Aláfestőzene valamiféle ősi dark-jógához – Lemezpremier! Band In The Pit: goda

2023.10.15. 12:08, srecorder

285244044_1851262125079618_6184047633691814528_n_1.jpg

Két évet kellett várni rá, hogy rögtön vinylen is kijöhessen, de végre itt van a súlyos pszichedéliában gondolkodó Band In The Pit új albuma, amiben összesűrűsödik minden, amiért a dunaújvárosi trió hipnotikus-hömpölygős zenéjét imádni lehet. Premier!

„A zenéjük noise rock, vagy pszichedelikus rock, esetleg aláfestőzene valamiféle ősi dark-jógához. A koncertjeiken az az érzése az embernek, hogy három pólustalan univerzális entitás közvetít a létezés komorabb szférájából hangosan, ügyesen, türelmesen. A számok dallama szerves részét képezi annak, ahogyan az ősi bölcsek felfogták. A dallam, a nyújtás, az ismétlés, bizonyos szótagok beillesztése, valamit a szünetek és az egyéb zenei sajátságok különböztetik meg a BitP-et a hagyományos pszichedéliától. Koncertjeiken nagy szerepet kap a hangerő, a hangzás és a vetítés is. Aki szereti az ilyeneket: Causa Sui, Grails, Om, Colour Haze, Pozvakowski, Swans, Sleep stb., annak most ez az idei kihagyhatatlan hazai koncertzenekar ajánlatunk” – írta a vinylt a Para Hobóval kiadó Psychedelic Source Records sokmindenese, Ambrus Bence.

a2684367428_10.jpg

Az új lemez sok tekintetben az egyórás, egyszámos mecoptera, és a szintén 2019-es durée folytatása, mázsás súlyokat cipelő, erősen repititív, de az ismétléssel meglepő magasságokba emelő zene, amihez ezúttal könnyebb már első hallgatásra is utat találni. A godát még 2021-ben rögzítették az L.V. stúdióban, ahogy az előző három albumukat is, analóg, szalagos rendszerre, egyben feljátszva. Keverése és maszterelése is Válik László munkája.

„A goda c. lemeznek az alapját – mint korábban a mecoptera esetében is – egy jól sikerült próbatermi felvétel adta. Nem igazán neveznénk jammelésnek a próbán felvett anyagot, mert nagyjából kész témák, számok születtek azon az egy estén, amit később kielemezve újrajátszottunk, így mondhatjuk, hogy ugyanúgy készültek ezek a számok, mint ahogy eddig is, azzal a különbséggel, hogy emögött egy körülbelül tízéves ciklust tudhatunk magunkénak. A próbákra és a koncertekre egyaránt úgy tekintünk, mint egy setre, ezért az évek során több olyan tétel is született, ami 10 vagy akár 20 percnél is hosszabb” – mondta a Késmárky Szabolcs (gitár), Prókai Norman (dob) és Schneider Vilmos (basszusgitár) felállású zenekar. „Mivel a goda sok tekintetben kapcsolódik a durée és a mecoptera lemezeinkhez, a borítótervnél sem tértünk el a koncepcióban: itt is Kiss Anna képzőművész egyik munkáját használtuk – igazából csak kiválasztani volt nehéz a jobbnál jobb képek közül azt, ami végül is felkerült a borítóra.”

Egy szempontból biztosan mérföldkő a zenekar számára az új lemez: a Para Hobo Records és a Psychedelic Source Records segítségével most először adnak ki vinylt, amely már elérhető, rendelhető a Bandcamp-oldalukon. Legközelebb október 26-án a RIFF-ben lesz hallható élőben az anyag – nevezzük lemezbemutatónak –, ahol a Karancz Ákos űrgitáros szólóprojektjéből élőben többtagúvá bővülő Pilot Voyager és a lyoni, doomos Occult Hand Order lép színpadra a Band In The Pit előtt-után. Facebook-esemény.

A doom és sztónerzenék legfontosabb felülete, az Obelisk itt írt szépeket a lemezről.


BAND IN THE PIT A MAGYAR PSZICHEDELIKUS ROCK KÖRKÉPÜNKÖN

 

Band In The Pit a Facebookon. Instagramon. Soundcloudon.

fotó: Szabó Kristóf (Kristoflab)

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/10/15/alafestozene_valamifele_osi_dark-jogahoz_lemezpremier_band_in_the_pit_goda
Aláfestőzene valamiféle ősi dark-jógához – Lemezpremier! Band In The Pit: goda
süti beállítások módosítása