„A Hellfest mindent felülmúlt” – Ilyen volt a Devil’s Trade Európa egyik legnagyobb metálfesztiválján

2024.07.10. 14:19, srecorder

448945849_1212141936434374_299861689823063566_n.jpg

Makó Dávid zenekara is játszott Európa második legnagyobb metálfesztiválján, de nem csak erről van videó, hanem egy csomó más koncertről is, Machine Headtől Acid Kingen át Megadethig.

„Úgy gondolom, ahhoz képest, mi folyik körülöttünk, teljesen jelentéktelen esemény ez, ami csak a zenekar három plusz egy tagjának fontos, és talán annak a párezernek, akik velünk voltak, de megkérdeztek, így beszélek róla: felléptünk a francia Hellfesten, Európa második legnagyobb rock/metal/extrémzenei fesztiválján. Tökéletes megkoronázása volt annak az időszaknak, amit magam mögött hagytam, és amit ügynökség- és kiadóváltás követett (a kiadóról majd később mesélek)” – mondja Makó Dávid, aki múlt héten itt, a Recorderen mesélt először arról, hogy a Swanst meg sok más kultzenekart gondozó ügynökséghez, a Swamp Bookinghoz igazolt az idén tízéves jubileumot ünneplő Devil's Trade.

Jártam már fellépőként egy-két átlagon felüli fesztiválon, mint a Roadburn vagy a Roskilde, de a Hellfest mindent felülmúlt. A fellépők minősége, diverzitása, a technikai háttér, a backstage minősége, a fesztivál tisztasága, a közönség minősége teljesen egyedülállóvá teszi az elég erős, és igencsak túltelített mezőnyben. Vannak olyan barátaink, akik az elmúlt tíz évben minden utaztak több mint 3600 kilométert oda-vissza, hogy részt vegyenek a Hellfesten. Így a fesztiválon túlról nézve teljesen megértem őket.”

Bár egy kisebb színpadon, délben játszottak a tűző napon, egész szép tömeg gyűlt össze a koncertre, és a visszajelzések is pozitívak voltak. A Desert Rock újságírója Dávid „felkavaró” hangját dicsérte, és egy nappal bolyongó vámpírhoz hasonlította a frontembert, a VerDamNnis magazin beszámolója pedig még lelkesebb volt: szerintük a Devil's Trade zenéje „lélegzetelállítóan gyönyörű”, „melankóliája elsöprő és ellenállhatatlan”, a kezdeti idők minimalista folk doomja pedig a trióvá válással már olyan „súlyos, sötét és költői rockzenéket idéz”, mint „az Antimatter vagy A.A. Williams: egyszerre zúzós és éteri.”

A Hellfest médiapartnere, az ARTE tévécsatorna felvette a fesztivál egy csomó koncertjét; a délben játszó Devil's Trade-ét pont nem, de ők egy DIY-videóban rögzítették a Vidékek vannak idebenn egyik kulcsdalát, a Flashing Through the Lack of Lightot, amelynek sötét, belső káoszához tökéletesen illik ez a riffelésre rázkódó, pszichedéliába csavarodó videó.

Aki pedig profi felvételeket nézegetne a Hellfestről, az kattintson az ARTE csatornájára, de mi is iderakunk párat, amikre jót lehet fotelrockerkedni. Elég színes-széles, Machine Headtől Megadethig, Acid Kingtől Suicidal Tendenciesig, Show Me The Bodytől Fear Factoryig, Bruce Dickinsontól a Dávid 2023-as év végi listáján is szereplő Wiegedoodig tart a kínálat.

Dávid a Vidékek vannak idebenn című negyedik lemezével szerepelt tavaly a Recorder címlapján, ami aztán az év végi listánkra is felkerült. Akkor nagyinterjúban beszéltük át, hogyan lett a Devil's Trade az ország egyik legexportképesebb zenei produkciója, miért kellett annyi év után trióvá bővülnie, és kell-e félnie a traumáiból táplálkozó zenésznek a terápiától. Dávid 2022-ben és 2023-ban is Jakab Zolival együtt mesélt a kedvenc aktuális zenéiről, a lemeztáskájába pedig itt néztünk bele, a The Call of the Iron Peakről írt kritikánk itt olvasható.

nyitókép: Szilágyi Rudolf

https://recorder.blog.hu/2024/07/10/a_hellfest_mindent_felulmult_ilyen_volt_a_devils_trade_europa_egyik_legnagyobb_metalfesztivaljan
„A Hellfest mindent felülmúlt” – Ilyen volt a Devil’s Trade Európa egyik legnagyobb metálfesztiválján
süti beállítások módosítása