Törzsi transz és misztikus zsidó dalok a Magyar Zene Házában!

2023.07.29. 17:22, srecorder

voices-of-yemen.jpg

Izraeli és jemeni zenészek performansza az ősi örökségükre jellemző, egyedülállóan vad énekléssel, szeptember 7-én a Magyar Zene Házában.

Ravid Kahalani hagyományőrző jemeni családban nőtt fel Izraelben, és már gyerekkorában magába szívta a tradicionális jemeni dalokat és énekeket. A kiváló jazzbőgőssel, Omer Avitallal alapította meg a Yemen Bluest, amivel 2010-ben, egy marseille-i tehetségkutató fesztiválon léptek fel először, vehemens előadásuk és tízpercesre jammelt számaik pedig másnap virálissá váltak a neten – a legjobb izraeli és jemeni zensézekből összeválogatott szupergroup pedig azóta szinte állandóan úton van.

Ebben a zenekarában Kahalani a nyugat-afrikai zenék iránti rajongását is kiélte, a jemeni dallamokat afrikai ritmusokra ültette rá, és táncos jazz-, blues- és funkzenékkel oltotta be. Több album és rengeteg turné után 2021-ben döntött úgy, hogy létrehozza új együttesét, a Voices of Yement a Dr. Yigal Ben Shalom vezetette Kulturális Egyesülettel partnerségben, amelynek már kifejezetten az lett a célja, hogy a jemeni zsidó törzsek misztikus dalait játsszák.

Még ebben az évben kiadták debütáló lemezüket, a jemeni rituális dalokból álló Judah-t, amelynek producere és hangszerelője Kahalani mellett az enigmatikus basszusgitáros és oudjátékos, a John Zorn mellől is ismert Shanir Ezra Blumenkranz volt, aki egyébként a Yemen Bluesnak is tagja. Kahalani persze ebben a formációban sem tagadhatja le a zenei ízlését: itt is fülbemászó dallamokra, erőteljes közel-keleti ritmusokra, és transzcendens, ősi hangzásvilágra számíthatunk.

A Voices of Yemen az örökségükre jellemző, egyedülállóan vad énekléssel és igazi, fémből készült olajoskannákkal játszik jemeni törzsi zenét, a gitárnak pedig enyhén pszichedelikus felhangjai is vannak, így nem fog meglepődni senki, ha a hihetetlen energiával rendelkező izraeli énekes-zenészek koncertje transzba ejtő élménnyé válik.

Voices of Yemen (ISR/YEM)
Helyszín: Magyar Zene Háza
Időpont: 2023. szeptember 7. 19:30
Belépő: 5500 Ft
A Magyar Zene Háza és a Zsidó Kulturális Fesztivál közös rendezvénye.
Jegyek ide kattintva. Facebook-esemény. További információk.

https://recorder.blog.hu/2023/07/29/torzsi_transz_es_misztikus_zsido_dalok_a_magyar_zene_hazaban_voices_of_yemen
Törzsi transz és misztikus zsidó dalok a Magyar Zene Házában!
süti beállítások módosítása