Napfény, trombitával – Itt van Balogh Tomi új dala, a Sunny London

2024.07.08. 10:54, srecorder

tomi-27-2.jpg

A brit fővárosban élő magyar jazz-zongorista, Balogh Tomi hangulatfestő dala a Recorderen. Premier!

Eredetileg London lett volna a címe, csak aztán hétágra sütött a nap a forgatás napján – így keresztelte Sunny Londonra új számát Balogh Tomi jazz-zongorista, aki együtt írta Solére-rel és Monkeyneckkel a Beton.Hofival közös Nem ijeszt meget, és szerzett r'n'b-s dalt az ír-magyar Ian O'Sullivannek (the kid who couldn't keep his name), de pár éve már a brit fővárosban építi karrierjét. „Úgy éreztem, ez a dal nincsen kész, amíg be nem futottak rá a megfelelő kollabok. Egyedül kezdtem el, aztán felvettünk néhány sávot Hugo Negrelli fantasztikus portugál gitárossal, akit itt ismertem meg. A basszust Abel Addington rögzítette, akivel az időközben létrejött triómban játszok együtt. Aztán felkértem James Copus trombitást, aki egyébként Jacob Collier-felvételeken is hallható.”

A dalt Balogh Tomi mixelte, Fenyvesi Márton masterelte.

„Napra pontosan négy éve jöttünk Londonba a feleségemmel, a költözés eleinte, mint mindenkinek, mindenhol, sokkal nehezebb volt a lezárások és a koncertek hiánya miatt, de ahogy kinyílt a város, egyre több lehetőségem lett, és összetalálkoztam Jemimával (Jem Wax), akinek producerelni kezdtem a számait. A 606 Clubban játszottam a triómmal először, aztán Abel elhívott a saját projektjébe is billentyűsnek, ahonnan pedig a dobos Jon Onabowu az ő koncertjeire a Ronnie Scott's-ba.

Itt találkoztam és zenéltem nagyszerű zenészekkel, például a számomban is játszó James Copusszal, de például Oli Howe-val is, aki először helyettesíteni hívott Yolanda Brown OBE zenekarába, ahol azóta állandó tag lettem. Ez pedig az álomcsapat számomra, fantasztikus zenészek és fantasztikus emberek, akikkel igazán jó turnén lenni és utazni. Ebben az évben már kétszer játszottunk Szaud-Arábiában, Svájcban, sok helyszínen Londonban és Angliában másfele is, most szerdán az Isztambuli Jazz Fesztiválon fogunk fellépni.”

Balogh Tomi eddigi legfontosabb koncertjeként várja szeptember 13-át, amikor Bubby Lewis basszusgitárossal lép fel, aki korábban Lupe Fiascóval, Stevie Wonderrel, Snoop Dogg-gal is együtt zenélt: „A basszusgitározása az a zenei nyelvezet és kifejezésmód, ami hozzám a legközelebb áll, és már nagyon izgatott vagyok, hogy mi fog ebből kisülni azon az estén.”

 

Balogh Tomi a Facebookon. Instagramon.

Fotó: Jasper Wax.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/07/08/napfeny_trombitaval_itt_van_tomi_balogh_uj_dala_a_sunny_london
Napfény, trombitával – Itt van Balogh Tomi új dala, a Sunny London
süti beállítások módosítása