Csörgők, sípok, dobok – indián naptánc

2019.05.18. 12:26, trecorder

rec071_indian_naptanc_650.jpg
Gauder Áron
Balázs Béla-díjas animációs filmrendező, a Nyócker rendezője, a Kojot és a szikla – Sziú indián mese forgatókönyvírója az indián törzsi kultúra rajongójaként vezet be minket az indiánok szellemi világába és legfontosabb szertartásaik, köztük a naptánc jelentésébe. Gauder Áron írása az áprilisi, 71. Recorder magazin Zságer Balázs vendégszerkesztő közreműködésével készült Tribal-mellékletéből.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2019/05/18/csorgok_sipok_dobok_indian_naptanc
Csörgők, sípok, dobok – indián naptánc

rec071_las_hermanas_caronni_650.jpg
Az argentin ikerpár, Laura és Gianna Caronni egész életükben együtt zenéltek szülőhelyük, Rosario zeneiskolájától kezdve máig, amikor a lyoni konzervatórium elvégzése után Franciaországban maradtak. Laura csellón, Gianna klarinéton játszik és mindketten énekelnek is, ami egyáltalán nem szokványos felállás. Voltak és vannak korlátai, gyengébb pillanatai is ennek a konstellációnak, feltehetően ezért is vontak be ennek a lemeznek a készítésébe olyan vendégeket, mint az énekes Piers Faccini és a trombitás Erik Truffaz. A köztük lévő összhang kitüntetett pillanatai kárpótolnak a hiányosságokért.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2019/05/18/las_hermanas_caronni_santa_plastica_lemezkritika
Las Hermanas Caronni: Santa Plastica (lemezkritika)

rocketman3.jpeg

Az idei cannes-i filmfesztivál egyik legnagyobb vörös szőnyeges felhajtása a versenyen kívül bemutatott Elton John-musical, a Rocketman premierje volt (magyar mozipremier: június 6.). A Bohém rapszódia több, mint 900 millió dolláros bevétele és négy Oscar-díja után a popsztár-biográfiáktól várja Hollywood a musical műfajának új feltámadását. A Rocketman mindent megad, hogy a tendencia tovább folytatódjon, sőt, a néha megdöbbentően amatőr Freddie Mercury-életrajzi film hibáit magabiztosan elkerüli. Az első magyar nyelvű teljes kritika.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2019/05/18/filmrecorder_az_elton_john-film_minden_ami_a_bohem_rapszodia_szeretett_volna_lenni
Filmrecorder. Az Elton John-film minden, ami a Bohém rapszódia szeretett volna lenni

cupcakke.png

Amit meg lehet lovagolni, azt Cupcakke meg is lovagolja.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2019/05/17/18_ez_a_csaj_a_vadnyugatot_is_erotikusabba_teszi
18+ Ez a csaj a Vadnyugatot is erotikusabbá teszi

nothinggreat.jpg

A hét egyik legígéretesebb megjelenése egy 24 éves angol rapper, a northamptoni Slowthai debütlemeze, melynek egyik dalához Quentin Tarantinós és Stanley Kubrickos hatásokat egybeolvasztó klip készült.

tovább →
Címkék: grime skepta slowthai
https://recorder.blog.hu/2019/05/17/huszoneves_rapper_lett_a_brit_kozelet_tarantinoja
Huszonéves rapper lett a brit közélet Tarantinója

img_7222.jpg

Az elektronikus tánczene megalapítója, a 78 éves Giorgio Moroder a Celebration of the 80's című turnéját hozta el nekünk. Az olasz dalszerző, producer és DJ remek zenekarral és vokalistákkal adta elő karrierjének legnagyobb slágereit. A látványos show keretein belül olyan slágerek hangoztak el, mint Donna Summer Hot Stuffja, Blondie-tól a Call Me, Irene Cara What a Feeling című száma (amit a Flashdance óta fújunk kívülről), vagy a Berlintől a Take my Breath Away (ami meg ugye a Top Gun betétdala).

tovább →
https://recorder.blog.hu/2019/05/17/a_diszko_keresztapja_az_arenaban
A diszkó keresztapja – Giorgio Moroder az Arénában

useme_gyozelem.jpg

Az Apey & the Pea tavalyi győzelme után idén is a metál diadalmaskodott a Nagy-Szín-Pad! tehetségmutatón, csak annak könnyedebb formájában. Beszámoló a döntőről.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2019/05/17/osszefogasnak_gyozelem_a_vege_a_useme_nyerte_az_idei_nagy-szin-pad_-ot
Összefogásnak győzelem a vége – A USEME nyerte az idei Nagy-Szín-Pad!-ot

lesmiserables.jpeg

Mindig érdemes odafigyelni, amikor a cannes-i versenyprogramba valaki rögtön az első egészestés játékfilmjével bekerül. Ilyen ritka megtiszteltetésben részesült 4 éve Nemes Jeles László is, és a Saul fia a Croisette után meg sem állt az Oscar-pódiumig. A 39 éves mali származású Ladj Lyre hasonló sors várhat, Les misérables című bemutatkozása ugyanis kicsattanó energiával és végtelen emberséggel mutat be egy korábban már untig ismertnek hitt témát.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2019/05/17/filmrecorder_parizs_ujra_langokban_les_miserables_filmkritika
Filmrecorder. Párizs újra lángokban – Les Misérables (filmkritika)

muzikum_hobo.jpg

(X) Jövő szombaton Hobo várja rajongóit és az érdeklődőket Tom Waits-estjére a Muzikumban. Az előadóművész személyes meghívását alább tolmácsoljuk.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2019/05/17/a_recorder_bemutatja_hobo_csabits_el_cimu_tom_waits-estje_a_muzikumban
A Recorder bemutatja: Hobo „Csábíts el!" című Tom Waits-estje a Muzikumban

blackkeys.png

A Black Keys áprilisban jelentette be, hogy idén új lemezzel jönnek ki, a „Let’s Rock” június végén jelenik meg. Előző albumuk öt éve jelent meg, ilyenkor az szokott lenni az első kérdés, miért tartottak ennyire hosszú szünetet. A duó a lemezt beharangozó Go klipjében csattanós választ ad: azért, mert ki nem állhatják egymás képét.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2019/05/16/tenyleg_gyulolik_egymast_a_black_keys_tagjai
Tényleg gyűlölik egymást a Black Keys tagjai?