Csütörtökön Lydia Lunch Suicide-dalokat játszik az A38-on

2024.06.17. 09:50, srecorder

lydia-lunch-marc-hurtado.jpg

A poszt- és art-punk, a spoken word és még ezer más súlyos stílus központi alakja, a New York-i no wave nagyasszonya, Lydia Lunch június 20-án Marc Hurtadóval közös Suicide- és Alan Vega-műsorát játssza a Hajón.

Lydia Lunch az 1970-es évek közepén költözött New Yorkba, ahol gyorsan bekapcsolódott a felvirágzó punkszcénába. A Lunch név is ekkor ragadt rá, mivel gyakran kényszerült arra, hogy ételt lopjon lakótársaitól. 1976-ban James Chance-szel megalakította a befolyásos no wave zenekart, a Teenage Jesus and the Jerkst. A zenekar durva, disszonáns hangzása és Lydia nyers, agresszív énekhangja megragadta a no wave mozgalom nyers energiáját és nihilizmusát, és banda rövid élete ellenére jelentős hatást gyakorolt az underground zenei színtérre.

A POSZTPUNKOK IS TUDNAK FŐZNI, VASALNI. LYDIA LUNCH FILMJE A LÁZADÓK MAGÁNYÁRÓL

Miután a Teenage Jesus and the Jerks feloszlott, Lydia termékeny szólókarrierbe kezdett. Munkássága számos műfajt felölel, beleértve a punkot, a jazzt, a spoken wordöt és az experimentális zenét. Számos szólóalbumot adott ki, kezdve az 1980-as Queen of Siammal, amiben megmutatta, hogy képes a punk nyersességét eklektikusabb hatásokkal ötvözni. Lydia Lunch életművében zenei karrierje mellett versek, novellák és önéletrajzi írások is szerepelnek, amelyek gyakran ugyanazokat a sötét, provokatív témákat tükrözik, mint dalai.

A fantasztikusan sokoldalú énekesnő, rock 'n roll-sztár, spoken word előadó 2016-ban életmű-összegző lemezével, Retrovirusszal játszott az A38 Hajón, ahová ezúttal Marc Hurtadóval alkotott formációjával érkezik. Marc Hurtado francia zenész, filmrendező és vizuális művész, aki leginkább az Etant Donnés nevű duó egyik feleként ismert, amelyet testvérével, Eric-kel alapított 1977-ben. A Hurtado testvérek avantgárd hangzásukról híresek, melyben terepfelvételeket, talált hangokat és szokatlan hangszereket kombinálnak, hogy magával ragadó, túlvilági hangélményeket teremtsenek.

Lydia Lunch és Marc Hurtado együttműködésében Lydia ösztönös énekhangja és Hurtado kísérleti világa olvad össze. Lydia Lunch és Marc Hurtado a hetvenes évek egyik leginkább úttörő, vad és nagyhatású duójának, a New York-i elektropunk Suicide és Alan Vega dalai köré épített előadásukat hozzák el a Hajóra június 20-án. A közös produkciót 2014 óta szentelik Martin Revnek és az elhunyt Alan Vegának. Előttük hazai részről a (halál;orgazmus) oldalágán sarjadt Kronoszinklasztikus Infundibulum játszik. Jegyvásárlás. Facebook-esemény.

nyitókép: Sebastien Greppo

https://recorder.blog.hu/2024/06/17/csutortokon_lydia_lunch_suicide-dalokat_jatszik_az_a38-on_marc_hurtado
Csütörtökön Lydia Lunch Suicide-dalokat játszik az A38-on
süti beállítások módosítása