„Mintha R2D2 meg a Clash összeházasodott volna” – A Sorbonne Sexual és a Soviet Monday kedvenc 2023-as zenéi

2024.01.25. 12:17, srecorder

sorbonne-sexual-soviet-monday.jpg

Fröcsögős fuzzok, full tahó stoner, poszt-punkos disco-őrület, a rockzene defibrillációja, az egyik legnagyobb ma élő dalszövegírónk, és a lemez, amin minden dal egy igazi weirdo himnusz a magyar alter egyik legtehetségesebb utánpótlását nyújtó Sorbonne Sexual és a poszt-szovjet poszt-punkos, discós-bulis Soviet Monday tavalyi kedvencei között.

271749345_10157742242052255_7097797675188435605_n.jpgFotó: Hegyi Júlia Lily.

VITÁNYI DÁVID „VITI”
(Sorbonne Sexual)

1. Psychedelic Porn Crumpets – Fronzoli

Kellemesen indies/progos/psychedelic, fröcsögős fuzzok, progos kis tekerések, megőrülések.

2. King Gizzard and the Lizard Wizard – PetroDragonic Apocalypse

Tök érdekes, hogy a Gizz srácok a full psychoból most a progy thrash metalba futottak bele, amit ilyen oldschool hangszerelésekkel spékelnek meg. Tavaly megjelent egy másik albumuk is, az full synth, ezerarcúak ezek a srácok.

3. Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs – Land of Sleeper

Full tahó stoner zene! Szőrös emberek, szőrös riffek!

4. Thee Oh Sees – Intercepted message

Több a szintézis, mint a régi lemezeken, de jól áll nekik. Poszt-punkos discós őrület, kicsit mintha R2D2 meg a Clash összeházasodott volna!

5. Shame – Food for Worms

Már nincs az a hatalmas lángolás, érettebbek lettek a számok. Még mindig pofátlanul fiatalok, tavaly szerencsére sikerült látnom őket a Dürerben. Interjúnk.

 

378778994_7017828954894400_3930036815987835438_n.jpgFotó: Hegyi Júlia Lily.

KARÁDI GERGŐ
(Sorbonne Sexual)

1. Steven Wilson – What Life Brings

Steven Wilson folytatja progos utazását az új lemezén is, amely azért kapott el, mert vannak rajta olyan dalok is, amik a sok variációval és témagazdagsággal operáló dalok mellett klasszikus formát mutatnak.

2. Grabovski – Kösz, hogy hívtatok

Immáron Egyedi Peti barátom vette át a zenei rendezést az új Grabovski-lemezen, ami egy jóval keményebb anyag lett, mint az eddigiek, és talán a legerősebb dal a részben programadó Kösz, hogy hívtatok. Premiercikkünk.

3. Qweens of the Stone Age – Time & Place

A kezdő gitártéma, ami forog a dal alatt, az fogott meg igazán. Mindig öröm ezt a zenekart hallgatni, a rockzene defibrillációs folyamataiban fontos szerepet játszik. Kritikánk.

4. MÁSNAP – Mibenlét

Szerintem a Másnap lemez kulturális értelemben a legfontosabb anyaga volt az évnek, szinte kihagyhatatlan a listámból a Cseh-Csengey-Beck-Szűcs lenyomat.

5. Szűcs – Legyek ura

Izgalommal követem Szűcs Krisz munkásságát, hiánypótló az a világ, amit körénk épít a szövegeivel. Kétségkívül az egyik legnagyobb ma élő dalszövegírónk.

 

sovietmonday220409_21.jpgFotó: Lengyel Alexandra.

SOVIET MONDAY

MARCI
(gitár, szinti)

Paramore: This Is Why és Re:This Is Why

Igazából nem vagyok hatalmas Paramore-fan, és nem is festettem narancssárgára a hajam gimiben, mikor kihozták az első albumukat, alapesetben nem is kerülne ez az album a tavalyi kiemeltek közzé. Mármint teljesen rendben van, jól hozza az előző album indie rockosabb elemeit, néhol még nagyon enyhén poszt-punk irányokba is kitekint, ami miatt viszont nagyon sokszor hallgattam, az a második kiadása. Ezen a számokat különböző előadók dolgozzák fel, például olyan kedvenceim, mint a Foals, a Wet Leg, vagy Julien Baker, illetve itt ismertem meg Remi Wolfot, akit azóta is hallgatok (és szerintem a lemez legjobb feldolgozását is jegyzi). Akinek mondanak ezek a nevek valamit mindenképp nézzen rá, de egyéb esetben is ajánlom.

Geese: 3D Country

Ezt az albumot már próbáltam ajánlani egy ismerősömnek, akkor jöttem rá, hogy nagyon nehéz leírni, mi is történik rajta. Kicsit mintha úgy próbálnának countryt játszani a srácok, hogy egyszer elmesélték nekik, hogy hangzik, de amúgy nem hallották volna soha, miközben az énekes a legripacsabb Julian Casablancas (Strokes) paródiáját csinálná, míg hol Led Zeppelines, hol noise-os, hol soulos hatások váltják egymást. Rengeteg lelke van az albumnak, hatalmas énekdallamokkal, és sosem lehet tudni, merre fog épp fordulni a dal.

MILÁN
(bass+ének)

100 gecs: 10,000 gecs

Tavaly találtam rá a noise-os hyperpopra, így a 100 gecsre is, és egészen letaglózott. Eléggé evilágon túli zenét játszik a duó, és a klasszikusabb nightcore-os hyperpop felől a 10,000 gecsszel elmozdultak egy még elborultabb világ felé, elég csak a One Million Dollars című számot meghallgatni, hogy megismerje az ember a potmétertúlcsavarást. Kicsit torz, kicsit antizene, de még pont annyira, hogy épphogy ugyan, de még valahol, valamilyen formában popzene legyen. A szövegek pedig nekem néhol már-már szívbemarkolóak is voltak, majdnem pityeregtem is a Dumbest Girl Alive-ra egy rémes reggelen az egyes villamoson az irodába menet. Minden dal egy igazi weirdo himnusz erről az albumról, ajánlom mindenkinek soxeretettel! Kritikánk.

Kedvenceim: Hollywood Baby, Dumbest Girl Alive, 757 (a 757-en az ínyenceknek külön ajánlom a Star Wars-os blaster hangeffektet).

Thy Art Is Murder: Godlike

A zenekar metálfelelőseként kötelességemnek éreztem valami heavy cuccot hozni, és a 2023-as évből a sötét és nehéz dallamok közül nekem egyértelműen a Godlike volt a befutó. A Thy Art Is Murdernek nem volt különösebben fényes éve, kirúgták szélsőséges énekesüket, amivel eléggé megosztották a szcénát, de ha ez az album mesterműnek ugyan nem mondható, azonban kiválóan példáz egy fontos és szívemnek oly kedves jelenséget: a deathcore bandák egyre gyakrabban fordulnak a black metal felé, és egyre több elemet emelnek át a legfeketébb műfajből, ami piszkosul jót tesz a modern deathcore-nak. Szerintem sokkal jobban áll egy deathcore bandának az, ha kreatívabban válnak heavybbé, és nem csak a „még mélyebb drop hangolás”, a „még gyorsabb blastbeatek” és a „még gusztustalanabb szövegvilág” szentháromság egyikét, vagy rosszabb esetben mindhármat vetik be annak érdekében, hogy „keményebb” legyen a zene. A Godlike-on inkább a blackes témákhoz nyúltak, ezáltal sokkal zordabb, hidegebb, élesebb lett a zene. Tyler Miller pedig ha nem is bír olyan színpadi jelenléttel, mint vokalista elődje, CJ, de lemezen legalább annyira karcol.

Kedvenceim: Destroyer of Dreams, Bermuda, Join Me In Armageddon.

MARCI
(dob)

Marci azt mondta, neki a Ricsárdgír Kill the Koala lemeze tetszett tavaly.

 

Böngészd át a szerkesztőség kedvenceit is!

2023 legjobb külföldi lemezei

2023 legjobb magyar lemezei

2023 legjobb filmjei

2023 legjobb sorozatai

 

Még több 2023-as toplista zenészektől:

Krúbi és BEATó

Jakab Zoltán és Makó Dávid (The Devil's Trade)

Esti Kornél és EZ Basic

Galaxisok és Felső Tízezer

egy5egy és kisbetűs ünnepnapok

Dányi Krisztina, Triglav, Zsüd

Gerdesits Ferenc

Győrffy Ákos és Kobza Vajk

The Qualitons

TAT, Takeshi, Holem, Steknika

L.A. Suzi és Káltes Ekwa

bongor, cserihanna, Henri Gonzo, Mihalik Ábel

4ma, Filo, cancel.

Jakab Péter és Czitrom Ádám

VENI, Hajós Kristóf, Szesztay Dávid

Somló Pál (Shell Beach, Sonya)

Elefánt és Platon Karataev

Barkóczi Noémi, Hegedűs Józsi, Hó Márton, Lovasi Eszter

Hundred Sins

efkilenc és Ótvar Pestis

Somogyvári Dániel

BÖBE, NOIRA, Sofiyeah

Дeva, Szczuka Panka (Flanger Kids) és Zságer Balázs

ANUBII$

Beck Zaza és boebeck

DOÓR, SilkSilver, toldyuuso

Blunt Shelter Records

Ivan & The Parazol

Héra Barnabás és Gaál Péter

Holdudvar és zïp

Fattyú, Kókai Barnabás, Pogár László

Krecsmáry Zsolt (Manaky, PASO)

Zorz, Lidokami, Zsüja, towpe

Psychedelic Source Records és microdosemike

Prieger Zsolt

Fluor Tomi

Kultivátor és Machinecho

Miller Dávid

Mákó Mári, Kovács Balázs, Szabó Bálint

Nagy Laca és Riger János (The Lubricators)

HOCUSPONY

 

nyitókép: Komróczki Dia / Lengyel Alexandra

https://recorder.blog.hu/2024/01/25/a_sorbonne_sexual_es_a_soviet_monday_kedvenc_2023-as_zenei
„Mintha R2D2 meg a Clash összeházasodott volna” – A Sorbonne Sexual és a Soviet Monday kedvenc 2023-as zenéi
süti beállítások módosítása