"Olyan ölnivaló vagy!" Anohni And The Johnsons: My Back Was a Bridge for You to Cross (lemezkritika)

2023.09.26. 07:29, RRRecorder

0032390359_10.jpg

Anohni elképesztő hangját kamarapopos kísérettel ismertük meg, majd elektronikus kitérő következett. Hosszú kihagyás után visszatért eredeti kísérőzenekarához, de amit játszanak, az sok szempontból pont az ellentéte a korábbiaknak. Ez a kritika először a Recorder magazin 107. számában jelent meg.

Egy Anohni-számban persze először, másodszor, akárhanyadszor Anohni hangja fog feltűnni. Az a legkevésbé érdekes, ahogy felülemelkedik női és férfi kategóriákon. Egyedi, telített és elképesztően szép hangja fölött magabiztos kontrollt gyakorol, és pont így tud végtelenül törékenynek mutatkozni; minden mutatványa közben elhiszed, hogy közvetlenül a legmélyebbről jön, amit hallasz.

A korai, funkcionális kamarapop után az Antony And The Johnsons-lemezek zeneileg érdekesebbek lettek (kedvenceim az elrebbenő, nem evilági furaságok a Crying Lighton), majd jöttek a névváltás utáni elektronikus, de csalódást keltő szólók.

Majd hosszú kihagyás után újabb meglepetés: a sebtében felvett album nyers, polírozatlan hangzása, az egyértelmű soulos megoldások mellé kerülő rockos felhangok szöges ellentétben állnak a korábbiakkal, és kifejezetten izgalmas a kontraszt Anohni hangjával. Igazán nagy dal egy van, de az elképesztően erős: a Scapegoat nemcsak szövegével nem kímél („You’re so killable”), hanem zenéjével, vokális megoldásaival sem.

anohni.jpgElőadó: Anohni And The Johnsons

Cím: My Back Was a Bridge for You to Cross

Kiadó: Secretly Canadian

Megjelenés: 2023. július 6.

Műfaj: soul

Kulcsdal: Scapegoat

 

 

8/10

Rónai András

https://recorder.blog.hu/2023/09/26/anohni_and_the_johnsons_my_back_was_a_bridge_for_you_to_cross_lemezkritika
"Olyan ölnivaló vagy!" Anohni And The Johnsons: My Back Was a Bridge for You to Cross (lemezkritika)
süti beállítások módosítása