A nehéz megbékélések lemeze. Deadbeat: Kübler-Ross Soliloquies (lemezkritika)

2023.09.27. 10:29, vferi

deadbeat_1.jpg

Egy kései mestermű Deadbeat gazdag diszkográfiájában, amivel újra nagyobb közönséget érhet majd el. Ez a minikritika a Recorder magazin 107. számában jelent meg.

 

Elisabeth Kübler-Ross svájci pszichiáter 1970-ben A ​halál és a hozzá vezető út című könyvében állította, hogy a halállal való megbékélés nehezebb az egyén számára, mint bármikor korábban, és az ehhez vezető utat bemutató ötlépcsős modellje – elutasítás, harag, alkudozás, depresszió, belenyugvás – talán aktuálisabb, mint valaha. E téma szerint keretezi a klubzenei dub egyik legnagyobb szakértője, a kanadai Deadbeat az új albumát, és főleg az utóbbi évek társadalmi és politikai eseményeire reflektál.

A John Lewis (amerikai polgárjogi harcos) beszédével aláfestett dub techno eposz, a Huey Lewis Voters Dub (Negotiation) egyértelműen a lemez legerősebb pólusú, egyben zeneileg is legkarcosabb pillanata, ahogy a Black Noble Oluokun rituáléjában előadott Brick Stick Blick Blade (Anger II) meg a szerző egyik leghipnotikusabb darabja. Deadbeat nevéhez sok komoly elismeréssel bíró album kötődik, ezeket főleg a 2000-es években írta; a Kübler-Ross Soliloquies velük van egy szinten.

deadbeat.jpgElőadó: Deadbeat

Cím: Kübler-Ross Soliloquies

Kiadó: BLKRTZ

Megjelenés: 2023

Műfaj: techno, dub, acid, minimal, dancehall

Kulcsdal: Huey Lewis Voters Dub (Negotiation)

 

 

9,5/10

Velkei Zoltán

 

https://recorder.blog.hu/2023/09/27/deadbeat_kubler-ross_soliloquies_lemezkritika
A nehéz megbékélések lemeze. Deadbeat: Kübler-Ross Soliloquies (lemezkritika)
süti beállítások módosítása