Sinéad O'Connor előtt is tiszteleg az idei Verzió Filmfesztivál

2023.11.12. 13:10, srecorder

nothing-compares-review-showtime-documentary-film-three.jpg

Koncertek a Toldi moziban, improvizáció Sinéad O'Connorra, plakátkiállítás, virtuális valóság projektek és ingyenes vetítések is várják az érdeklődőket idén a Verzió Dokumentumfilm Fesztiválon. A fesztivált november 22-29. között rendezik, a teljes program már elérhető, ebben a cikkben az extra kísérőprogramokról olvashatsz.

Idén 20. alkalommal kerül megrendezésre a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, mely minden évben nemzetközi és magyar dokumentumfilmeken keresztül képviseli az emberi méltóságot és közös társadalmi ügyeinket. November 22. és 29. között friss arculattal és kivételesen gazdag programmal, több, mint 80 filmmel jelentkezik a prominens filmfesztivál, aktuális világunk filmes lenyomata. Az idei kulcskérdés: Merre tartunk?

MERRE TARTUNK? NOVEMBERBEN JÖN A 20. VERZIÓ!

A Toldi mozi mellett idén új helyszínként kapcsolódik be a Corvin mozi. A Verzió a legújabb díjnyertes filmek mellett kísérleti műveket is elhoz, valamint extra kísérőprogramokat is kínál. A fesztivál nyitónapján, november 23-án egy érdekes koncert követi a vetítéseket a Toldi moziban. A Hét Hat Club egy nemzetközi „travel band" Budapestről, akik egyszerre próbálják ötvözni a 80-as és 90-es évek balkáni népzenét, a jazzt, a hiphopot és a latin kultúra hangjait. Mindemellett missziójuk, hogy felhívják a figyelmet a műanyagpazarlásra. A magyar népzenének is nagyobb szerepet szánó új lemezük, a WibbleWabble a Recorderen debütáltFacebook-esemény.

A Verzió Filmfesztivál díjait november 26-án vasárnap adják át. Az esti díjátadót a Nothing Compares című film gálavetítése követi. A Sinéad O'Connorról szóló dokumentumfilm után egy egyedi koncertprogram kapcsolódik a látottakhoz. Az improvizált zenében utazó JazzaJ nagyszámú zenészt és dívát állít színpadra, különleges módon idézve meg az énekesnő alakját. A JazzaJ tág teret ad a rögtönzésnek, és ezúttal a Sinéad által kijelölt keretek közt hömpölyög a szabadzene. Tara Khozein – ének, Nagy Emma – ének, Bakos Bettina – ének, Boros Levente – dob, Hock Ernő – bőgő, Bolcsó Bálint – elektronika, Razvaljajeva Anasztázia – hárfa, Rubik Ernő Zoltán – billentyűk. Facebook-esemény.

November 28-án a Toldi moziban Gilbert Pomelo és Uglimán szórakoztatja a közönséget, zene és kép egymásra játszatásával. A rejtélyes UGLIMÁN a nagyváros labirintusának szülöttje. Kalandjai során kísérlet tesz arra, hogy napjaink szétzilált valóságához kapcsolódjon. A hang- és mozgókép lehetőségeit játékosan kihasználó, szemünk előtt születő alkotás jócskán túlmutat a hagyományos filmélményen. Az elektronikus zenészként, zeneszerzőként, rádiós műsorkészítőként, sound designerként és performerként is tevékenykedő, a Dívák filmzenéjét is szerző Bartha Márk UGLIMÁN projektje szintén a Recorderen debütáltFacebook-esemény.

November 29-én, a fesztivál zárónapján Cserihanna ad koncertet. A dalok az előadó „saját, olykor nyomorúságos, máskor szenzációs életemről próbálnak őszintén közölni valamit, ami lehet, hogy éppen összecseng a te életeddel.” Roppant vicces, máskor mélyre menő, zeneileg is szellemes és sokszínű lemezéről itt interjúztunk veleFacebook-esemény.

A fesztivál ideje alatt Verzió és a METU plakátkiállítása lesz megtekinthető a Corvin és Toldi mozikban. A Budapesti Metropolitan Egyetem tervezőgrafika mesterszakos hallgatói 2018 óta minden évben alternatív filmplakátokat készítenek a fesztiválprogramban szereplő dokumentumfilmekhez. Idén Ducki Krzysztof mellett Gál Krisztián és Tóth Andrej plakátművészek vezetésével készültek az alkotások. A hallgatók szerint megtisztelő volt ezekkel a filmekkel és különböző mély, érzékenyítő témákkal foglalkozni. A feladat nemcsak egy átlagos egyetemi projektet jelentett, hanem valódi kihívást is. A filmek nem szokványos emberi élethelyzeteket mutatnak be, és felhívják a figyelmet súlyos társadalmi problémákra – ezek pedig inspirálólag hatottak, hogy mélyebben megértsék és ábrázolják az emberi tapasztalat különböző aspektusait, hiszen teljesen más egy blockbuster film plakátnak kitalálni a koncepcióját, mint egy érzékenyítő dokumentumfilmét.

A Verzió keretében teret kapnak a filmes műfajok határterületen mozgó alkotások is. Ilyen a Vektor VR szekció, mely a virtuális valóság élmények és a valóságot feldolgozó nyers dokumentumfilmek világát egyesíti. Ezek az alkotások olyan élethelyzeteket mutatnak be, amelyek a VR médiumán keresztül még erőteljesebben hatnak, és mind intenzív átlényegülést kívánnak a felhasználótól. Mit hozhat a VR és a dokumentarista műfajok összekapcsolódása? Jegyvásárlás.

Ingyenes programokkal is jelentkezik a fesztivál: a Verzió Specials retrospektív szekció, a Budapesti város/arc/képek filmjei és Peter Nestler rendező retrospektív vetítései ingyenesen lesznek megtekinthetők, a programokra regisztráció szükséges.

A mozikban Budapesten november 22-29. között lehet megnézni a Verzió-filmeket a Toldi és a Corvin moziban, míg vidéken Szegeden, Szombathelyen, Debrecenben, Kecskeméten, Miskolcon és Pécsett vetítenek válogatásokat a filmekből. A fesztivál online filmtára, a Verziótéka november 30. és december 10. között várja azokat, akik online szeretnének csatlakozni a 20. Verzióhoz. Tovább információk a fesztivál honlapján: www.verzio.org.

Az idei fesztivál filmjeiről itt olvashatsz.

https://recorder.blog.hu/2023/11/12/sinead_o_connor_elott_is_tiszteleg_az_idei_verzio_filmfesztival
Sinéad O'Connor előtt is tiszteleg az idei Verzió Filmfesztivál
süti beállítások módosítása