Retrofuturisztikus alter a fiatalkor végéről – Lemezpremier! Phantasy Bureau: ANTAGONISTIKA

2023.09.20. 08:34, srecorder

phantasy_bureau_2023.jpg

Retrofuturisztikus alter és new wave a fiatalkor végéről. Gitár nincs, de innen nem is hiányzik. Premieren a Phantasy Bureau második nagylemeze.

2016 óta aktív a Phantasy Bureau a budapesti sötétzenei színtéren, akik egyszerre táplálkoznak a 80-as évek new wave-jéből, poszt-punkból, grunge-ból és a 90-es évek alternatív zenéiből. Szabó Pál Tamás (szintetizátor, ének), Molnár Gergely (dob) és Horváth Mátyás (basszusgitár) triójának különlegessége, hogy a felállásban nincs gitár, de ez elsőre talán fel sem tűnik, olyan jól kitöltik más hangszerekkel a teret.

A néha szintipop és darkwave vonalon is mozgó zenekar a Recorderen debütált első kislemezével, a nyomasztó csillebérci álmot bemutató Beware!-rel, és most itt hallható először az ANTAGONISTIKA c. második nagylemezük is. Az első album két éve jött ki, akkor azt írtuk, fél órában megmutatják, hogy ebben a sajátos hangzásban mennyi lehetőség rejlik; az új lemez ezen az úton halad tovább. A zenekarra jellemzően találunk itt hideg, nyugtalanító dalokat (November, Tapastalat, Maggot, (It’s not) The End), merengő, filozofikusabb szerzeményeket (Criminal, Roulette, Jackalope), és akad néhány instrumentál is (Trail, ModFM).

Az ANTAGONISTIKA a fiatalkor végéről, a felnőttkor megéléséről és problémáiról szól. A lemez címe az antagonizmus (kibékíthetetlen ellentét) szóból származik, ennek ellenére ellentéteket szublimál, így pozitív kicsengésű. Visszatekintés ez az eddig tapasztalt élményekre, kudarcokra, örömökre, fájdalomra, sokszor egészen szélsőséges érzelmekre. A lemezt a zenekar ezúttal is saját maga rögzítette, keverte és adja ki (Polite Rebel Records). A lemezbemutató koncert szeptember 22-én lesz az Aurórában a Borg, az Ekko the Strange és Cuvius (Lilian Goth Art Prod.) társaságában. Facebook-esemény.

 

Phantasy Bureau a Facebookon.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/09/20/lemezpremier_phantasy_bureau_antagonistika
Retrofuturisztikus alter a fiatalkor végéről – Lemezpremier! Phantasy Bureau: ANTAGONISTIKA
süti beállítások módosítása