„Fele annyi fele annyira jó lemezt készíteni, mint a King Gizzard” – Magyarradar: Nite Chimp

2023.10.17. 17:59, srecorder

chimband2.jpg

Simon Csaba kétlaki életet él: Lisszabonban punkbandában játszik, Pécsett egyszemélyes garázsrockzenekara van. 2022-ben jött ki az első EP-je Panel Hoopla címmel, szeptember végén pedig az első lemeze, a Done Depot, amin vannak dalok vulkánokról, gitárpedálokról, alvásparalízisről, a bluesrock megváltó erejéről és postásokról is.

Mikor indult: 2020/21.

Hol indult: Pécs, Kertváros.

Tagok, hangszerek: Simon Csaba on minden.

Stílus: Beach-Garage-College-Alt Rock?

Hatások: Brian Wilson, Lennon, Nathan Williams, Damon Albarn és Jack White bármelyik projektje, Bo Diddley Panda Bear, Mac papa, blues hősök, indie hősök, afrobeat, bármilyen latin zene, KGLW és nem utolsósorban old-school hiphop.

Kiadó: Nite Chimp (saját kiadás).

Történet: Covid-lezárások, unalom, szorongás, magány -> Csinálok egy lemezt a szobámban!!

Megjelenések: Panel Hoopla EP (2022), Done Depot LP (2023).

Küldetés: Fele annyi fele annyira jó lemezt készíteni, mint a King Gizzard & The Lizard Wizard.

Jövőkép: Sok-sok koncert itthon és kint, mellékprojektekkel, illetve Nite Chimp név alatt is.

Mellékprojektek: A lisszaboni Pissfingers indiepunk trio. Ketten írjuk a dalokat Steven – Human Name – ír haverommal, a hézagokat Nite Chimp-dalokkal töltjük ki. Csak augusztus végén alakultunk, de kifejezetten jó az összhang, a negyedik koncertünkre készülünk októberben és egy kislemeznyi anyagot már meg is írtunk, a következő hetekben vesszük fel.

Szexepil: Dobon tényleg tudok játszani.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Hmm… a Mailman Jam című számom már 686!! megtekintésnél jár YouTube-on. Végre meg fogok tudni élni a zenélésből?

A Done Depot nagylemezről: Az anyag – az intro, illetve a High Tide című számok kivételével – a pécsi Kubalibre és The Tablespoon zenekarok Megyeri úti telephelyén található próbatermében készült. Nem egy szám ebben a közegben íródott, a „stúdiózás” és a dalszerzés folyamata egybefolytak, volt, hogy csak egy dobbeatem volt, ami köré ott húztam fel minden mást.  A keverésért elsősorban Jakab Gábor, pécsi metálgitáros cimborám a felelős. Otthon előkevertem a dolgokat, konkrét elképzeléseim voltak az arányokról és a soundról, de Gábornak köszönhető, hogy ebből a próbatermi káoszból valódi lemez lett, nem csak egy koszos demó.

Továbbá a normáktól kissé eltérő volt, hogy a hangszerelés is a mixelési szakaszra tolódott, pl. a Mailman Jam, a Monica Bass, a Vesuvio, vagy a Top Dog esetében volt vagy 20 különböző jamszerűen feljátszott extra gitársávom, amikből Gáborral vállvetve faragtunk és próbáltunk értelmezhető szerkezeteket kihozni. Összességében óriási élmény volt egy ilyen közegben alkotni, valódi dobokkal és gitárerősítőkkel (szomszédok által nem korlátozva), ezek után nehezen térnék vissza a hálószobapophoz. Az albumborító Szalay Ábris munkája.

 

Nite Chimp az Instagramon.

fotó: Brendan Reape

Magyarradar rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/10/17/_fele_annyi_fele_annyira_jo_lemezt_kesziteni_mint_a_king_gizzard_magyarradar_nite_chimp
„Fele annyi fele annyira jó lemezt készíteni, mint a King Gizzard” – Magyarradar: Nite Chimp
süti beállítások módosítása