„Nagyon egyszerű szó, mégis hatalmas erővel bír” – Klippremier! Noémo: Vagyok

2023.11.16. 06:21, srecorder

takacs_balint_single_4.jpg

Takács Noémi szép csendben az egyik legizgalmasabb énekes-dalszerzőnővé vált itthon az évek során” – írtuk Noémo előző nagylemeze, a tavalyi Szívverés kapcsán, amit november 24-én egy EP követ. Erről debütál most az első dal, amiben Csoóri Sándor egyik versét zenésíti meg Noémi.

A Noémo névadó énekesnője, Takács Noémi egy évvel ezelőtt ásta bele magát Csoóri Sándor művészetébe, miután Vecsei H. Miklós felkérte, hogy beszélgetős sorozata, a Csoóri-szalon vendégeként zenésítse meg a szerző egyik művét, amihez teljesen szabad kezet kapott. Az írásokban elmerülve aztán Noémi fejében önkéntelenül is bennragadt a Carmina Burana két sora, ezért gitárt ragadott, és miután talált egy izgalmas hangolást, a refrén szinte azonnal kigurult belőle.

Ez az élmény azért is különleges volt számára, mert nem tartozik a gyorsan dolgozó dalszerzők közé: „Vannak pillanatok, amikor jó időben találkoznak a különböző irányból érkező szálak és azonnal csomóponttá nőnek. Más korban, más helyen, más körülmények között éltünk Csoórival, mégis minden egyes szava rezonál az én életemmel is.”

takacs_balint_single_2.jpg

Noémi a Felvidéken nőtt fel, de fiatal felnőttként Budapestre került, Kőbányai Zenei Stúdióban tanult, és a kétlakiságnak köszönhetően az ingázás és az azzal járó úton levés azóta is a mindennapjainak része maradt. Ezt a csellengő életérzést dolgozza fel a Vagyok című szám szövege is, ami az alkotás és a dalszerzés folyamatával is párhuzamba állítható. A csellengő napok lehetnek ugyanúgy gondolatok és érzések is, amik elsőre talán kaotikusnak és eklektikusnak tűnnek, de amikor végre beérnek és sikerül a megfelelő mederbe terelni őket, akkor a mindenből és semmiből végre egység lesz, összeáll egy nagy egésszé.

„SUTTOGÓS HANGSZÍN, ÖNIRONIKUS DALSZÖVEGEK” – BEMUTATKOZIK NOÉMO

A felvételen Noémo már jól összeszokott csapatként dolgozott együtt Weil Andrissal, aki rögzítette az EP-t, és ő játszott ütős hangszereken is, a Lanouból és a Napfonatból ismerős Tóth Eszter pedig citerán működött közre. A keverést és a masterelést az előző lemez anyagához hasonlóan Fenyvesi Márton készítette.

A Vagyokhoz készült egy videóklip is, ami tökéletesen kiegészíti Noémo versfeldolgozását. Az alapötlet Noémi testvérétől, Takács Bálinttól származik, aki évek óta Londonban él és többek között zenéléssel és fotózással is foglalkozik. Szeptemberben adódott a lehetőség, hogy egy hónapot otthon töltsön, ekkor dobta be, hogy kiránduljanak egyet hármasban unokatestvérükkel, Darócz Danival, és egyúttal forgassanak valamit a dalhoz.

A Magas Tátrában a Gardenská dolinánál egy várrom közelében rögzítették a nyersanyagot, sikerült az egész videót a helyszínen leforgatni. Noémi a képi világgal harmonizáló ruhát választott, ami egy magyar-angol gyökerű tervező kreációja – a saheli nők block print technikájával készült Indiában. A vágásért Bálint és Dani közösen felelt, a végeredmény pedig szuggesztív hangulatklip lett, ami szépen aláhúzza a dal mondanivalóját.

 

Noémo a Facebookon. Instagramon.

fotók: Takács Bálint

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/11/16/_nagyon_egyszeru_szo_megis_hatalmas_erovel_bir_klippremier_noemo_vagyok
„Nagyon egyszerű szó, mégis hatalmas erővel bír” – Klippremier! Noémo: Vagyok
süti beállítások módosítása