Az elbúcsúzás utáni gyógyulás – Szesztay Dávid a Félek nem félni című szólólemezéről

2023.11.02. 11:17, srecorder

szesztaydavid_1.jpg

Egy hete itt, a Recorderen debütált a Kiscsillagból és a Santa Diverből ismerős Szesztay Dávid harmadik szólólemeze, a Félek nem félni, amit ma este a zenekarával is bemutat a Három Hollóban. Miért a válása után írt lemeze lett végül a legpozitívabb szólóalbuma? Hogyan engedte el a félelmeit, szorongásait? Dávid dalról dalra mesélt az új, nyersebb, személyesebb, lo-fibb hangvételű lemezéről.

Ez a lemez a dalszövegek tekintetében sokkal személyesebb lett, mint a korábbiak. Ezt nyilván már a címe is erősen közvetíti. Ebben nagy szerepet játszott az, hogy egy számomra speciális élethelyzetben született, 14 év után elváltak útjaink feleségemmel, így hirtelen nagyon sokat voltam magammal, és elindult egy folyamat, amely során szembesítettem magamat megannyi félelmemmel, szorongásommal. Ebben az időszakban jöttek az első zenei ötletek is, és hagytam, hogy megmutatkozzanak olyanoknak, amilyenek. Az egész lemezt kevesebb kontrollal kezeltem, mondhatni a terápiám része volt, hogy úrrá legyek a dalok kapcsán esetlegesen felmerülő aggályaimon. Remélem, lesznek zenehallgató emberek, akik tudnak majd rezonálni velük.

 

1. Meginaszél

A lemez során visszatérő momentum az arra való törekvés, hogy engedjem el az életem folyamatos narrálását. Nagy tervezgető lévén, hajlamos vagyok fejezeteket látni magam előtt. Magamat a fejezeteken átbukdácsoló főszereplőként megélni, a szereplőért pedig izgulni, aggódni. A Meginaszélben annak kimondása, hogy nem én fújom el a gyertyákat a tortámon, hanem a szél, bennem nem keserű panaszként fogalmazódott meg, hanem elfogadás van benne. Ezt az elfogadást hivatott közvetíteni a dal zeneileg könnyedebb hangvétele.

2. Népzene

Talán az egyetlen dal a lemezről, aminek van némi közéleti, vagy közhangulati oldala. A ’22-es választások reggelén született, amikor megérintett annak az atmoszférája, hogy most valamiről a nép dönthet. De a népzene szó az én olvasatomban tágabb értelemmel bír. A zene szót korábban is használtam dalszövegeimben a cselekvés vagy a létezés szinonimájaként. (Pl.: a Gyertyaláng c. dalban. „Idebenn a csend a te zenédre vár, a te zenédre táncol az asztalon a gyertyaláng”)

3. Szapora

Az egyik első dal volt, amiről azonnal tudtam, hogy szeretném, ha rákerülne a lemezre. Az elvárások békés, nyugodt elengedéséről szól. Az azzal való szembesüléssel, és annak elfogadásával, ami bennünk van éppen. Akkor is, ha a tervek, elképzelések, vágyak mást sugalltak. Mielőtt ’22 őszén komolyabban nekiálltam volna a zenei témák megírásának, a nyár folyamán felderengett bennem a lehetősége egy kifejezetten lendületes, ritmusalapú lemez koncepciójának. Mikor egy ihletett pillanatban elkezdtem az első témákat keresgélni, azonnal kigurult ez a dal, és azt üzente, „Ácsi, most lassulj le, nézz körül”.

4. Emelazaj

Zeneileg számomra az egyik legérdekesebb dal, sokáig bizonytalan voltam a tekintetben, hogy megáll-e majd a lábán. Alig több, mint három percben, három különböző zenei fejezeten mehetünk keresztül, a hagyományos dalforma kereteire fittyet hányva. :) Ráadásul hétnyolcadban. Ez az egyetlen dal, amiben egyértelmű utalások vannak a válásunkra. Alapvetően a szétköltözés utáni magány és elveszettség állapotából indul ki, és onnan emelkedik fel a végére.

5. Félek nem félni

Amikor az előző lemezemnél megíródott az Iderejtem a ház kulcsát c. dal, valahogy egyből tudtam, hogy ez lesz a lemez címe is. A Félek nem félni-nél ez nem így volt. A legelső dal volt, ami megszületett, nem sokkal a második lemez megjelenését követően. Úgy kezdtem el kísérletezni, hogy pár napon keresztül minden reggel írtam egy pár soros kis verset, és gondoltam, hogy ezek alapul szolgálhatnak majd későbbi dalokhoz. A vége az lett, hogy egyetlen versikét találtam elég erősnek ahhoz, hogy elkezdjek vele foglalkozni mint lehetséges dallal. Ez lett a Félek nem félni. Elkezdtem mantraszerűen énekelni, és felvenni e köré még pár vokálszólamot, és ezek köré íródott a dal, majd fejlődött tovább egy számomra is váratlan irányba. Mikor kb. másfél évvel később úgy éreztem, összeállt a lemez, és először gondoltam bele, mi lehetne a címe, átfutottam a dalokon, és egyből tudtam, hogy ez lesz a lemezcím. Egyébként egyből be is kapcsolt az egós szorongás. Nem túl negatív töltetű ez? Nem túl személyeskedő? Nem túl furcsa, hovatehetetlen? De pont erről is szól ez az album, hogy elengedjük ezeket a mondatokat, és nem félünk a szégyentől, a meg nem értettségtől.

feleknemfelni.jpg

6. Mindegy

Az egyik legkönnyedebben kigurult dal, az elbúcsúzás utáni gyógyulás egyik stációja. Számomra olyan, mint egy mély lélegzetvétel. Egyszerű, mégis összetett kis szerkezet.

7. Tik-Tak

Alapvetően zeneileg ez a lemez pozitívabb hangvételű, mint a korábbiak. Például soha nem írtam dúr hangnemben ilyen sok dalt. A Tik-Takot érzem az egyik kivételnek, ennek a dalnak sötétebb tónusa van, de a végére ez is, az Emelazajhoz hasonlóan, felfelé tör. Nagyon nagy élmény volt a felvételeket megcsinálni, az egyszálgitáros ötletből egy kis mini-szimfóniát írni, vonósokkal. Ilyet korábban dalban még nem csináltam.

8. Valamire jó

A Mindegy-hez hasonlóan ez a dal is könnyen született meg. Nagyon megtetszett a bontogatós gitárkíséret, a néhol furcsán megkurtított ütemekkel, amik érdekes lüktetést adnak az egész dalnak. Örültem, hogy működik ilyen lecsupaszított formában, nincs szükség több száz sávra, az egyik legminimalistább szerzeményem zeneileg, nekem pont ez volt benne az izgalmas.

szesztay-zenekar.jpgSzesztay Dávid és a zenekar.

9. Hív a tenger

Kicsit rokonnak érzem a Meginaszéllel, nem az a szuperkomoly szerzemény, kicsit inkább olyan, mint egy musical dal. A szöveg azzal a gondolattal játszik el, hogy jó volna kilépni ebből a könyvből, amit én magam írok, és inkább átadni magam a létezés örömének. Legalábbis többször megtapasztalni azt. Különlegessége a dalnak a fúvósok megjelenése, a jazzes szaxofonszóló. Korábbi zenekaromnak, a Davnak volt egy időszaka, amikor fúvósokkal kiegészülve játszottunk, és született is egy velük közös lemez, a Point of View. Akkoriban rengeteg fúvós aranzsot írtam a dalaimhoz, nagyon szerettem csinálni, tök jó volt most kicsit visszaidézni ezt az időszakot.

10. Vigyázz ránk

Az egyetlen zongorán írt szerzemény. Hangzását tekintve is kilóg kicsit a sorból, ilyen tekintetben talán közelebb áll a Dalok bentre albumhoz. Ezért is döntöttem úgy végül, hogy afféle utószóként fog szerepelni a lemezen. Még a nyáron készült a dalhoz egy kis házi videóklip, amit a lányommal forgattunk, ez egy nagyon kedves emlék a számomra.

Dávid november 2-án a Szabó Balázs Bandájából ismert zenészekkel (Harangozó Sebestyén – gitár, vokál, Acsády Soma – basszusgitár, Ferencz László – dob) ad lemezbemutató koncertet a Három Hollóban. Jegyek a helyszínen még kaphatók 3000 Ft-os áron. Facebook-esemény.

 

Szesztay Dávid a Facebookon. Honlap.

Fotó: Szesztay Lili Virág.

https://recorder.blog.hu/2023/11/02/az_elbucsuzas_utani_gyogyulas_dalrol_dalra_szesztay_david_felek_nem_felni_cimu_szololemeze
Az elbúcsúzás utáni gyógyulás – Szesztay Dávid a Félek nem félni című szólólemezéről
süti beállítások módosítása