

74 éves korában elhunyt a musicalszerű rockslágereiről ismert Marvin Lee Aday, azaz Meat Loaf. A halál oka egyelőre ismeretlen.

tovább →
Címkék: gyász meat loaf
https://recorder.blog.hu/2022/01/21/meghalt_meat_loaf
Meghalt Meat Loaf

vahur-csodat-lat.jpg

Szimpatikusan agyament nagylemezt – sorban a második – nagylemezt ad ki a bátran szóviccelő, fülbemászóan dadaista, az alter-folk-indie-punk-dance tengelyen felszabadultan szánkázó VAHÚR csodát lát. A riffelős metáltól a squirt rockon át az instrumentális akusztik calmingig izgalmasan sokszínű, a Siklósi Őrsnek ajánlott (a tavaszi EP-n már kihozott) Kopót is felsorakoztató JUVENIL GYÜMÖLCSÖSKERTJE először itt a Recorderen hallgatható meg. Élőben január 22-én a Gólyában mutatják be a lemezt.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2022/01/20/_bar_savanyu_a_szolo_tuleljuk_itt_lemezpremier_vahur_csodat_lat_juvenil_gyumolcsoskertje
„Bár savanyú a szőlő, túléljük itt, talán megmaradunk” – Lemezpremier! VAHÚR csodát lát: JUVENIL GYÜMÖLCSÖSKERTJE

mme-awards-kz_photo-ben-houdijk-20220120_1432.jpg

Január 20-án este a groningeni Eurosonic Fesztiválon jelentették be az idei Music Moves Europe-díj győzteseit, ahol a legfrissebb Recorder magazin címlapján szereplő magyar dalszerző-énekesnőt, Дevát is Európa legjobb feltörekvő előadói közé választották.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2022/01/20/_eva_lett_europa_egyik_legjobb_feltorekvo_eloadoja
Дeva lett Európa egyik legjobb feltörekvő előadója

dubel.jpg

Első koncertjére készül a saját bevallása szerint progresszív űrdiszkót, azaz hibrid post-rockot, elektróval hintett, funky-szószban áztatott new wave punkot játszó düBel. A Másfélből és a Myster Möbiusból ismert, sokéves franciaországi tartózkodása után újra itthon zenélő Hegedűs János-Seki együttese a magyar, angol és francia nyelvű dalszövegek mellett az irodalmi művek (Weöres-, Blake- és Vonnegut-versek) adaptációitól sem riad vissza. Élőben január 21-én mutatkoznak be az A38-on.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2022/01/20/progressziv_urdiszko_a_masfel_volt_basszusgitarosatol_magyarradar_dubel
Progresszív űrdiszkó a Másfél volt basszusgitárosától – Magyarradar: düBel

needless_cosmic_cauldron.jpg

Nagy a birodalom, ezért sok az irodalom. Egyre puhább leszek, mint az ottfelejtett Chocapic a tál langyos tejben. Az emberiség már rég felköltözött a csillagok közé. Nekem nem jó semmi. Nem volt szép, csúnya sem, nem is volt semmilyen. Rendkívül korszerű kazetta; pihenés, flashelgetés; szofisztikált őrület. A Recorder új magyar zenéket bemutató rovata.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2022/01/20/minden_sorom_betanult_a_sorom_elvetemult_rec_hu
Minden sorom betanult, a söröm elvetemült - Rec.hu

wide1_91.jpg

Дeva viharos gyorsasággal, alig néhány megjelent dallal állította maga mellé a közönséget és a szakmát. Most, hogy kijött végre a debütáló album, szőrösszívű kritikusunkat eresztettük rá. Ez az írás először a Recorder magazin 90. számában jelent meg.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2022/01/20/_eva_csillag_lemezkritika
Egyszerűen nagyon szépen - Дeva: Csillag (lemezkritika)
süti beállítások módosítása