Alternatív, soft-electronic – Premier! Itt a Maluridé első nagylemeze, az Under The Same Sky

2023.10.27. 08:43, srecorder

maluride_album_photo.jpg

Első albumával jelentkezik az érzékeny elektronikába, dreampopba hajló Maluridé. Többszólamú vokálok, északi lágyság, és magyar gondolatok arról, hogy bár különbözünk, van, ami mégis összeköt. Lemezpremier!

Maluridé néven Viszkeleti Júlia már korábban is jött ki dalokkal, de trióban (Farkas Virág Zazie billentyűs-énekessel és Hodován Milán producer-billentyűssel) egy éve játszanak együtt. Ezalatt (Keep on Trying c. számukkal) bejutottak a 2022-es Telekom Electronic Beats 30 legjobb popdala közé, megkapták az Elle Hungary különdíját, tavasszal pedig bemutatkoztak a Recorderen is, sőt, nálunk jelent meg a lemezen nem szereplő Petőfi-feldolgozásuk, a Könnyű szél is. Most pedig itt az első nagylemez is, amelynek nem egyszerű belőni a zenei stílusát: alternatív, soft-electronic, ugyanakkor balladaszerű, északi hatású, álomszerű hangulatba bugyulált dalok ezek, keserédes, lágy dallamokkal. Juliék mindhárman a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomáztak, így a klasszikus zenei múltjuk akaratlanul is visszaköszön a dalok felépítésében. Sok vokál, a capella intro, és egy olyan elektronikus zenei hangzás, amiben mégis az ének és a szöveg dominál.

Az idei nyár volt az első, amit a zenekar végigkoncertezett, erről Viszkeleti Júlia, a dalszerző-énekes frontember így mesél: „Nagyon érdekes megélni minden koncertet, mindegyik valami mást tanít. Volt olyan helyszín, ahol több százan voltak, volt, ahol húszan ácsorogtak egy apró sátor alatt, de mindegyik alkalom után azt éreztük, hogy olyasmit tapasztaltunk, amire nem volt rálátásunk korábban. Nyilván, kezdő zenekarként nekünk most az a legfontosabb, hogy minél több emberhez eljussunk, és őszintén szólva, nem könnyű áttörni ezen a „zeneipari falon”, anélkül, hogy úgy tűnjön, belemászunk mindenki arcába. Nem vagyunk mainstream, és voltak, akik azt mondták, írjunk vidámabb számokat, de én hiszem, hogy erre a zenére is szüksége lehet sok embernek. Az albumon persze vannak vicces, dancelős dalok, reméljük, sokan örömüket lelik majd bennük is.”

A Maluridé dalai az ember befelé figyelő énjét szólítják meg, de fontosnak tartják, hogy „olyan gondolatokat is dalokba öntsünk, amelyek nemcsak az egyén, hanem a társadalom változásait érintik. Csupán szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy megannyi különbözőséggel, mégis megnyugvásra lehet lelni a gondolatban: mindannyian ugyanazon ég alatt létezünk.”

A zenekar november 3-án tartja lemezbemutatóját a Magyar Zene Házában, a szintén új albummal érkező Belau előtt, november 7-én pedig a Music Hungary ingyenes veszprémi showcase fesztiválján is fellépnek a Papírkutyában. JegyvásárlásFacebook-esemény.

 

Maluridé a Facebookon. Instagramon.

Fotó: Paseczki Lidia

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/10/27/lemezpremier_maluride_under_the_same_sky
Alternatív, soft-electronic – Premier! Itt a Maluridé első nagylemeze, az Under The Same Sky
süti beállítások módosítása