Ősi japán ének és francia progjazz a Magyar Zene Házában!

2023.09.15. 13:12, srecorder

370550395_675103027993442_6648637245295360773_n.jpg

Őrült francia proggerek találkozása a középkori japán dalhagyománnyal: a PoiL és Junko Ueda az ősz egyik legkülönlegesebb koncertjére készül szeptember 29-én a Magyar Zene Házában.

Ha nem halljuk, el sem hisszük, hogy ez működik, azt meg pláne nem, hogy ennyire izgalmas crossover születik belőle. Mondjuk a PoiL mindig is az őrült ötleteiről volt híres, progresszív rockjukat Frank Zappa furcsa zenei humorával, a King Crimson zsenijével, meg egy kis jazz-zel is beoltották. A 2014-es Brossaklitt volt az első nagy dobásuk, de csináltak lemezt gall nyelven is (Sus, 2019), több számban (Gagaku, Fionosphere) kísérleteztek japán tradicionális zenével, egyik mellékprojektjük pedig a no wave-es, bluespunkos Herr Geisha and the Boobs. Így annyira mégsem volt meglepő, hogy idén összejöttek Junko Uedával, a japán középkori epikus történetmesélés egyik kiemelkedő alakjával, az ellentétek vonzásában pedig egy nem mindennapi lemez született.

A PoiL / Ueda a legfontosabb és legismertebb középkori japán háborús krónikát, a Heike monogatarit, azaz a Tairák történetét meséli el, amelynek jelentősége a japán kultúrában az Iliászáéhoz fogható. A zene hol szétmatekozott metál, hol delejező drone, hol meg szimplán csak szabadon szörfölő progzene, ami úgy ragad magával, hogy fel sem tűnik, milyen rendbontó ez a zenei mix, amelyben Ueda egy ősi, lantszerű pengetős hangszeren, a satsuma biwán kíséri magát, és még a gonosz szellemek elűzésére használt buddhista kántálás, a shômyô is helyet kap.

poil_ueda_web_paul_bourdrel-4.jpg

A holland zeneszerző férjével Spanyolországban élő Ueda és a lyoni avant-prog zenekar ősszel indul első európai turnéjára. A körút szeptember 29-én a Magyar Zene Házát is érinti, ahol valószínűleg már a november elején megjelenő második lemezről, a Taira szamurájklán végső bukásáról mesélő Yoshitsune-ről is játszanak majd. A nyughatatlan, mindig új vizekre tévedő Ueda kollabjai nem tartanak hosszú évekig, szóval nem túlzás, hogy egyszeri és kihagyhatatlan alkalom a budapesti koncert.

PoiL Ueda (JPN / FRA)
Helyszín: Magyar Zene Háza
Időpont: 2023. szeptember 29. 19.30-21.00
Belépő: 3000 Ft
Jegyvásárlás. Facebook-esemény. További infók.

fotók: Paul Bourdrel

https://recorder.blog.hu/2023/09/15/osi_japan_enek_es_francia_progjazz_a_magyar_zene_hazaban
Ősi japán ének és francia progjazz a Magyar Zene Házában!
süti beállítások módosítása