Esendő halandó – Itt a Magidom új albuma

2023.10.27. 07:22, srecorder

magidom_2.jpg

Négy év után jelentkezik új nagylemezzel a Magidom, az Esendő halandó dalait november 2-án a Turbinában lehet meghallgatni élőben. Egy album a bolygóról és a tökéletlen, csetlő-botló emberről. Premier!

Hosszas alkotói folyamat után jelenik meg az Esendő halandó című új Magidom-album, ami a 2019-es Plakátmagány folytatásának is tekinthető. Az azóta eltelt időben tartottak koncertszínházi előadást a Müpában, Újragondolva címmel duplalemezt készítettek átértelmezett dalokkal, és önálló zenékkel és klipekkel is jelentkeztek.

Az Esendő halandó a zenekar eddigi legkomplexebb anyagaként az emberi tökéletlenség és törékenység különböző rétegeit fejti fel indie popos, akusztikus folkos dalokban. A dalokban az egyetemes, globális témák és toposzok (pl. Ádám és Éva bűnbeesése, istenkeresés, a Föld jövője) bensőségesebb, személyesebb hangulatokkal keverednek. Érdekesség, hogy három producer is dolgozott a lemezen: Ligeti Gyuri, Erős Márton és Czinke Máté a zenekar elképzeléseihez igazodva, de egyedi ízekkel formálta a hangzásvilágot. A felvételek egy része Cserny Kálmán Bogi segítségével zajlott, a masterelést pedig több dalnál is Szabó Szebasztián végezte. A csapatmunka mellett a lemezfelvételek jelentős részét maga a zenekar készítette.

Benyhe Robi énekes-gitáros így mesélt az új albumról: „A lemezt élőben már tavasszal felavattuk egy szuper hangulatú A38-as koncerten, de akkor még nem éreztük késznek az anyagot, ezért elhalasztottuk a megjelenést... Az utóbbi hónapokban tovább dolgoztunk rajta, és szerintünk ez a plusz idő nagyon jót tett a végeredménynek. Így még jobban ki tudtuk bontani az ötleteinket és két egészen friss dalkezdeményt is be tudtunk fejezni, amivel úgy érezzük, hogy még komplettebb lett az album. Sok mindennel kísérleteztünk, például néhai nagypapám öreg pianínója és mandolin is hallható itt-ott. Egy kvázi konceptlemez született, ami az emberi esendőség és tökéletlenség kérdéskörét vizsgálja. A borító tervezésekor is végül a tökéletlen, saját készítésű, kézírásos irányt választottuk a profin megszerkesztett megoldások helyett. Mindegyik dalban megjelenik egyfajta „hiba”, defekt, amivel kezdeni kéne valamit. Emiatt a lemeznek szerintünk van egy összességében kissé sötét tónusa, de ezt talán oldja a viszonylag változatos zenei szövet, és azért felemelő pillanatok is akadnak. Köszönjük mindenkinek, aki bármilyen formában segített minket, hogy megvalósuljon ez a projekt! Nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy mit szólnak hozzá az érdeklődők.”

A lemezen 14 dal van, köztük a Jól áll a sötét és az Utolsó utáni, amiket a Petőfi Rádióba is játszott. Streamingen és a digitális áruházakban az album végén bonus trackként helyet kapott két korábbi dal is (Színarany, Van az a pénz), amelyek nem kapcsolódnak a lemez gondolati ívéhez, inkább ironikus hangvételű extraként kerültek oda.

Lemezbemutató november 2-án lesz Budapesten, a Turbinában. A koncerten sok új dal először hangzik majd el élőben, de a régi kedvencek sem maradnak ki. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

 

Magidom a Facebookon. Instagramon. Tumblren.

Fotó: Kádár Adrian.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/10/27/esendo_halando_itt_a_magidom_uj_albuma
Esendő halandó – Itt a Magidom új albuma
süti beállítások módosítása