Park Jiha, a geomungo királynője és a királyok rituális zenéje a Koreai Kulturális Fesztiválon

2023.09.07. 16:25, srecorder

park_jiha_koncertsorozat3.jpg

Akik szeretik a koreai kultúrát, szabadon hagyják a naptárukat szeptember 8. és 14. között. A Koreai Kulturális Fesztiválon megnézhetjük a koreai minimalizmus sztárját, játszhatunk tradicionális hangszereken, és ízelítőt kapunk a K-pop nyomában teret nyerő K-gugakból is.

K-gugak

Sokak számára a hallyu – azaz az 1990-es években indult dél-koreai kultúra világszerte népszerűvé válása – mára fogalom. A koreai hullámnak is nevezett hallyu egyik fontos pillére a zene, ami magában foglalja a modern K-pop és a hagyományos K-gugak műfajokat is. Előbbi már szinte mindennapjaink részévé vált, de a K-gugak térnyerése még csak most következik. Koreában a modernizáció mellett nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományok tiszteletére, így a tradicionális zenére is. A K-gugak szó szerinti jelentése „a palotai zenétől a népzenéig”, mely a koreai hagyományos kultúrából és művészetekből kiindulva egészen napjainkig mutatja be a koreai zenét. Ennek a megjelenítése, feldolgozása pedig rendkívül színes lehetőségeket kínál. A szeptemberi fesztivál előadásai abból a számtalan új művészeti lehetőségből adnak ízelítőt, amit a gugak potenciálisan tartogat.

black_string_koncertsorozat2.jpgBlack String.

 

Koncertek koreai módra

A Koreai Kulturális Központ célja, hogy megismertesse és népszerűsítse a koreai kultúrát hazánkban. Szeptember 13-án a Magyar Zene Házának színpadán fellép a geomungo koronázatlan királynője, Heo Yoon-jeong vezetette Black String és a Gyeonggi tartománybeli népdalok mestere, Lee Hee-moon gründolta NAL projekt.

A Black String a hagyományos koreai hangszereket és zenét veszi alapul, ugyanakkor elmossa a műfaji határokat, és koncertjei során a végletekig kihasználja az előadók rögtönzési képességét. Az együttest beválasztották többek között a 2016-os zenei világkiállítás (WOMEX) hivatalos showcase programjába, 2018-ban pedig az első koreai díjazott lett Ázsia & Óceánia kategóriában a híres angol zenei magazin, a Songlines díjátadóján.

lee_heemoon_koncertsorozat2.jpgLee Hee-moon.

A NAL projekt megálmodója Lee Hee-moon, aki Korea 57. számú szellemi kulturális örökségének a Gyeonggi (ejtsd: Kjanggi) tartományi népdalművészetének képzett áthagyományozója. Az előadás ihletadó forrása is ez az örökség, mellyel egy sajátos művészeti ágat hozott létre és mutat be a színpadon a magyar közönség számára is.

Egy este alatt két külön zenekar és produkció is látható a színpadon. A szervezők a hosszabb technikai átállás alatt sem hagyják a közönséget unatkozni, az érdeklődők a szünet alatt kipróbálhatják az előtérben a színpadon hallható tradicionális hangszereket, miközben koreai snackeket ropogtatnak.

 

Felejthetetlen élmény

Szeptember 17-én a Magyar Zene Házában Park Jiha egyedülálló koncertjét hallhatjuk. A zeneművész és egyben zeneszerző Park Jiha zenéjében a pirihez (kétnyelvű bambuszfuvola), saenghwanghoz (ejtsd: szenghváng - bambusz szájharmonika) vagy yanggeumhöz (ejtsd: jánggüm - kalapácsos hegedű) hasonló, hagyományos koreai hangszerek klasszikus minimalizmusa harmonikusan vegyül az aprólékosan megkomponált keretek között szabadon kibontakozó, improvizatív zenei elemekkel. Első albuma számos nagynevű zenei médium, többek között a Pitchfork, a Guardian, a BBC, a Wire és az Uncut magazinok elismerését is kiváltotta. A Guardian például úgy dicsérte, hogy „Park Jiha zenéjének szépsége az általa megidézett üres térben rejlik, amelyet maga után hagy.”

park_jiha_koncertsorozat2.jpgPark Jiha.

 

Világkörüli turnén a JONGMYO JERYEAK

A Nemzeti Gugak Központ világkörüli turnéja egyik európai állomásaként szeptember 21-én hazánkba érkezik, hogy társulatával előadja a JONGMYO JERYEAK-ot, amely a királyi ősök rituális zenéje és tánca a Jongmyo Szentélyben. A JONGMYO JERYEAK, ami a nemzet első regisztrált Szellemi Kulturális Öröksége volt 1964-ben, felkerült a UNESCO Emberiség Szellemi Kulturális Örökségeinek listájára 2001-ben. Az instrumentális zenéből, énekből és táncból álló szintetikus művészeti alkotás közel 600 éves történelmet tudhat magának. A magyarországi nagyszabású, 90 perces előadásban 54 zenész és 18 táncos lép az Erkel színház színpadára. 

jongmyo_jeryeak2.jpgJONGMYO JERYEAK.

 

Próbáld ki te is: workshopok & szimpózium

Azokat, akik szeretnének közelebbről megismerkedni a tradicionális koreai zenékkel és táncokkal, a Jindo Nemzeti Gugak Központ szakemberei kalauzolják el a K-gugak világába. Kezdő és haladó hangszeres workshopok várják az érdeklődőket szeptember 8-11. között a Koreai Kulturális Központban. Szeptember 12-én egy hagyományos koreai zenéről és táncról szóló ismeretterjesztő koncertet kínál az intézet. A rendezvénysorozat egyik fénypontja pedig a hagyományos koreai és magyar zenéről szóló szimpózium szeptember 14-én a Hagyományok Házában. Elismert magyar és koreai szakemberek által a két ország megismerheti egymás zenei és tánchagyományait. 

Regisztráció és részletes információt a Koreai Kulturális Központ honlapján találsz.

https://recorder.blog.hu/2023/09/07/park_jiha_a_geomungo_kiralynoje_es_a_kiralyok_ritualis_zeneje_a_koreai_kulturalis_fesztivalon
Park Jiha, a geomungo királynője és a királyok rituális zenéje a Koreai Kulturális Fesztiválon
süti beállítások módosítása