Szeptemberben Holland Andrews és Beatrice Dillon a Magyar Zene Házában!

2023.09.05. 21:21, srecorder

holland-andrews-beatrice-dillon.jpg

Szeptember közepén folytatódik a Magyar Zene Háza határfeszegető zenéket bemutató fesztiválja, a Berlin-Budapest Expressz. Az első napon sosemvolt népzenét és kitalált nyelven megszólaló, katalán artpopot is hallhatunk, a másodikon pedig velünk lesz a Nils Frahmot is lenyűgöző elektronikus-ambient művész, Holland Andrews és a 2020 egyik legjobb, semmihez nem hasonlítható lemezét jegyző Beatrice Dillon is.

Június elején rendezték meg először a Magyar Zene Házában egy berlini szervezőcsapattal közösen a Berlin-Budapest Expresszt, ami formabontó zenét játszó előadóknak ad teret. Eredetileg az volt a cél, hogy összekössék a két város pezsgő zenei színtereit, de végül földrajzilag is tágabb lett a merítés: a szeptemberi fesztivál első napján, 15-én a katalán Björkként is emlegetett Marina Herlop, és a képzeletbeli folkzenét egy párhuzamos dimenzióból játszó, szlovén Širom is fellép (erről itt írtunk bővebben).

A Berlin-Budapest Expressz szeptemberben is kétnapos lesz, 16-án ismét az előremutató elektronikáé a főszerep. A vokális akrobatikájáról híres Holland Andrews eleinte portlandi indie-folk zenekarokban játszott, majd szólóprodukiójával tűnt ki a helyi színtéren, ami már az elképesztő énekhangját helyezte előtérbe. Könnyen vált bársonyos jazzből operába, falzettóból metálordításba, miközben megsokszorozza, kórussá bővíti a hangját, és középkori és kortárs klasszikus elemekkel is játszik. Like A Villain néven indult szólókarrierjének a What Makes Vulnerability Good című lemeze volt a csúcsa, amin az őt mindenkinél jobban szerető, de szkizoaffektív zavarral diagnosztizált, alkohol- és drogfüggőséggel, valamint bulémiával küzdő édesanyjához fűződő ellentmondásos kapcsolatát dolgozza fel, aki fiatalon egy rövid életű, soulos girlgroupban is énekelt (M-D-L-T- Willis), és Andrews 16 éves korában öngyilkos lett.

Andrews a disszonáns, de szép zenék szerelmeseként a saját dalaiban jeleníti meg ezeket az érzelmi szélsőségeket, de az elmúlt években – miután Portlandből New Yorkba költözött – nevet és irányt váltott. A már Holland Andrewsként kihozott anyagokon minimalista, lebegős, elektronikus ambientet játszik, amiben már nem feltétlenül a továbbra is elképesztő énekhangé a főszerep. A legutóbbi, Doubtless című EP-n ráadásul maga Nils Frahm is közreműködik egy dalban, ráadásul a kiadójához (LEITER) is leszerződtette, aminél jobb megerősítés nem is kellene arról, hogy Andrews a legjobb úton halad.

 

A londoni producer, dj és zeneszerző Beatrice Dillon készített már dj-mixeket, EP-ket, elektroakusztikus kísérleteket, kísérőzenét múzeumi kiállításokhoz, és régi motoros volt a BBC 3 rádiónál, amikor 2020-ban kihozta első nagylemezét, és egy csapásra felfigyeltek a nevére. A Guardian a brit elektronika legizgalmasabb új hangjaként méltatta Dillont, a Wire pedig az év lemezének választotta a Workaroundot, amit mi is beválogattunk az év végi toplistánkra. „A szinkópás klubzenék és afro-karibi műfajok ritmusai összeeresztve 150 BPM-en, feltűnően szintetikus megszólalással, ámde megszórva tabla, cselló, kora, steel gitár stb. hangszerminták megvágott darabjaival – paradoxonokkal teli, egyszerre absztrakt és érzéki, semmihez nem hasonlító lemez” – írtuk róla.

Dillon sokáig londoni lemezboltokban volt eladó, ahová már akkor is ritkán tévedtek be vásárlók, de ő hasznosabban töltötte az idejét, mint Nick Hornby hősei, és sok később mintázott zenéjét itt tárazta be magának. Az elektroakusztikus, techno és basszuszenék között bátran kalandozó zeneszerző olyan producertársakkal dolgozott korábban, mint Kassem Mosse, Laurel Halo, Call Super vagy éppen Joy Orbison; budapesti bemutatkozása kihagyhatatlannak tűnik.

A fesztivált mindkét nap ingyenes szabadtéri koncert zárja: pénteken Ratkóczi Huba és Mándli Endre Vazul pszichedelikusan utaztató duója, szombaton pedig a moldvai zenét játszó Kalagor lép fel.

Berlin-Budapest Expressz
Holland Andrews, Beatrice Dillon, Kalagor
Helyszín: Magyar Zene Háza
Időpont: 2023. szeptember 16. 19.30-23.00
Belépő: 2500 Ft (koncertjegy), 4000 Ft (napijegy)
Jegyvásárlás. Facebook-esemény. További infók.

https://recorder.blog.hu/2023/09/05/szeptemberben_holland_andrews_es_beatrice_dillon_a_magyar_zene_hazaban
Szeptemberben Holland Andrews és Beatrice Dillon a Magyar Zene Házában!
süti beállítások módosítása