Megjelentek vinylen Cseh Tamás ritkán vagy sosem hallott western dalai – ma este lemezbemutató a PIM-ben!

2024.05.21. 14:25, srecorder

cst_western.jpg

Május 21-én este mutatják be Cseh Tamás kiadatlan western dalait archív felvételeken, vadonatúj lemezen a Petőfi Irodalmi Múzeum kertjében Novák Jánossal, Beck Zolival és Csengey Balázzsal, Nóvé Soma pedig el is játszik pár dalt a lemezről.

Cseh Tamás a ’60-as években szerzett dalait még önmagának, vagy szűk baráti körben énekelte egy szál gitárral, saját angol szövegekkel – ezekről számos hangfelvétel készült. 1970-től már Bereményi Gézával közösen írtak dalokat – köztük vadnyugati ihletésűeket. Ezekben a western dalokban sokszor elmosódik a határ a vadnyugat és Budapest között, a romantikán és nosztalgián túl az is kirajzolódik, hogy a legendás karakterek, pisztolyhősök hogyan keresik a helyüket a kádári Magyarország fővárosában.

442413390_933810032113768_2336515596948419751_n.jpgA PIM–Cseh Tamás Archívum a gyűjteményében lévő, az énekes hagyatékában fennmaradt régi orsós szalagokról és magnókazettákról kutatta fel és gyűjtötte egybe az ismert, és további, eddig ismeretlen vadnyugati témájú dalok felvételeit. A hangfelvételek javarészt az 1960-as, 1970-es években készültek. A Cseh-Bereményi-műveken kívül korai Cseh Tamás-dalok, versmegzenésítés és indián dalok is helyet kaptak a Western dalok című lemezen – amelyek közül 7 dal eddig sohasem jelent meg hivatalos kiadásban. A Vacak kis városhoz klip is készü, dallistát a hátsó borítóról lehet lesni (jobbra).

A május 21-i lemezbemutató alkalmából szabadtéri fotókiállítás nyílik a PIM–Cseh Tamás Archívum gyűjteményéből a Károlyi-kert Ferenczy utca felől található kerítésén, amin az 1960-as évektől egészen a 2000-es évekig szerepelnek életképek: előadások, koncertek, portrék a konyhából, az albérletből, a színpadról, a vonatról, az utcáról, vagy épp egy filmforgatásról - egyedül, barátokkal, szerzőtársakkal.

„VOLT EGY HŐS, AKINEK SIKERÜLT” – ZENÉSZEK CSEH TAMÁSRÓL

A ma este, 19 órától kezdődő bemutatón lesz közös lemezhallgatás, majd azt követően Horváth Gergely műsorvezető-szerkesztő beszélet Novák János zeneszerzővel – Cseh Tamás egykori zenésztársa, aki a lemezen is közreműködik egy dalban –, Beck Zoltán, a 30Y frontembere – aki a Másnap című előadásban Szűcs Krisztiánnal értelmezte újra Cseh Tamás- és Csengey Dénes publikálatlan, befejezetlen dalait –, és Csengey Balázs, a PIM–Cseh Tamás Archívum munkatársa. Az est zárásaként Nóvé Soma, a folk-rockos Mordái szólóban is aktív frontembere játszik el néhányat a lemezen szereplő dalok közül. Facebook-esemény ITT, az album a PIM ajándékboltjában és webshopjában kapható.

November egy tripla vinyl jelent meg kiadatlan, korai Cseh Tamás-felvételekkel, a Levél nővéremnek árnyékában elsikkadt Uránbányászok dalaival, és Víg Mihály elemi erejű feldolgozásaival, gyönyörű zongoravariációival Cseh-Víg album címmel. Ennek kapcsán a kiadvány ötletgazdájával és szerkesztőjével, Hanák Gáborral, valamint Víg Mihállyal is beszélgettünk, ITT és ITT. Cseh Tamás diszkográfiáját pedig ITT tekintettük át.

https://recorder.blog.hu/2024/05/21/megjelentek_vinylen_cseh_tamas_ritkan_vagy_sosem_hallott_western_dalai_ma_este_lemezbemutato_a_pim-b
Megjelentek vinylen Cseh Tamás ritkán vagy sosem hallott western dalai – ma este lemezbemutató a PIM-ben!
süti beállítások módosítása