Csütörtökön Thy Art Is Murder, Fit For A King és Knosis a Barba Negrában!

2024.07.03. 10:52, FRecorder

thyartismurder.jpg

Csütörtökön igazi nemzetközi, a metalcore és a deathcore teljes palettáját átvevő extrémzenei sztárparádé lesz a Barba Negrában, ausztrál, amerikai és japán fellépőkkel.

Viszonylag ritkán foglalkozunk az extrémebb metal és hardcore zenékkel a Recorderen, de a csütörtöki koncert felhozatala olyan erős és változatos, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni:

Az ausztrál Thy Art Is Murder 2006-ban alakult, akkor még tini tagokkal, azóta azonban komoly karriert futottak be: hazai pályán elsőként tudtak extrém metal zenekarként felkapaszkodni az ausztrál toplista csúcsmezőnyébe, nemzetközileg pedig mára a death metal és a metalcore közt egyensúlyozó deathcore műfaj legjobbjai közt emlegetík őket. Annak ellenére, hogy mindenhol deathcore zenekarként hivatkoznak rájuk, akadnak kitérőik a HC gyökereihez visszatérő beatdown hardcore irányába is, az újabb munkáik pedig sok helyen közelebb vannak a klasszikusabb értelemben vett death metal hangzáshoz.

Eddig hat lemezük jelent meg, a legutóbbi ezek közül a tavalyi Godlike, ami újabb fordulatot hozott a korábban is számtalan tagcserén áteső csapat életében (mára a gitáros Sean Delander az egyetlen alapítótag), ugyanis a megjelenéssel egy időben megváltak a 2009 óta velük dolgozó CJ McMahontól, aminek köszönhetően a lemezből két változat létezik: egy az ő közreműködésével és egy újravett verzió az új énekessel, az Aversions Crownból érkezett Tyler Millerrel.

A Fit For A King egy évvel később (2007-ben) és egy fél világgal arrébb (Dallas, USA) alakult, és zeneileg is nagyon más irányból érkeztek: bár a durvább, hörgősebb metalcore is jelen van a dalaikban, a hangzásukat sokkal inkább a nagyon dallamos, néha már-már a rádióbarát pop-rock határát súrolgató részek jellemzik. Ők is kvázi iskolai zenekarként indultak, és az első években annyi tagcserén estek át, hogy mára a legrégebbi fix tag Ryan Kirby, a 2010-ben csatlakozott énekes.

Legutóbbi lemezük a 2022-es The Hell We Create volt, ami után bejelentették, hogy egy kicsit visszavesznek a tempóból, de idén már kihoztak egy újabb dalt (Keeping Secrets), ami következetesen viszi tovább a dallamos hardcore / metalcore irányt.

A Knosis frontembere, Ryo Kinoshita tíz évig volt a japán színtér kulcszenekarának számító Crystal Lake énekese, és az együttes vele közösen alakult át hagyományosabb hardcore együttesből modern, kísérletezésre is nagyon nyitott metalcore zenekarrá, akik előbb hazai pályán nőtték ki magukat, majd nemzetközileg is egyre komolyabb hírnévre tettek szert.

2020-ban hozzánk is majdnem eljutottak a Rockmaratonnak köszönhetően, de a fesztivált elmosta a Covid. Ryo 2022-ben kilépett, egy évre rá pedig beindult a Knosis, ami zeneileg a Crystal Lake lehengerlően agresszív zenei vonalát viszi tovább, még jobban nyitva a kísérletezés felé, néha még industrial metal és deathcore felé is kikacsintva. Eddig két EP-t és egy Nik Nocturnallal közös dalt hoztak ki, és miután tavaly már végigjárták a kontinenst a Stray From The Path oldalán, most pár fesztiválos fellépés mellé vendégként ugrottak be pár dátumra a Thy Art Is Murder turnéjára.

A kapunyitás hatkor lesz, koncerthez tartozó Facebook-eseményt itt találjátok, jegyeket pedig itt lehet beszerezni.

https://recorder.blog.hu/2024/07/03/csutortokon_thy_art_is_murder_fit_for_a_king_es_knosis_a_barba_negraban
Csütörtökön Thy Art Is Murder, Fit For A King és Knosis a Barba Negrában!
süti beállítások módosítása