„Ki érti meg, mitől üvölt a csend?” – Itt a magyar electro-industrial színteret bemutató válogatás, a New Horizon

2023.09.07. 10:21, srecorder

01_nyitokep.jpg

Az elmúlt évtizedek ikonikus zenészeit és az új generációt is felvonultató válogatáson hallgathatjuk meg, hol is tart 2023-ban a magyar electro-industrial színtér, amin a hamvaiból újjáéledt EBM-legenda CMC, a kultikus Plasma Pool tagjaként ismerős Zilahy István (Aras Focum), vagy az LD50-alapító Planetdamage és az ő dühösebb, gitárral jobban megkent alteregója, az RTFXX is szerepel. Premier!

„A válogatás alapötlete 2023 márciusában született meg, hogy egy magára hagyott, de mégis aktív zenei közösség (Hungarian Oldschool EBM CLAN) kontúrjaiban megmutassa magát, és összefoglaljuk, hogy mit tudunk 2023-ban. Vannak nemzetközileg is sikeres előadók, de a cél az, hogy a számuk egyre több legyen” – meséli a projekt ötletgazdája, Purczeld Tamás, azaz CALM T. „Nem volt (szándékosan) semmi megkötés a részemről, így gondoltam elérhetőnek, hogy a szerzők, előadók különbözősége adja az aromát ehhez a tortához. Nagyon gyorsan összeállt egy 17 tagú induló csapat, akik témában és hangulatban is a mai társadalmi, kulturális és egyéb történésekre rezonálva írták meg a dalokat. A pesszimista világszemlélet és a határozott intelem jellemzi a lemez túlnyomó részét.”

A New Horizon széles merítést nyújt a színtér zenéiből, van itt marcona, régisulis EBM, szomorú-dühös cyberpunk, futurista tribal, csábító BDSM-erotika. Selmeci Kristóf és Bence Balázs okkult wave/industrial Tenno Popja például tradicionális japán hangszereket kevert a modern elektronikával, az indusztriál-elektronika egyik hazai nagyágyúja, Man + Machine pedig az ipari techno hangzást nemcsak EBM-mel, hanem bluesos dolgokkal is dúsította.

A válogatás „egyszerre csendes és zajos, megfontolt és magabiztos, badass erőszak, önuralom és nyugalom egyben.” A dalok érezhetően egy morális, gazdasági és civilizációs összeomlás árnyékában születtek, az Empelde a gyengülő forintot bukott diákként személyesíti meg a számában, a Hálózat c. fim híres monológjának dühe dolgozik Bank Tamás, a borítón is szereplő Worker/Munkás dalában, Planetdamage pedig egy „elégedetlenkedő electro-industrialt” írt az egyenlőtlenül elosztott jövőről. De lázadásra buzdít a Vacuum(x) is, és Gazdag István másik projektje, az Alfa Matrixnál megjelenő és Bank Tamással közös Stahlgeist, a cyberpunk-királynő Celina, vagy a viharsarki, poszt-punkos-electros GRIP is erős dallal szerepel a lemezen.

A hangmérnöki utómunkálatokért Gazdag István (First Aid 4 Souls, Stahlgeist, First Aid Tech) felelt, a Kollektíva csapata pedig a profi grafikákat készítette el a promóciókhoz. A Bandcamp-oldalon megvásárolható az anyag és elérhetők a dalszövegek is. „A teljes anyag elkészültekor feltettünk a YouTube-csatornára egy teasert, amiben 8 percben összesűrítettük a dalokat, ez a megjelenést követően több száz megtekintést produkált, ez bíztató. Az anyagot kiküldtük külföldi zenei magazinoknak, Dj-knek, internetrádióknak, nagy örömmel és érdeklődéssel fogadták. Remélem, az előadók nagyobb figyelmet kapnak és ebből további produkciók, lehetőségek, fellépések születhetnek. A csapat csodálatos, igazán jó móka volt így összerakni, még akkor is, ha sok munka és fáradtság volt. Szerencsére profi és szorgalmas segítőim voltak, Bari Máriusz, Farkas László, Németh József a stáb tagjai voltak, nélkülük ez nem állt volna így össze.”

A válogatáson szereplő dalok és előadók:

01 Planetdamage - EXOCOMM (4:15) :: 125 BPM
02 Stahlgeist - Stahlgeist (Club Version) (3:56) :: 120 BPM
03 Re-Infection - Collapse (4:18) :: 110 BPM
04 Tenno Pop - Japanese Phoenix Junko Edition (6:37) :: 120 BPM
05 GRIP - Számolj! (4:13) :: 140 BPM
06 Empelde x Planetdamage - Forint (4:18) :: 140 BPM
07 3ND - Victims of Ourselves (4:54) :: 134 BPM
08 MAN+MACHINE - Kill Me Though (5:09) :: 130 BPM
09 Worker - Ordíts! (6:26) :: 120 BPM
10 Celina - Hurt You More (5:12) :: 128 BPM
11 RTFXX - Wretched Sorry State (3:06) :: 123 BPM
12 CMC - A kérdés (5:09) :: 76 BPM
13 Vacuum(x) - Lázadj! (EBM verzió) (5:28) :: 130 BPM
14 Tief Lärm - Portrészobor (4:29) :: 121 BPM
15 LivingTotem - Clear Dynamics (Short Fast Demolit v.) (5:20) :: 128 BPM
16 Calm T - In Symbiosis with Evil (5:51) :: 130 BPM
17 ARAS FOCUM - DATA1 (1:19) :: 75 BPM

https://recorder.blog.hu/2023/09/07/itt_a_magyar_electro-industrial_szinteret_bemutato_valogatas_a_new_horizon
„Ki érti meg, mitől üvölt a csend?” – Itt a magyar electro-industrial színteret bemutató válogatás, a New Horizon
süti beállítások módosítása