Björk kedvenc indonéz gabbereivel jön október elején az UH Fest – Itt a teljes program!

2023.09.20. 11:59, srecorder

gmo_2021_photo_by_denny_novikar_nasution.jpg

Jönnek a kísérleti színtér nemzetközi hálózatának izgalmas, fontos vagy épp felfedeznivaló alakjai, azaz jön a kalandvágyó és szabad zenék egyhetes budapesti ünnepe, az UH Fest. 35 fellépő 23 országból Budapest öt helyszínén október 2. és 8. között: a Trafóban, a Turbinában, a Gólyában, a Három Hollóban és a Francia Intézetben.

Évtizedes hagyományát folytatva az UH Fest továbbra is a kultúrák, színterek és szubkultúrák közötti párbeszédet erősíti, túlnyomórészt magyarországi premierekkel. A fesztiválbérletek már kaphatók.

la_t_ne_invites_antoine_cognet.jpgLa Tène. Fotó: Antoine Cognet.

Fellép a japán poszt-punk és avantgárd elektronika kultikus, négy évtizede fáradhatatlan és sokoldalú figurája, hangja, Phew; lehengerlően energikus és öntörvényű hibrid tánczenét hoz Bali szigetéről és az indonéz soundsystemek világából a Björk új lemezén is dolgozó Gabber Modus Operandi (címlapképünkön); jön a francia minimalista és hipnotikus kísérleti folk kultikus kollektívája, a La Tène; illetve a poszt-tarab, azaz a közel-keleti zenei hagyományt kísérleti-zajzenei kontextusban újraértelmező színtérből a libanoni születésű Maltash.

pollute_paris.JPGPollution Opera: Nadah El Shazly & Elvin Brandhi.

Pollution Opera című új, közös audiovizuális projektjét mutatja be Nadah El Shazly és Elvin Brandhi, illetve Omar El Sadek; szintén új, absztrakt noiserock duóját hozza Mark Morgan (ex-Sightings) és Gaute Granli, ez a Rump State; Enrico Malatesta olasz dobos Éliane Radigue zeneszerzővel közös Occam Ocean Occam XXVI című művét adja elő; jön Carla Boregas (Rakta) és Mauricio Takara pszichedelikus dob-elektronika duója a São Paulo-i poszt-punk és impróközegből; illetve a NR/MA, azaz Nicola Ratti olasz hangművész és a japán hangköltő és spoken wordös MA együttműködése.

01_mtakara_carla_boregas.jpgM. Takara & Carla Boregas.

Visszatér a városba – egy koncert erejéig legalábbis – a magyar mutáns elektronika tavaly Brüsszelbe költözött egyedülálló figurája, Új Bála, akinek legújabb élő szettjében sok év után kulcsszerepet játszik ismét a szöveg. Fellép Fekete Ádám (zongora, hang) és Kiss Raymond (gitár) szabadzenei duója, a Her()man's Pussy. Meditatív, lassan építkező, szemlélődve járó elektronikus kompozícióit mutatja be swanasa.

A PÁNIK SZINKRONTOLMÁCSAI – FEKETE ÁDÁM A KARABÉLY DALSZÖVEGEIRŐL

uj_bala_credit-pk.JPGÚj Bála. Fotó: PK.

A műfaji dekonstrukció és a performance, avant-opera és digitália irányából érkezik Ötvös Kinga. Szóló improvizációs noisecore és power elektronika Bíró Marcitól, ez lesz a Drogded. A bass music-tól a különféle leftfield tánczenéken át kalandozik majd szabadon dj szettjében Gilbert Pomelo. Fellép a sok éve Magyarországon élő mexikói Esteban De La Torre, az Ejtech performatív médiaművészeti projekt egyik fele, aki szólóban, EccotVirgo néven moduláris elektronikán formálja a hangokat, ritmikákat.

swanasa.jpgswanasa.

A zaj, a spoken word és az indusztriális hangképek megindító háromszögéből érkezik az indiai Ruhail Quaisar; dj szettel lép fel Inou Ki Endo, azaz Shilla Strelka, a bécsi Unsafe+Sounds fesztivál szervező kurátora; Robotic Folk nevű intim, mégis disztópikus énekes-dalszerző projektjét mutatja be a litván Jonas Jurkūnas; jön Aaron Moore és Erik K Skodvin improvizációs és multiinstrumentalista duója, előbbi a Volcano The Bear alapítója, utóbbi a norvég kísérleti szcéna sok éve aktív alakja; a liturgikus énekeket értelmezi újra delejes kvadrofón performanszával a brüsszeli Younes Zarhoni.

funeralfolk2_bygustavbroms.jpgFuneral Folk. Fotó: Gustav Broms.

És persze a nyár folyamán már bejelentett fellépők: a svéd Maria W Horn és Sara Parkman a black metal világát a spektrális zenével ötvöző projektje, a Funeral Folk; Clíona Ní Laoi és Michelle Doyle ír noise duója, a Dreamgirls; Maja Osojnik szlovén zajművész; Pat Thomas, Antonin Gerbal, Joel Grip és Seymour Wright lenyűgöző jazz kvartettje, az أحمد [Ahmed]; különleges, öttagú felállásával a Primteori #A++/¤ free-punk-jazz kollektíva a Kripta színteréből. Jön Cséfalvay András konceptuális folkja Szlovákiából; a francia Rien Virgule pszichedelikus rocktrió nagyívű experimentális popja; tavasszal megjelent, a megrázóan mélyről jövő és csupasz GUT című lemezét bemutató Daniel Blumberg.

ahmed_4_credit_lisa_grip.jpgأحمد [Ahmed]. Fotó: Lisa Grip.

Az UH Fest társalapítója és magyar partnere a 2015-ben indult, több mint tucatnyi európai kísérleti zenei fesztivált tömörítő Shape Platformnak, amely immár kilencedik éve – és tavaly óta SHAPE+ néven – támogat és hálózatosít feltörekvő európai – és köztük magyar – zenészeket, alkotókat.

Ennek az együttműködésnek a részeként lép fel az idei fesztiválon a Sacred Lodge projektből és az UVB76 duóból alakult francia Nze Nze trió: erősen ritmizált és zsigeri, elektronikus poszt-punk közép-afrikai „fang” rituális gyökerekkel; érzékenyebb és szemlélődőbb, elektroakusztikus dalokkal és hangképekkel érkezik a krakkói Martyna Basta; illetve a francia Alto Fuero duó, akiknél szürreális folklór-dalok és furulya épülnek organikusan basszusnehéz és poliritmikus elektronikus tánczenévé; továbbá Bertók Márton, azaz Triglav, aki egy módosított Buchla Music Easel szintetizátorral tágítja, mélyíti, színesíti a moduláris elektronikában rejlő lehetőségeket.

triglav.jpgTriglav.

Az UH Fest tavasszal indult „hármas” rezidenciái is folytatódnak: ezekben két helyi és egy nemzetközi alkotó dolgozik együtt, közös munkájukat pedig ezúttal a fesztiválon mutatják be. Az első rezidencia alkotói az ukrán Oleh Shpudeiko, azaz Heinali, aki a régizenét és a középkori polifóniát értelmezi újra moduláris elektronikán; Labus Gida, kísérleti zenész, videó- és performance-művész, a Kamon Kardamom trió tagja; illetve Mohácsi Júlia fényművész. A második rezidencián Tahereh Nourani iráni elektroakusztikus zeneszerző áll össze Porteleki Áron dobossal és Kristóf Márton elektronikus zenésszel, utóbbi kettő a 12z trióban is együtt játszott, játszik.

labus_gida.JPGLabus Gida. Fotó: Horváth Maja.

A fesztivál teljes napi bontása itt található. A fesztivál ideje alatt a helyszíneken is válthatók lesznek az aznapi koncertekre külön jegyek, de ezekre is elindult már az elővétel, ami a bérletekkel együtt itt érhető el eseményenként.

UH Fest a Facebookon.

uh23_digitalposter_1000.jpg

forrás: uh.hu
nyitókép: Denny Novikar Nasution

https://recorder.blog.hu/2023/09/20/bjork_kedvenc_indonez_gabbereivel_jon_oktober_elejen_az_uh_fest_itt_a_teljes_program
Björk kedvenc indonéz gabbereivel jön október elején az UH Fest – Itt a teljes program!
süti beállítások módosítása