Raveület, techno és a '90-es évek legendás partyjai – Szédítő programkavalkád a Várkert Bazár novemberi TechnoCool napján

2023.10.22. 16:00, srecorder

ravasz_andras_relax.jpg

Izgalmas programsorozat indul a Várkert Bazárban és a Magyar Nemzeti Galériában a '90-es évek klubéletéről, zenéjéről, vizuális kultúrájáról. A TechnoCool kiállítást október végétől nézhetjük meg a Galériában, amit egy tematikus nappal fejel meg a Várkert Bazár. November 11-én kultiplexes és cinetripes arcok sztoriznak a korszak nagy bulijairól, dj-znek a hazai techno kulcsfigurái, sőt kerekasztalok, workshopok és filmvetítések segítségével is újraélhetjük a kilencvenes évek máig ható művészi forradalmát.

Október 27-én nyílik a Magyar Nemzeti Galéria új időszaki kiállítása TechnoCool. Új irányok a kilencvenes évek magyar képzőművészetében (1989-2001) címmel. A válogatás az akkor fiatal hazai művészgenerációra fókuszál, amely a rendszerváltás után a szabadság, a gazdasági és kulturális nyitottság eufóriájában alkotott. Ebben az elektronikus zenék forradalmasító szemlélete, a dj-kultúra, a partik újszerű látványvilága hatalmas inspirációt jelentett, és ez a művek vizualitásában, tematikájában is megjelent. A TechnoCool-tárlat a burjánzó vizuális kultúra, a flyerek és lemezborítók diy-esztétikája, valamint a progresszív elektronikus zene és az ahhoz kapcsolódó, felszabadult és felszabadító hangulatú események példáin keresztül mutatja be, hogyan alakult a 90-es években a társművészetekkel termékeny kapcsolatba lépő képzőművészet, és azt is, hogy miért van máig élő hatása ennek a korszaknak.

November 11-én szombaton a Várkert Bazár tematikus napjának délutánján a többdimenziós kapcsolatrendszer mélyére áshatunk, majd éjszaka önfeledt táncolással tisztíthatjuk ki a tudatunkat: a TechnoCool – A RAVEület múltja izgalmas zenei és grafikai workshopokat, audiovizuális installációkat, filmvetítéseket és kerekasztal-beszélgetéseket kínál. Az aulában kipróbálhatjuk, milyen volt anno kézzel (és fénymásolóval) flyereket és fanzine-eket készíteni, a Borospincében megismerkedhetünk a hazai elektronika megkerülhetetlen alakjának számító Bernáthy Zsiga szintetizátoraival, és a Partik népe című film mellett a nagyszerű dokusorozat, a BP Underground elektronikus zenéről szóló epizódját is levetítik – duplán, hogy senki se maradjon le róla.

komoroczky_addikcio.jpgKomoróczky Tamás: Addikció, 1997. Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria.

A kerekasztalok egytől egyig érdekesnek ígérkeznek: 16 órától a ’90-es évek klubéletének fejlődéséről, különleges partyhelyszíneiről és az akkoriban repülőrajtot vett fesztiválokról mesél a kultiplexes Bóna Márk, azaz DJ Marka, a cinetripes L. Laki László, a chachachás Tihanyi Attila, és Kanizsai Kiss András a Secret Factory-ből. 18 órától a Kiégő Izzók vizuálművész-csapata, Mayer Balázs Kenguru divattervező és Petrányi Zsolt, a TechnoCool kiállítás kurátora fejti meg a korabeli szubkultúrák képi világát, 20 órától pedig Bernáthy Zsiga mellett Erdélyi Zsolt „Superman”, Jay Lumen és a neós Milkovics Matyi beszélget a technológiai fejlődésről és a zenére gyakorolt hatásáról.

A tematikus nap délután 15 órától kezdődik és este 21:30-ig tart. Részletes program itt. 

TechnoCool – A RAVEület jelene a délutáni program folytatása lesz, 22 órától olyan ismert DJ-k pörgetik fel a hangulatot, akik már az első, féllegális magyarországi rave bulik születésénél is bábáskodtak, valamint olyanok is, akik továbbviszik és megújítják a hazai elektronikus zene akkori hagyományait. Fellép a magyar techno alapembere, Bernáthy Zsiga, a hazai klubzene szuperaktív figurája, LAU, a soproni dinamikus duó, a Secret Factory, a sajátos hangzásáról ismert Metha, az Európában folyamatosan turnézó Jay Lumen, a Be Massive technikás DJ-je, Avika, és Palotai is, akit senkinek se kell bemutatni. 

A reggel 6-ig tartó esemény részletes programja itt.

A november 11-ei tematikus nap során a Várkert Bazár látogatói kedvezményesen, tárlatvezetéssel tekinthetik meg a Magyar Nemzeti Galéria TechnoCool kiállítását is, három különböző időpontban, a részletekért katt ide. További fontos infók ITT, jegyek pedig ITT.

A nyitóképen Ravasz András Relax című alkotása látható.

https://recorder.blog.hu/2023/10/22/raveulet_techno_es_a_90-es_evek_legendas_partyjai_szedito_programkavalkad_a_varkert_bazar_novemberi_
Raveület, techno és a '90-es évek legendás partyjai – Szédítő programkavalkád a Várkert Bazár novemberi TechnoCool napján
süti beállítások módosítása