Nem várt jelentkezőszám és érdeklődés mellett zajlott le a McDonald's Budapest Open Mic eseménysorozat - és jön a döntő!

2023.11.14. 14:00, trecorder

31_3.jpg
Kétszáz jelentkező, fantasztikus hangulatú vasárnapok és egy összekovácsolódott közösség
– október 22-én utolsó, azaz nyolcadik selejtezőjét tartotta a McDonald's Budapest Open Mic, amelyet pár héttel később, november 23-án követ a mindent eldöntő döntő az Akváriumban. Verseny, open mic, freestyle, workshopok, közösségépítés – ez így egyben a BOM, a húszas évek legizgalmasabb magyar hiphop-eseménysorozata, amely hangsúlyozottan nem tehetségkutató, hanem tehetségmutató. (Nyitókép: Karczag Dániel)

A legtöbb esetben, amikor valaki belevág, hogy rendezvényt, netalántán rendezvénysorozatot szervezzen, általában az adott téma szakértője – benne él, lélegzik, mozog, szervez. Első pillantásra a Subkult alkotógárdáját látszólag semmi nem köti a hiphophoz – egy filmes cég, mit akarnak ezek? – gondolhatnánk. Ráadásul Bernáth Szilárd rendező rendkívül szerény ember és mindig elmondja, hogy nem ért a hiphophoz. Ne higgyünk Szilárdnak!

A számos nemzetközi elismerésben részesült, a dadogó borsodi rapperről szóló, Larry című film castingja adta az ötletet, hogy fiatal hiphop- és trapelőadóknak adjon bemutatkozási lehetőséget. A Budapest Open Mic egy olyan személyiségépítő és egyben közösségteremtő kezdeményezésnek indult, amely figyelemmel kíséri a nyertesek útját a teljes ismeretlenségből a nagyközönséggel való első találkozásig – és azon túl.

16_5.jpg                                                                                                                                                   / Fotó: Kocsis Judit

Az első alkalommal, 2022-ben a Toldi Moziban megrendezett döntő során tizenhárom döntős állt a szigorú zsűri, Mohamed Fatima, Funktasztikus és Beton.Hofi elé, közülük került ki a nyertes Tony Nameless.

– Valahogy, amikor írok, jobban ki tudom fejezni magamat, sokkal szabadabban, mint ahogy most beszélek. Tök jó terápiás jellegű dolog, egy önkifejezési forma – mesélte Tony tavaly, aki azóta rendületlenül dolgozik újabb és újabb felvételein, sőt bekapcsolódott az idei Budapest Open Mic lebonyolításába is. Mint ahogy a másik tavalyi döntős, a Dialektus csapatát erősítő Udvarhelyi Ricsi  aka Beatbull is, aki a verseny során műsorvezetői szerepkörben mutatkozott be.

Az idei McDonald's Budapest Open Mic eseményei szeptember 3-án indultak és tartottak nyolc héten át minden vasárnap délután Budapest legszebb teraszán, a pesti alsó rakparton,  a Város és Folyó Egyesület (Valyo) szervezésben létrejött RakPARTon és a Viadukt Teraszon, sőt a versenyt követő bulikon mindenki szabadon mikrofont ragadhatott.

10_8.jpg                                                                                                                                             / Fotó: Karczag Dániel

– A kezdeti félelmeinket már az első, szeptember 3-i esemény porrá zúzta. Elképesztő volt látni, hogy teltházzal megy a workshop, majd körülbelül 300 ember szurkol az első fordulón fellépő 20 srácnak. Mindez a rakparton, a Duna szomszédságában, rendkívüli esemény volt! – mondja Gaszner Veronika, a Budapest Open Mic produkciós vezetője.

Majd az ezt követő hét alkalommal is folytatódott a lendület, hétről hétre nőtt az érdeklődés és a verseny végére egy igazi közösség alakult ki – teszi hozzá Bernáth Szilárd, a BOM kreatív vezetője.

VIDEÓKON A NYOLC ESEMÉNY ÖSSZES FELLÉPŐJE

A versenyzők produkcióit a színtér leginkább felkapott újgenerációs hármasa zsűrizi: Sisi, a magyar hiphopba berobbant üde színfolt, aki a Spotify Equal Hungary nagyköveteként már a New York-i Times Square óriáskivetítőjén is szerepelt, Lil Frakk, a hazai trapszcéna egyik legismertebb figurája, a Sávlekötő podcast házigazdája, valamint a titokzatos-maszkos producer, Hundred Sins.

15_5.jpg                                                                                                                                                   / Fotó: Kocsis Judit

Őszinteség, és egyediség – mondta Lil Frakk a zsűrizés szempontjai kapcsán. – Ez a kettő olyan tényező, ami muszáj, hogy meglegyen valakiben. Azt szeretném, hogy mindenki egy olyan képet kapjon magáról, amiből tud építkezni. Empátiám 100.

Nemrég még én magam is abban a pozícióban voltam, amikor szívből örültem volna, ha valaki, aki előrébb tart az útján, mint én, elmondja nyílt véleményét és ezzel segít elindulni az első lépcsőfokokon – tette hozzá Sisi

A versenyen túl a teljes program még nagyobb szakmai fókuszt kapott, ugyanis az open mic bulikat zeneipari workshopok előzték meg, ahol olyan témák kerültek nagyító alá, amelyek elengedhetetlenek a zenei karrierépítéshez. Nyolc hét, nyolc alkalom, nyolc téma került terítékre, a szövegírástól és -értelmezéstől kezdve a zenei producer szerepén át a vizuális koncepcióig, a zenei terjesztésig, a menedzsment fontosságáig vagy akár a magyar hiphoptörténetig a WMMD jóvoltából. Számtalan vendégelőadó szólalt meg AKC Misitől Fehér Hollón át Dezsényi Eszterig (Krúbi menedzsment), Sajó Dávidig, beszélt Zenekadémiát végzett kortárs zeneszerző-zenetörténész vagy éppen Ganxsta Zolee, Lmen Prala és Saiid, Filo vagy L.L. Junior és sorolhatnánk tovább.

18_5.jpg                                                                                                                                              / Fotó: Karczag Dániel

A BOM edukációs tevékenysége online is elérhető, sőt a hiphop születésének ötvenedik évfordulója alkalmából podcast is készült, ahol a hazai hiphoptörténelem került terítékre.

Ez a hiánypótló sorozat bemutatja a magyar hiphoptörténet fejlődési ívét a legfontosabb képviselőin keresztül. Pajor Tamás, az Animal Cannibals, Geszti Péter, Dopeman, L.L. Junior, Saiid, Busa Pista és AKC Misi mind egy-egy korszak kiemelkedő alakjai a magyar hiphopzenében, akik szakmai és személyes életútjukat vesézik ki az értő fülű producerrel és zenei szakértővel, Bánkuti Dániellel. Emellett a nézők és hallgatók egy beszélgetésből megismerhetik a Budapest Open Mic idei zsűrijét, tavalyi győztesét és az idei szervezőket, valamint az idei szakmai nyertest is.

HIPHOPTÖRTÉNELEM KÉT RÉSZBEN

A november 23-án az Akváriumban megrendezésre kerülő díjátadó során derül ki, hogy ki a BOM közönségkedvence és a zsűri által legjobbnak ítélt előadója, akik a szponzorok jóvoltából értékes nyereményekkel, szakmai mentorációval, élő fellépési lehetőséggel, videóklippel, szponzorációs lehetőségekkel, a McDonald's által felajánlott óriásplakát-kampánnyal és egyéb szakmai díjakkal gazdagodnak. 

A döntőbe jutott 15 fellépő: 

Skinny D
4ma
Hassza
Dominiqa Savah
nyhill
CFL Golden
Szani
CFL Davies
VaDe
Lil 404
Sonder
Ola
Darwin
Röszi/AbdERA/simon valheim

WimmR 

 

Folyamatosan dolgozunk a Budapest Open Mic brand kiszélesítésén és a jövő évi terveink között szerepel egy még nagyobb kiállású, első sorban online jelenlétű hiphopprojekt megvalósítása. De ez még legyen a jövő zenéje! – árulja el a folytatásról Bernáth Szilárd.

A NOVEMBER 23-AI DÖNTŐ FACEBOOK-ESEMÉNYE

VIDEÓ: HETI ÖSSZEFOGLALÓK A BOM FACEBOOKJÁN

MÉG TÖBB VIDEÓ A BOM TIKTOKJÁN

TOVÁBBI FOTÓK A BOM INSTAGRAMJÁN

20_3.jpg

28_1.jpg

29_2.jpg

22_3.jpg                                                                                                                                              / Fotó: Karczag Dániel

https://recorder.blog.hu/2023/11/14/nem_vart_jelentkezoszam_es_erdeklodes_mellett_zajlott_le_a_mcdonald_s_budapest_open_mic
Nem várt jelentkezőszám és érdeklődés mellett zajlott le a McDonald's Budapest Open Mic eseménysorozat - és jön a döntő!
süti beállítások módosítása