Amikor már nem tudsz azonosulni a jeleneddel, annyira elévült – Itt van kkoneko új dala, a muy lento

2024.06.25. 10:30, srecorder

kkoneko_bagyi_adam_foto_2.jpg

Év elején nevet és kissé hangzást is váltott az eddig imanexperimentként dreamy electrós, spacepopos zenéket író Nita, aki először egy breakesebb dallal jött ki kkonekoként, új klipdalába pedig azt a változásra váró türelmetlenséget öntötte bele, amit a stílusváltása előtt érzett. Premier!

„Újabb reggelre ébredsz a megszokott ágyban, a megszokott szobában. Még ki sem nyitottad a szemed, de máris a füledbe kúsznak az ismerős zajok egy unalmas környezetben, amit rég kinőttél már. Úgy érzed, máshol lenne a helyed és azt kérded magadtól, mit keresel még mindig itt? Ennek semmi értelme.

Ezen mentem keresztül, amikor ezt a számot írtam, de jó ideje így indul szinte minden egyes napom. Azt éreztem, hogy minden olyan csigalassúsággal halad velem zeneileg, mintha megfagyott volna az idő és tudtam, hogy változtatnom kell. Nagyon untam már a korábbi hangzásomat és biztos voltam benne, hogy másfajta zenét szeretnék csinálni, de még tervben volt, hogy kiadok egy MURMAID-hez hasonló hangulatú lemezt, mert megvolt hozzá a teljes albumnyi demó és nagyon nehéz volt meghozni a döntést, hogy eltegyem a fiókba, miután már annyi munka volt vele, hogy valami teljesen újat kezdjek” – mesélte Nita a spanyol című („nagyon lassú”) muy lentoról.

„EGY RÖHÖGVE LÁZADÁS” – AZ UTOLSÓ IMANEXPERIMENT-LEMEZRŐL

„Mostanra tudom, hogy jó döntés volt és teljesen megkönnyebbültem, amikor elengedtem azt a projectet. Szerintem még sosem sikerült ennyire produktívnak lennem, de még mindig azt érzem, hogy túl sok időt vesz el egy-egy project amiatt, hogy mindent egyedül csinálok. Szívesebben kérek segítséget a zenész barátaimtól is, mint régebben, hogy gyorsabban tudjak haladni. Ezt a számot is ani maximával kevertük le végül és ő is masterelte, és a sound designban egy kicsit ZEKA is segített.

De a témához visszatérve idegesítő tud lenni egy ilyen helyzet és végtelennek tűnik a várakozás, ha valaki pontosan tudja, hogy mit szeretne elérni és hol kéne lennie. Én egyáltalán nem tudok már azonosulni a jelenemmel, mert annyira elévült. Amikor végre kirajzolódik a célvonal, néha úgy érzem, csak egy karnyújtásnyira vagyok attól, amit szeretnék, és akkor hirtelen 10 lépéssel hátrébb kerülök, vagy elém zuhan pár újabb megkerülhetetlen akadály.

A verzében ezt a türelmetlenség-érzetet igyekeztem visszaadni a ritmusosan, gyorsan elhadart szöveggel, a refrén pedig egy nagy rohanás. Egy zeneelemző AI azt dobta rá, hogy ez a szám futáshoz a legjobb.

A klipet Pusko Misi operatőrrel készítettük. Mindig jegyzem a jó spotokat és egyszer Kőbányára tartva láttam ezt az elhagyatott autómosót a villamosról. Felírtam magamnak, hogy itt egyszer majd csinálok egy klipet. A fülhallgatót, ami rajtam van, gundam figurákból építettem.

Koncertek egy darabig most nem lesznek, mert egy teljesen új műsort szeretnék összerakni, amihez még nincsen elég zene, de szép sorban érkeznek majd az új dalok.”

bagyi_adam_photo_1.JPG

kkoneko időközben felkerült a Szelektor idei válogatására is in the mirror című dalával, januárban pedig kamionos anyarock bandája, a Macskanyelv is kihozta debütáló EP-jét – erről itt olvashatsz többet.

 

kkoneko a Facebookon. Instagramon.

Fotók: Bágyi Ádám.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/06/25/amikor_mar_nem_tudsz_azonosulni_a_jeleneddel_annyira_elevult_itt_van_kkoneko_uj_dala_a_muy_lento
Amikor már nem tudsz azonosulni a jeleneddel, annyira elévült – Itt van kkoneko új dala, a muy lento
süti beállítások módosítása