„Ez a téma mindenkit érint, becsapja magát, aki azt gondolja, hogy őt nem” – Itt a Marlboro Man új dala, a Fizetek

2023.09.04. 13:50, srecorder

marlboro-man.jpg

Tartja a tempót a Marlboro Man: idén is lesz nagylemez, de előtte még kicsi is, amit az újhullámos Fizetek vezet fel, „a világban tévelygő ember dala, akinek a zsebében turkálnak, ám sokakkal ellentétben ő ezt észre is veszi.”

A Quimby és sok más zenekar dobosa, Gerdesits "Faszi" Ferenc vezette Marlboro Man tavaly volt 30 éves, de nem lassítanak egy pillanatra sem. Két éve mi mutattuk be a Zene süketeknek című lemezüket, és róla a Seggnyaló klipjét, amikben a diktátorok, a szervilis rendőrök, az "elnyomásban önként és szívesen élő emberek" is megkapták a magukét. Azóta kijött A padlón című, iróniától csöpögő EP, majd szeptemberben a Kínos című album is. Most pedig itt a Fizetek.

„Ez a téma mindenkit érint, becsapja magát, aki azt gondolja, hogy őt nem. Akit tényleg nem érint, az lop (azt meg ugye nem szabad...), vagy olyan életet él, ahol ezt észre sem veszi, viszont ez egy elég szűk kör. Hát van olyan, aki nem cipő, ruha vagy autómárkákról énekel, esetleg arról, hogy kinek nagyobb, mondjuk az arca, divatos, idegen szlenggel, hanem sajnos valódi problémákról. Rezignáltan, sorsába beletörődve, már düh sincs, csak a valóság keserű elfogadása. A világban tévelygő ember dala, akinek a zsebében turkálnak, ám sokakkal ellentétben ő ezt észre is veszi” – mesélte Gerdesits a dalról.

„Már az előző albumokon is megjelentek Neue Deutsche Welle és new wave hatású dalok, a Fizetek meg végképp ebbe a stílusba tartozik. Nagyon sok ilyen zenét hallgatok, kamaszkoromban jött be ez az irányzat, ezért is kezdtem el zenélni, mondhatjuk, hogy ezen nőttem fel. Úgy gondoltam, ha már a dal olyan, mintha 1983-ban készült volna, legyen a videó is olyan. Mivel azt tapasztalom, hogy mostanában a klipek is olyanok, mint a népzene, minél szarabb, annál jobb, ennek a kritériumnak maximálisan megfelel. Az elértéktelenedést, a világ sekélyességét, felszínességét és giccsességét jelképezik a nippek, a drága, csillogó, látványos dolgok és emberek mögött megbúvó semmit.”

A dal és a videó is abszolút a do-it-yourself jegyében készült, minden hangszeren Faszi játszik, a vokálokat leszámítva, azokat Nagy Noémi, Nagy Nóra és Nagy Nikolett énekelték. A klip is ilyen, ő kamerázta, vágta stb., itt Vendég Viki volt a segítségére operatőrként. A keverés szokás szerint a Nicotine Stúdióban zajlott, Selmeci Basstard Péter munkája. „A Fizetek a Marlboro Man 2023-ban megjelenő kislemezének első dala, hamarosan jön a másik is, szintén videóval. Az utóbbi időben évente készítettünk egy albumot, idénre ez jut. És jár is” – mondta Gerdesits.

A Marlboro Man legközelebb szeptember 8-án a Robotban (Facebook-esemény), 23-án a Voice-Beat Próbateremben, a Koncertek a Shunt-ös Életekért! rendezvény keretében lép fel (Fb-esemény).

 

Marlboro Man a Facebookon. Bandcampen.

Fotó: Schór Ádám.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/09/04/_ez_a_tema_mindenkit_erint_becsapja_magat_aki_azt_gondolja_hogy_ot_nem_itt_a_marlboro_man_uj_dala_a_
„Ez a téma mindenkit érint, becsapja magát, aki azt gondolja, hogy őt nem” – Itt a Marlboro Man új dala, a Fizetek
süti beállítások módosítása