„Én elveket nem adok alább” – Itt az alternatív hip-hopos Zen Dogz első dala, a Fantom

2024.06.18. 16:38, srecorder

zendogz-16.jpg

Súlyos, elektronikus alapú hip-hopot játszik élő hangszerekkel a Zen Dogz, amelynek tagjai ilyen-olyan formában Sisivel, Mikee Mykanickal, és az Óperentziával is dolgoztak már együtt. Első dalukkal kapásból a Magyarradarunkra is felkerültek – eredetsztori, bemutatkozás & szövegvideó-premier a cikkben.

Mikor indult: 2020-ban.

Hol indult: Budapesten.

Tagok, hangszerek: Gábor Bence (Ben G) – szöveg, MC, Magyarics Ferenc (Audiophile) – dj, sample, vokál, Teremi Dávid (gmboii) – producer, dobok, Varga Balázs (Joe) – gitár.

Stílus: Hip-hop / alternatív hip-hop.

Hatások: Enter the Wu-Tang (36 Chambers), Rex felügyelő, Death Grips, Need For Speed Underground 2 soundtrack.

Kiadó: A lelkünk még eladó...

Történet: A Zen Dogz megszületése a COVID-járványig vezethető vissza. Mivel akkoriban nem lehetett fellépni, sőt, többen egyszerre zenélni sem nagyon, elkezdtünk alternatív megoldásokat keresni. Dávid (producer, dob) akkoriban egy budapesti stúdióban dolgozott és kitalálta, hogy esténként, miután hivatalosan már bezártak, odacsődíti azokat az arcokat, akikkel különböző formációkban zenél vagy zenélt, és jam sessionöket szervez. A kijárási tilalom miatt ezekből hajnalig tartó megőrülések lettek, amiket ráadásul profi körülmények között rögzíteni is tudott. Dávid itt kezdett el a különböző „darkosabb” basszustémáira jammelgetni Balázzsal (gitár), amikre Bence rányomta régebbi, általában angol szövegeit. Az első demók így születtek, hajnalban egy bezárt stúdióban. Már akkor is úgy éreztük, hogy ezzel érdemes lenne foglalkozni komolyabban is, de aztán persze hagytuk parkolópályán, mint megannyi másik projektünket, amiről megbeszéltük, hogy „ezt csinálni kéne, komolyan”...

A járvány után aztán úgy alakult, hogy mindhárman Svájcba mentünk dolgozni. Ott találkoztunk Ferivel (dj), aki miután meghallgatta a felvett demókat, nyomni kezdte, hogy ezt meg kell csinálni és azután sem hagyta leülni a dolgot, hogy visszatértünk Magyarországra. Persze azért a munkatempónk terén csodák nem történtek, így bár innentől folyamatosan készültek új számok és a fellépések is beindultak, így is 2023-ig tartott, mire mind a négyen egy színpadra kerültünk, az először megálmodott élődobos-élőgitáros formációval. Azóta viszont begyorsultak a dolgok. A budapesti koncertek mellett vidéken és Szlovákiában is egyre több fellépésünk van.

zendogz-21.jpg

Megjelenések: Ez lesz az első.

Küldetés: A San Andreasban, a vonatos küldinél vagyunk kissé megakadva.

Jövőkép: Hát, a jövőben szeretnénk jobban képben lenni... Ezt a videót egy, a nagyon „közeli jövőben” megjelenő EP előfutárának szánjuk. Az EP másik két számához is tervezünk videót készíteni. Nagyjából nyolc-tíz elkészült saját dalunk van betárazva, köztük több elég izgalmas kollaboráció is. Ezeket szeretnénk lassanként megjelentetni, akár egy kiadó által (lelkünk still available).

Mellékprojektek: Feri (Audiophile néven) dj-ként főleg basszusgazdag zenét játszik, producerként pedig elektronikus zenéket csinál analóg vasakkal. Dáviddal van egy techno projektjük is (Higher Acidity). Dávid zenei producerként (gmboii) sok hazai előadóval dolgozik együtt, több műfajban is. A Zen Dogzhoz legközelebbi talàn Mikee Mykanic és Sisi. Élő koncerteken is el lehet csípni hangtechnikusként, legtöbbször az Óperentzia háza táján. Van egy Tzefre nevű stoner-rock zenekaruk, ahol frontemberkedik, de gyakran megfordul hazai projektekben különböző hangszereken vendégeskedve is.

Dávid és Balázs egy magyar nyelvű rock/grunge projekten dolgoznak éppen. Bence videósként dolgozik, legfrissebb hip-hop related projektje Mikee Mykanic Hicskok Freestyle c. videóklipje. A Fantom videó utómunkálatai is az ő keze alatt folytak, a csapattal közösen ötletelve. Szeretnénk a közeljövőben érkező klipek vágását is házon belül tartani, erősítve ezzel a zenék és a vizuálok közti kohéziót.

Szexepil: Lásd promókép. Viccet félretéve úgy vettük észre, hogy az embereknek izgalmas, hogy ennyire súlyos, elektronikus alapú hip-hopot élőben, hangszerekkel adunk elő.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Annak ellenére, hogy ez lesz az első megjelenésünk, sok helyre hívtak játszani. Léptünk fel hip-hop bulin az Arzenálban, a Harmed előtt az Akváriumban és Szlovákiában is.

A most debütáló dalról: A Fantom érdekes alkotási folyamat volt, nem az a klasszikus, egy nap alatt összerakós. A zenéje még a COVID idején készült, amikor minden héten összejártunk éjszakánként zenélgetni egy stúdióba. Mindannyian szeretünk kísérletezni, úgyhogy sokszor készülnek fióktrekkek, amik később előkerülhetnek más kontextusban. A Fantom szövege például eredetileg egy másik beaten volt, de ott valahogy nem ült igazán. Így került a képbe az a nyomasztóbb zenei hangulat, amire még a koronavírus alatt flesseltünk, az említett belvárosi stúdió pincéjében.

Azóta kicsit távolabb a várostól, Budakeszire költözött a bázis és a saját kis stúdiónkban ügyködünk a trekkeken, sokkal közelebb a természethez, egész más körülmények között, mint ahogy a zene készült. Ettől függetlenül még mindig önazonosnak érezzük és azóta is adjuk ezeket a sötétebb  hangulatokat zenében. Ez az egyik közös pont az ízlésünkben, de valahogy visszahallgatva mindig eszünkbe jut az a szürreális időszak is, amiben a dal született.

 

Zen Dogz a Facebookon. Instagramon.

Fotók: Tóth Gábor.

Magyarradar és a Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/06/18/en_elveket_nem_adok_alabb_itt_az_alternativ_hip-hopos_zen_dogz_elso_dala_a_fantom_magyarradar
„Én elveket nem adok alább” – Itt az alternatív hip-hopos Zen Dogz első dala, a Fantom
süti beállítások módosítása