Eksztatikus tánc sivatagi sziklákon – debütál a Palo Canto fúziós techno projektje

2023.11.17. 10:44, srecorder

palo_canto.jpg

Az eredendően budapesti, de multikulturális elemekből építkező fúziós technoformáció és producerduó, Tóth Bertalan (Cloud 9+)  és Kedves Péter (Belau) új projektje egyszerre célozza meg hallgatói magasabb énjükhöz való spirituális közeledését és belső tisztulását – mintha csak a szent palo santo fa füstjét lélegeznék be lüktető beatek formájában. Első dalukban a Middlemist Red és a Mordái frontembere, Nóvé Soma énekel.

A Palo Canto egyszerre vegyít egyfajta ősi rítusokat idéző, organikus hangzást és letisztult elektronikus ütemvilágot. Ebben az atmoszférában sok minden elfér a hipnotikus gitárriffektől, melengető textúráktól kezdve a sámáni kántáláson keresztül egészen a pulzáló ritmikusságig. A Palo Canto nem titkolt célja, hogy zenéjével extázisközeli állapotba jutassa, és így hozzásegítse hallgatóját a transzcendentális énjével való találkozáshoz.

„Mindketten a covid időszakban kezdtünk el jobban ráhangolódni organikus négynegyedes elektronikus zenékre, amelyeket közös beszélgetésekkor mutogattunk egymásnak, mígnem jött az ötlet, hogy mi lenne, ha elkezdenénk közösen zenélni. Hosszú folyamat volt, mire megtaláltuk a saját hangzásunkat, de rengeteg ötletünk van szerencsére, ennek első szemelvénye a West Wind” – mesélte a duó a kezdetekről.

palo_canto2.jpg

A West Windben Nóvé Soma mantraszerű, kántáló éneke hallható, a klipet pedig álomképeket idéző, sivatagi helyszínen forgatták, látványos tánckoreográfiával. „A klip a teljesen szabad ős-én megtalálásáról szól. A főszereplő, akit Temesvári Zsófia táncosnő alakít, egy kietlen tájon, egyfajta érzelmi sivatagban eszmél magára. A lányt egy különös belső hang szólítja magához, mely hatására egyre vadabb táncba kezd, miközben fokozatosan leveti magáról emberi valóságát. A forgatáson igazi kihívást jelentett a hőség és az extrém terepviszonyok, de Simó Marcell operatőr és a kitartó stáb segítségével szerintem sikerült a szám mondanivalójához egy különleges képi világot is teremtenünk” – mesélte Lukács Liza, a klip rendezője.

A dalt a berlini Zino Mikorey (Thom Yorke, Ry X, Moby, Agnes Obel) masterelte. A Palo Canto jelenleg első lemezén dolgozik.

„A FIZIKAI HELYETT A LELKI UTAZÁS KERÜLT ELŐTÉRBE” – KEDVES PÉTER A BELAURÓL

 

Palo Canto a Facebookon. Instagramon.

Fotók: Wilhelm Laura.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/11/17/eksztatikus_tanc_sivatagi_sziklakon_debutal_a_palo_canto_fuzios_techno_projektje
Eksztatikus tánc sivatagi sziklákon – debütál a Palo Canto fúziós techno projektje
süti beállítások módosítása