Az őszinte dance. Troye Sivan: Something to Give Each Other (lemezkritika)

2023.11.08. 10:40, vferi

6774.jpg

Troye Sivan új stúdióalbumán a kilencvenes évekből guberált zenei alapokra ülteti a kortárs vallomásos popot, hogy aztán fordítson egyet az egészen. Ez a cikk először a Recorder magazin 109. számában jelent meg.

Tíz éve egy szemmel láthatóan ideges, koravén fiú ült a kamera előtt és comingoutolt a közönségének halálraváltan: a popkarrierje küszöbén toporgó Troye Sivan azt a nézeteltérést próbálta megelőzni, ami az új, mainstream kiadójával adódhatott volna. Az akkor 18 éves Sivan nem kívánta elrejteni a szexualitását, ahhoz túlságosan fontos része az identitásának. Az identitás pedig a figyelem és az idő mellett korunk egyik legfontosabb valutája, amiből valódiságot, eredetiséget és kapcsolódást csiholhatunk – ahogyan ez egy évtizeddel később, harmadik nagylemeze feszes, félórás anyagában világossá válik.

A Something to Give Each Other helyenként faék-egyszerűségű dance-nek álcázott fejlődésnarratíva, ami felett első hallgatásra erős szekunderszégyent érezhetnénk. Szinte látom magam előtt a forró budapesti nyárestéket, ahol ezekre a szoft Ibiza-trackekre izzadhatok együtt a divatmagazinok lapjairól és parfümreklámokból a táncparkettre teleportált, tökéletesre csiszolt testekkel, miközben azt kívánom, bárcsak Facetune AI-retust húzhatnék az arcomra, vagy legalább egy erős blur filtert az egész autentikus, ám csoffadt külsőmre.

Minden beatet, minden effektet hallottam már, amit ez a lemez kínál, ha máshol nem, akkor forró budapesti nyárestéken, tobzódva a nyolcvanas és kilencvenes évek nosztalgiájában. Troye Sivan mégis megkapóan festi meg ezeknek a vadászösztöntől és performativitástól hajtott buliknak a hangulatát, bár ő a melbourne-i nyáresték avatott ismerője. És amikor nem a hódítás és vágyakozás puha fényében fürdik, akkor egy meghaladhatatlan szakításon rágódik: ezek az album legőszintébb pillanatai, mint az orgonával lekísért, elégikus Still Got It, aminek a széteső, össze-vissza visszhangzó dallama még sokkal-sokkal később is kísért. Csak az újrahasznosított körítést tudnám feledni!

troye-sivan.jpgElőadó: Troye Sivan

Cím: Something to Give Each Other

Kiadó: EMI

Megjelenés: 2023. október 13.

Műfaj: electropop

Kulcsdal: Still Got It

 

 

7.5/10

Selmeczi Nóra

https://recorder.blog.hu/2023/11/08/az_oszinte_dance_troye_sivan_something_to_give_each_other_lemezkritika
Az őszinte dance. Troye Sivan: Something to Give Each Other (lemezkritika)
süti beállítások módosítása