Kóla, nyalóka, szép az élet – Itt a Lubricators első nagylemeze

2023.10.06. 11:36, srecorder

the-lubricators.jpg

Lubricators többek közt PASO-, Böiler- és Yellow Spots-tagokból alakult, és skás beütésű, pazar two-tone és new wave zenét játszik. Első lemezén akad NSZK-krimis dub, orbitális hasmenés, és melankolikus beszólás is a hatalomnak, ami kizsigerel, és cserébe semmit nem ad vissza. Premier!

„Ez a Lubricators első lemeze. Címe: Kóla, Nyalóka. Úgy terveztük, hogy tavaly decemberben elkészülünk vele, de aztán nem sikerült. Végül nem egészen egy év csúszással, de itt van. Idegileg kicsit rámentünk, de most már végre foglalkozhatunk a második lemez megírásával. Majd arra még jobban rámegyünk. A számokat amúgy a Sounday Stúdióban, az Orange termekben és Riger Janinál vettük fel. János csinálta aztán a mixeket és a mastereket. Október 12-én Pesten a Gólyában, október 14-én Kapuváron a Shop-stopban lesz lemezbemutató. De a bulikon játszunk már új számokat is. Lesz CD is pár darab, az elvetemültebbeknek” – mondta Nagy Laca.

A Lubricators az ő és a Böiler-frontember Riger János szobaprojektjeként indult, miután Laca 2018-ban, 15 év után kilépett a PASO-ból. „Az évek során összegyűlt egy csomó ötlet a fiókban, amikkel az volt a tervem, hogy egy külön projektben valósítom meg. Végül ezek közül a Ghost Train készítésekor párat megcsináltunk a PASO-val, mint pl. a Részeg, az Üres Szoba vagy az Utca végén. Miután kiléptem, és kicsit magamhoz tértem, akkor dumáltam Janival, hogy csináljunk valamit közösen, kompromisszumok nélkül” – mesélte Laca az indulásról a Rudetown tavalyi interjújában, ahol azt is leszögezte, hogy a Lubricators nem egy ska zenekar, sokkal inkább a 70-es, 80-as évek underground, oi, two-tone, (poszt-)punk, dub és new wave zenéi inspirálják.

RIGER JANIRÓL A CARSON COMA IS JÓKAT SZTORIZOTT A PODCASTUNKBAN.

A Lubricators 2020-ra aztán kisebb szupergroup lett az undergroundból: a két főhőshöz csatlakozott Csáki Zoltán gitáron és Pozsgai Vince basszusgitáron (mindketten a PASO-ból), a The Three Teadiesben és a Lions of Suburbiában is játszó Androvicz Gábor billentyűn, a Budapest Riddim Band dobosa, Bősze Balázs, és Mucsi-Sörös Tímea énekes, aki a Gutting Revue-ből vagy a Yellow Spotsból lehet ismerős. És bár az élő bemutatkozásuk a Covid miatt csúszott vagy két évet, a debütdaluk, a Máshol várnak rögtön nagyot ment ska-körökben, a Recorderen pedig Szabó Sz. CsabaGustave Tiger és The Moog egykori, a Káltes Ekwa jelenlegi basszusgitárosa év végi listájában 2021 legjobb számának nevezte („skás beütésű new wave óriási refrénnel és teljesen vállalható szöveggel”).

A várakozástól az első nagylemez sem marad el, sőt: eddig ez az ősz egyik legizgalmasabb hazai kiadványa. A Kóla, Nyalókát egyelőre a YouTube-on lehet hallgatni, de vasárnap érkezik a Spotify-ra is, csütörtökön pedig lemezbemutató és skatarzis buli a Gólyában az instrumentális ős-ska, ska-jazz dalokat játszó régi haver, a Kettő Kettő Tánczenekar társaságában (Facebook-esemény). Lentebb pedig Laca és János sztorizik a dalokról.

 

Kolbász

János: A Kolbász szövege eredetileg valami mélyebb dologról szólt volna. Pl. anyagi nehézségek feldolgozásáról, vagy ahogy a hatalom kizsigereli az embereket, és cserébe semmit nem ad vissza. Ahogy formálódott a szöveg, az lett a vége, hogy ez a dal egy hentesnél összeszedett orbitális hasmenésről szól, amiben vannak áthallások az anyagi nehézségek feldolgozásáról, vagy arról, ahogy a hatalom kizsigereli az embereket, és cserébe semmit nem ad vissza.

Laca: Ez volt a második szám, amit Janival összeraktunk. Nézegettük egymás ötleteit, és valamelyik folderből előszedte ezt az alapot. Akkor még Hattyú volt a címe.

120 Ft

János: A 120 Ft arról az időszakról szól, amikor még 120 Ft volt a zacskós leves. Meg a romlott kajákról.

Laca: Mikor benézel a hűtőbe, de nincs benne semmi ehető. Mikor minden szar összejön, és már csak legyintesz.

Ki bántott téged

János: A Ki bántott téged egy híres énekesről szól, akiért nagyon sokan rajonganak, amit én nem értek. Nem rossz, de azért fura. Pár embert már megsértettem, mikor csúnyát mondtam róla, úgyhogy nem nevezném meg.

Laca: Én csak egy Sham 69-os témát próbáltam bedobni a próbán, de aztán teljesen más irányt vett a sztori. A tangót nem is értem benne. De bírom nagyon.

Kóla, Nyalóka

János: A Kóla, Nyalóka a gyerekkori bolti lopás izgalmait eleveníti fel. Gondolom, sok emberben emlékeket idézhet. Vagy saját emlékeket, vagy hallott arról, hogy valaki valahol… Szóval kalandra fel! Annak idején egy haver felhívta a figyelmemet, hogy az a kerek, nagy látószögű tükör, ami ezekben a kis boltokban van felhelyezve, arra jó, hogy pont látni, mikor nem figyel az eladó. Azért utána kellett járnom, hogy ennek pontosan mi is a neve. Vevőfigyelő tükör. Ez a neve.

Ártatlan vagyok

János: Az Ártatlan vagyok egy sajnálatos kamaszkori élményemet dolgozza fel, amikor a nyarat sikerült a Kaposvári Büntetés-végrehajtási Intézetben szerzett tapasztalatokkal gazdagítani.

Laca: Aki a 80-as években punkoskodott vagy egyszerűen kilógott a sorból, az emlékezhet rá, hogy az ember bármikor, különösebb ok nélkül kerülhetett őrszobára, vagy kaphatott párat az arcába a szocialista rend őreitől. Esetleg névtelen telefont kaptak a szülei, hogy rossz társasággal mászkál. Nem volt jó időszak.

Legyünk inkább barátok

János: Jómagam sosem voltam túl profi abban, hogy kell egy kapcsolatból kilépni, ezért mindig figyeltem arra, mások hogy csinálják, hátha a tudományból átragad rám is valami. Hát, ez nem sikerült, de sikerült annyi klisét összegyűjteni, hogy megszületett ez a dal. És van még annyi a tarsolyban, hogy pár számot még bőven ki tudnánk hozni belőlük.

Nem szeret senki

János: A Nem szeret senki a 67-es villamos megállójában született, az eső csepergett... arról szól, mikor valaki azt mondogatja, hogy nem szereti senki, de igazából ez nem igaz. Csak ezt játssza, mert egy hülyegyerek.

Laca: Az ember könnyen menekül önsajnálatba, ami általában nem old meg semmit, cserébe viszont rém idegesítő. Nekem erről szól ez a szám. Ezt az alapot már rég megírtam, és otthon a család agyára mentem, mert a fő dallam megvolt, de nem tudtam, mi legyen az alja, ezért folyamatosan ezt játszottam. Aztán az első Lubricators-próbák egyikén elővettük, és jött ez a darkos hangzás a mentós gitárritmussal.

Schimanski

János: A Schimanski egy dub. A tetthelyes (das Tatort – 80-as évekbeli NSZK-krimisorozat) hangulata miatt a Schimanski címet adtuk neki. Így hívták a felügyelőt. Utalunk is rá.

Laca: Amikor ezt írtam, sok Mungo's Hi-Fit hallgattam. Imádtam a Belly Ska lüktetését. Onnan jött a basszusötlet. Aztán persze elkeleteurópaiskodtam a dolgot, szóval semmi nem lett a londoni stepperből, de lett egy ilyen retró dub.

Máshol várnak

János: A Máshol várnak egy nagyon romantikus szám a szerelemről. Kamaszkori élményeket dolgoz fel, amit minden korosztály akár naponta többször is átél.

Laca: Ez volt az első Lubricators-szám. Egy az egyben megvolt a zene, János meg rögtön rárakta ezt a csodás, majdnem első látásra szerelem szöveget. A kihagyott lehetőségekről szól. Amikor érzed a pillanatot, de nem ragadod meg.

RIGER JÁNOS KEDVENC ZENÉI 2021-BŐL – ÉS 2022-BŐL

 

The Lubricators a Facebookon. Instagramon. Bandcampen.

nyitókép: Riger János

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/10/06/kola_nyaloka_szep_az_elet_itt_a_lubricators_elso_nagylemeze
Kóla, nyalóka, szép az élet – Itt a Lubricators első nagylemeze
süti beállítások módosítása