Egyszer fent, egyszer lent – Lemezpremier! Richard Zalai: Up & Down

2023.09.15. 09:31, srecorder

torocko_kepek_3.jpg

A neoklasszikus zene, az ambient és a downtempo határán alkotó Zalai Richárd több kiváló EP és rendhagyó live session után kijött első nagylemezével, amit az élet hullámvölgyei és -hegyei ihlettek. Az Up & Downt élőben szeptember 22-én, dán hősei, a Svaneborg Kardyb előtt mutatja be az A38-on. Premier!

Zalai Richárd az IALAZ tagjaként többször szerepelt már a Recorderen, de amikor apa lett, elkezdett újra egyedül írni és előadni a dalokat. Neoklasszikus szólóprojektje nálunk mutatkozott be a Like Sailing című dalával, amihez stílusosan a Dunán forgatott live session videót. Hasonlóan különleges volt a Back to Basics c. dalának a felvétele is, ami a pusztazámori Öregtölgyben tartott kastélyházibuliban, a La Boum fesztiválon született egy improvizáció során, ahol Zalai játszott, és közben Oláh Anna művész vászonra vitte a dallamokat. Mostanra pedig megszületett az első LP is.

„A korábbi EP-k hangzását, dallamvilágát követve elkészült az első nagylemezem. Egy igazi mérföldkő az életemben. Próbáltam a korábbi sormintát követve egy vagy maximum két take során rögzíteni a hangszereket, mindent kézzel feljátszva, egy kis szabadságot, játékot adva a szintetizátoroknak. A lemez egy összefüggő történetet próbál elmesélni, ahol az A oldal a negatív és a B oldal a pozitív hangulatot, érzéseket próbálja bemutatni. Az élet fent és lent pillanatait, amelyek váltakozva követik egymást” – mesélte Ricsi.

„Az albummal együtt egy videó is megjelenik a Light című dallal. Az erdélyi Mumush fesztiválról hazafelé tartó úton rögzítettem. Magával ragadott Torockó természeti szépsége, ideális helynek találtam ennek az intim hangulatú videó rögzítéséhez.”

Richárd szeptember 22-én, az A38 Hajón tartja a lemezbemutatóját, az északi jazzes, elektonikus, ambientes színtér egyik vezető formációja, a Svaneborg Kardyb előtt, aminél jobb párosítást elképzelni se lehet. Zalai 2022-es kedvencei között ugyanis ott volt a dánok friss lemeze, az Over Tage ("Kevés lemez áll annyira közel hozzám, mint a dán duó legújabb albuma. Minimalista hangszerelés nagyon okos megoldásokkal"), és azt is elmesélte, hogy a Smida Jazz Fesztiválon összefutott velük, amire a dán srácok emlékeztek is az interjúnk idején.

Zalai ráadásul zeneileg is jó felvezetés lesz a kamarajazzt a progresszív elektronikával ötvöző Svaneborg Kardyb előtt. A koncerten már kapható lesz az új lemez CD-n és vinylen is. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

ZALAI RICHÁRD KEDVENC 2022-ES ZENÉI

 

Zalai Richárd a Facebookon. Instagramon.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2023/09/15/egyszer_fent_egyszer_lent_lemezpremier_richard_zalai_up_and_down
Egyszer fent, egyszer lent – Lemezpremier! Richard Zalai: Up & Down
süti beállítások módosítása