Tiszta éveim, felépülésem krónikája – Lemezpremier! Kugler Tamás: Isten álmodik bennünk

2023.11.03. 09:59, srecorder

kugler-tamas.jpg

„Arról próbál mesélni, milyen is meztelenül, mankók, szerek, ideológiák, tanult formák nélkül belesimulni az érzéseinkbe” – mondja első lemezéről Kugler Tamás, amelynek megkapóan egyszerű, egyszálgitáros dalait a kultikus Polly Is Deadből ismerős Polonkai Tamással rakták össze, aki pedig ezzel a lemezzel mutatkozik be producerként. Premier!

„A 80-as évek végén, a 90-es évek elején punk, hardcore zenekarokban bontogattam szárnyaimat a szülővárosomban, Miskolcon. Nagyban hatottak rám azonban az akkoriban hallgatott underground zenék is. Zenei pályafutásomat azonban hamar kettétörte az életforma, amiről úgy gondoltam, szoros része ennek a kultúrának. Nagyobb hangsúlyt kapott az életemben a tudatmódosítás, mint bármi más. Mondhatjuk úgy, hogy a 90-es évek közepére nálam már „lehúzták a redőnyt”, és eltávolodtam a valóságtól. Igazából magam elől menekültem” – meséli Kugler Tamás, aki jóval később a komlói drogrehabilitációs intézményben találta magát, ahol újra kellett tanulnia élni.

„Gitár került újra a kezembe, és a terápia vége után, megszülettek az első akusztikus jellegű ötleteim. Felvettem a kapcsolatot régi barátommal – Polonkai Tamással –, és elkezdődött, beindult minden. Megtetszettek neki az ötleteim, mellém állt, segített mindenben, a dalok összerakásától kezdve a webes dolgokig. Szükségem is volt a 30 évnyi zenei tapasztalatára, hálás vagyok neki.

Sok zenészt ismerek, akik józanul úgy érzik, semmi nem megy, ami azelőtt gyakorlat volt. Nálam ez pont fordítva működik szerencsére, csak józanul tudok alkotni. A dalok és a lemez azt próbálják meg közvetíteni, arról próbálnak mesélni, milyen is meztelenül, mankók, szerek, ideológiák, tanult formák nélkül belesimulni az érzéseinkbe.”

„A lemez címe: Isten álmodik bennünk. Egyfajta számvetés dalokba öntve, tiszta éveim, felépülésem összefoglalója. Ma már egy pécsi addiktológiai szolgálat terápiás munkatársaként, szenvedélybeteg segítőjeként dolgozom, és ez nagyon sokat segített ezen irányú érzéseim és gondolataim összegzésében. Dalok születtek szerelemről-szenvedélyről, életről-halálról, víziókról és látomásokról” – meséli Kugler Tamás. „Egyszerűségre törekedtünk, bensőséges hangulatra, amiben nagy segítségünkre volt Sohajda Péter hangmérnök munkája, akivel az első két lemezfelvezető klipes dalt, a Ne félj-t és az Illúziót is készítettük. A lemezpremier mellett egy új szöveges videóval is szeretnénk kedveskedni, amit a lemez nyitódalára, az Életjelre készítettünk Magyar Elemér segítségével.”

Polonkai Tamás így mesélt a közös munkáról: „Közel 20 évnyi barátság a miénk, és nyugodtan mondhatom, hogy Tomi nagyon meglepett, amikor először megmutatta az ötleteit. Benne volt az a szikra, az a fajta tisztaság, amit a mai zenékben nem igazán találok. Felajánlottam neki, hogy segítek a dalok elkészítésében és promóciójában, és elkezdtük a munkát a Ne félj című dallal és klippel. Majd két évet dolgoztunk aztán közösen a nagylemezen, amiben mindkettőnk szíve-lelke benne van. Fontos megemlítenem, hogy ez a debütálásom zenei producerként, és ezen munkásságomat is szeretném felvállalni Kugler Tomi nagylemezének megjelenésével. Igazi öröm számomra mindig a közös alkotás.”

 

„EZEK VOLTAK AZ ELSŐ JÓZAN DOBOLÁSAIM” – BRÄUTIGAM GÁBOR FÜGGŐSÉGRŐL, KOMLÓRÓL, FELÉPÜLÉSRŐL

 

Kugler Tamás a Facebookon.

Fotó: Bilsiczky Balázs.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/11/03/tiszta_eveim_felepulesem_kronikaja_lemezpremier_kugler_tamas_isten_almodik_bennunk
Tiszta éveim, felépülésem krónikája – Lemezpremier! Kugler Tamás: Isten álmodik bennünk
süti beállítások módosítása