Hálószobából hotelszobába. Holly Humberstone: Paint My Bedroom Black (lemezkritika)

2023.11.10. 07:54, vferi

intoyourroom_pressshot_credit-constantine-spence_1.jpg

Holly Humberstone, a brit indie pop üdvöskéje jól ütemezett irányváltással a mainstreamre céloz: a Paint My Bedroom Black a pop ikonjainak nyomdokaiban jár. Ez az írás először a Recorder magazin 109. számában jelent meg.

Tavaly azt írtam a Holly Humberstone-jelenségről, hogy “az elmaradt normatív krízis hangja ez, a lányé, akinek magától értetődő, hogy dolgozik”, csakhogy a normatív krízis nem maradhat el: 2022-ben nagyot fordult Holly Humberstone-nal a világ, a végigturnézott év kitágította és átrendezte a horizontját. Ennek a lenyomata első nagylemeze, a Paint My Bedroom Black.

Pályája kezdetén inkább tűnt brit folk-pop üstökösnek, abban a niche-ben, amit a nemzetközi színtéren Maggie Rogers szerzői géniusza uralt, de Holly Humberstone most megmutatja, hogy pályára állt a mainstream pop felé vezető intergalaktikus úton. Ennek az albumnak az orientációja már más, Olivia Rodrigo (akinek előzenekara is volt nemrégiben), Taylor Swift Midnights-érája, és Lorde köszön vissza róla. Phoebe Bridgers hangzásvilága még egy kicsit lötyög rajta, de producerei, Ethan Gruska és Rob Milton majdnem kifogástalanul kasírozzák ezt a kiforratlanságot többnyire érdekes hangszereléssel és effektekkel.

Ez a felnövéstörténet a tinédzser melodrámától a fiatal felnőttkor identitáskereséséig tart – kissé talán megmosolyogtató, hogy 23 évesen már valamiféle múltra lehet visszatekinteni, de Humberstone elsőrangú dalszerző, biztos kézzel bánik kifejezetten költői eszközökkel, ami hitelesíti az amúgy agyonhasznált vallomásosságot, mélységet és minőséget ad neki.

A TikTok-sztár D4vddel közös Superbloodmoon kortárs távkapcsolatos lírája, a Room Service klasszikus, gitározós-álmodozós történetmesélése jó eséllyel érik majd klasszikussá az életműben. Kár, hogy a produceri munka nem mindig találkozik ezzel a mélységgel és minőséggel. Igaz, az Into Your Room vagy a Kissing In Swimming Pools így is kiváló hátteret fog szolgáltatni sokak első lassúzásához, a photoroll pörgetéséhez abban az életkorban, amikor a múló időről először alkotunk határozottabb fogalmat.

holly_humberstone_paint_my_bedroom_black.jpgElőadó: Holly Humberstone

Cím: Paint My Bedroom Black

Kiadó: Polydor

Megjelenés: 2023. október 13.

Műfaj: indie pop 

Kulcsdal: Room Service

 

 

8/10

Selmeczi Nóra

https://recorder.blog.hu/2023/11/10/haloszobabol_hotelszobaba_holly_humberstone_paint_my_bedroom_black_lemezkritika
Hálószobából hotelszobába. Holly Humberstone: Paint My Bedroom Black (lemezkritika)
süti beállítások módosítása