Kilenc figyelemre méltó nepo baby 

2024.07.07. 19:55, vferi

header_139.jpg

A generációkon átívelő kreatív tehetség letéteményesei, vagy a hollywoodi stúdiórendszer és a kiadók érdemtelen kegyeltjei? Pályára léptetjük a nepo baby válogatottat. Ez a cikk először a Recorder magazin 115. számában jelent meg.

Bár a fogalom csak 2022-ben vált széleskörben ismertté avagy generációs hiperfixáció tárgyává, nepo baby-k mindig is voltak. Vagy talán véletlen lenne, hogy ifjabb Plinius nagybátyja és nevelője, az idősebb Plinius nyomdokaiba lépett és maga is elismert író, polihisztor lett az ókori Rómában?! Aggodalomra azonban semmi ok, az alábbi lista nem bölcsészettudományi merengésre invitál; összeállításánál kortárs körökben vizsgálódtunk azzal a céllal, hogy eklektikus és helyenként vérforraló pannóval mutathassuk be a szórakoztatóipar pénzzel, privilégiummal és informális kapcsolatokal kibélelt fészkét. 

A listázás parttalanságát és önkényét oldandó szigorú definíció mentén alakítottuk meg a nepobaby válogatottat: kedvenc szórakoztatóipari üdvöskéink mind tehetségüket gazdagságra és hírnévre váltó családok tagjai. Pusztán a pénz nem érv, így a magát a Big Machine Recordsba bevásárló pénzügyi tanácsadó papa révén Taylor Swift nem nepo baby, bár az a kis hátszél biztosan jót tett az induló karrierjének. Ugyanígy csak a szakma sem elég: hiába hollywoodi szakmunkások FINNEAS és Billie Eilish szülei, a gyerekeik indulását csak támogatni, de megvásárolni nem tudták szűkös anyagi lehetőségeik okán. A válogatott tagjai továbbá helyesen ismerik fel a szórakoztatóipar porózus kategóriáit és nem kizárólag a zenében próbáltak-próbálnak érvényesülni, a divatipartól a tévés szereplésig mindenütt megtaláljuk őket, és bámuljuk ill. gyakran szívből utáljuk a keresetlen magabiztosságot, amivel születési előjogaikat érvényesítik.

Blue Ivy Carter

gettyimages-1978664934.jpg

Beyoncé és Jay-Z lányát a sajtó a világ leghíresebb csecsemőjének kiáltotta ki: alig két napos volt, amikor már hangját kölcsönözte édesapja Glory című számához, ezzel kapásból egy Guinness-rekordot bezsebelve. Még mindig csak 12 éves, de már most a pop koronahercegnőjeként szokás emlegetni. Dolgozott a Coldplay-jel, Wizkiddel és Sain Jhnnal, valamint persze édesanyjával. Számos díjat nyert, szülei szerint zsenge kora ellenére már kulturális ikon, ami persze jól jön, ha a nevét védett márkaként adhatja egy halom termékhez.

Gracie Abrams

A Forbes idei 30 under 30 listájának második helyezettje az indie pop üdvöskéje, akiért a szakma rajong, Billie Eilishtől Olivia Rodrigóig bezárólag már mindenki mindenhol elmondta, mennyire tiszteli. Gracie Abramst jellemzően két dolog miatt szokás tombolva gyűlölni: egyrészt mert Taylor Swift mentoráltjaként az Eras turné egyik előzenekara, aminek révén robbanásszerű ismeretségre tett szert, másrészt ő a Lostot mennybe menesztő és pokolra juttató showrunner, a Star Wars- és a Star Trek-univerzumba a rajongók szerint egyaránt belerondítani képes producer/rendező J.J. Abrams lánya.

Ben Platt

ben_platt2.jpg

Marc Platt rendkívül sikeres filmes és színházi producer fiát annyira jólesően lehet gyűlölni, aztán még kérni abból, amit csinál. A varázslatosan túltolt politikai popcorn The Politician és a világszerte agyonhájpolt musical (és Ben Platt előrehaladott életkora miatt közröhej tárgyává váló filmadaptációja), a Dear Evan Hansen főszerepei között két szólóalbummal is végigturnézta Amerikát, aztán összeállt a gyerekkori haverokkal, hogy megcsinálja 2023 üdítő álszínházi áldokuját, a Theatre Campet. 

Zoë Kravitz

Lenny Kravitz és Lisa Bonet lánya elsősorban színész és egy halom luxusmárka arca, divatnagykövet, a popzene neki csak hobbi. Utóbbi hangoztatásával persze nem lesz népszerűbb, hobbiból az ember lánya nem lép fel a Black Eyed Peas mellett és nem működik együtt két Swarowski ékszerkollekció és Legendás állatok és megfigyelésük-szerep között olyan előadókkal, mint Taylor Swift vagy Drake. Még idén jön a filmrendezői bemutatkozása, a vőlegénye, Channing Tatum főszereplésével készült, eredetileg Pussy Island címen futó (aztán sajnálatosan átnevezték Blink Twice-ra, magyarul Vészjelzés) két és félórás krimikomédia. 

Mabel

mabelhh.jpg

Neneh Cherry és a többek között a Massive Attackot is producelő Cameron McVey lánya 2020-ban a Brit Awards legjobb női előadójának járó díjának átvételekor “csodálatos és inspiráló” szüleinek mondott köszönetet, akik “gyönyörű példái annak, hogy bármi lehetséges”. A kiemelkedő intelligenciával megáldott és ezért pokoli szorongással fizető Mabel számára a zene gyerekkora óta terápia és szelep, de Svédországban éveken át a divat- és stílusblogja révén volt ismert. Kísérte Harry Styles 2018-as turnéját, és két eddigi stúdióalbumával jónéhány jelölést díjra is váltott

Lily Allen

Saját bevallása szerint ő a nepo baby-k legfőbb védelmezője, aki nem rejti véka alá, hogy a családi háttere mennyi lehetőséget adott, ugyanakkor mennyi nyomasztással járt. A színész Keith Allen és a filmproducer Alison Owen lánya generációs hang, a kétezres évek eleji brit popzenei dominanciájának meghatározó alakja, valamint a brutálisan őszinte nyilatkozatok feltétlen híve: szerinte a karrierista szülők érzelmileg elhanyagolják a gyerekeiket, ráadásul nagy valószínűséggel nárcisztikus személyiségek, a zeneipar legnagyobb baja az etnikai kisebbségek és alsóbb társadalmi osztályok mellőzése, ez utóbbihoz a nepo baby-k semmiképpen nem tesznek hozzá a jelenlétükkel, az ő kultstátuszát viszont megölte a családalapítás és a gyereknevelés.

Lola Lennox

lola_lennox2.jpg

A kritika jellemzően szeretni szokta Annie Lennox lányának lírai dalait, annak ellenére, hogy a brit-izraeli modell, énekes, dalszerző még nem jelentkezett stúdióalbummal és egyelőre az áttörés is várat magára. Volt már Lukas Nelson (igen, a country-legenda Willie Nelson fia) előzenekara, dolgozott a Goldfrappal és szerzett zenét a Serengeti című BBC/Discovery természertfilm-sorozathoz, de karrierje eddigi fénypontja a Global Citizen és Lady Gaga által jegyzett jótékonysági koncertfellépés, ahol édesanyjával duettezett 270 millió néző előtt.

Romy Mars

A tavalyi év TikTok-ribillióját Sofia Coppola filmrendező és Thomas Mars, a Phoenix frontemberével közös lánya, Romy szolgáltatta: a vodkaszószos tészta elkészítésének titkait feltárni hivatott videó tökéletes bait & switch taktikának bizonyult, az internet népe kajálta a tökéletes kulináris inkompetenciát és a gonoszkodó sztorizást elkötött helikopterekről és a szülőket helyettesítő bébiszitterről meg a faszijáról. Romy idei dobása a saját alkotói karrierjének beindítása: eddig két vallomásos indie dalt jelentetett meg, de tuti, hogy milliók várják a TikTokos reprízt a komolykodó hálószobapop helyett.

James McCartney

james_mccartney4.jpg

Paul és Linda McCartney fia kellemetlen kivételnek tűnik a nepo baby-kre általánosan érvényes szabály alól, miszerint a kivételezett családi háttér mellett tehetségre is szükség van azért. A művészi vénát öröklő testvérek között (Stella divattervező, Mary fotóművész, Heather keramikus) a zenei pályával próbálkozó James tűnik a leggyengébb láncszemnek: a John Lennon fiával, Sean Ono Lennonnal közösen jegyzett Primrose Hill című kislemez igazi semmitmondó idill, hiába lovagolja meg az alkotók neve által fémjelzett zenei örökséget.

szerző: Selmeczi Nóra

https://recorder.blog.hu/2024/07/07/kilenc_figyelemre_melto_nepo_baby
Kilenc figyelemre méltó nepo baby 
süti beállítások módosítása