Mit csinál az Analog Balaton és a Platon Karataev egy kis faluban?

2023.07.28. 16:00, trecorder

20220812_margo_zala_dji_0138.jpg
(X) Harmadszorra rendezik meg idén a
Margófesztet Szentgyörgyváron 2023. augusztus 10. és 12. között. A Margóról mindenki az irodalomra gondol, de a vers és a dalszöveg származása közös: három nap szöveg- és zeneközelben. A zalai dombok között fellép a Fran Palermo, a Platon Karataev, az Analog Balaton, glsch, a Galaxisok és a Kolibri is – és persze még sokan mások.

A Margó Irodalmi Fesztivál nyári fesztiválja idén augusztusban sem okoz csalódást, és ahogy ez lenni szokott, továbbra is a zene áll a középpontban – a három napba sűrített feszes tempójú programban pedig a te kedvenced is fixen ott lesz! Számos műfaj közül válogathatsz, a fellépő zenekarokban egy valami azonban közös: a dalszövegeikre is kell figyelni – ami a Margófeszten egyfajta sajátosság, hiszen a versnek és a dalszövegnek közös a múltja.

Augusztus 10-én Szentgyörgyváron a Slow Village alapembere, glsch lép fel, aki a Margófeszten mutatja meg készülő, Zúgó névre keresztelt EP-jét. A zalai MC okos, szövegközpontú dalait élő zenei kísérettel adja elő.

slow_village_turbina_05_16-85_szabo_r_janos_1.JPG                                                                                                                                      / Slow Village - glsch
                                                                                                                                      
Tavaly már mindenki analóg baszatta, miközben felfalta a digitál, és ez idén sem lesz másképp. Az Analog Balatonnak nemrég jelent meg egy zseniális hangzású és látványú live sessionje (ami nagyot is szólt – itt írtunk is róla), de természetesen a duó élőben szól a legjobban. A melankolikus szövegvilágú, de mégis nagy erejű tánczenét játszó Aba és Ákos már 9 éve alkot együtt, és most minden bejön nekik – ne is legyen máshogy soha (a Lent albumról kritika itt).

20220218_szyf_65.jpg                                                                                                                                               / Analog Balaton

Minket ne szeress címmel jelent meg a Galaxisok új nagylemeze idén tavasszal. Szabó Benedek (interjú) a dalszövegekről mint novellákról gondolkodik, nemcsak sztorikat, a nyolcvanas évek hangulatát, érzelmi kapcsolódásokat, de néha szürkés hidegháborús szorongást is érezhetünk.

A fesztivál utolsó napján fellép a Platon Karataev: a Fonogram-díjjal jutalmazott zenekar az önmagunkkal és az elmúlással való szembenézésen keresztül bolyong a létezés körül. A lírai hangvételű dalait javarészt magyar nyelven író Balla Gergő és Czakó-Kuraly Sebestyén vezetésével felálló banda legutóbb tavaly adott ki albumot Partért kiáltó címen (lemezkritika itt), és hozzá a szövegeket tartalmazó verseskötetet.

platonkarataev2023.jpg                                                                                                                                               / Platon Karataev

A fesztivált az elmúlt időben ritkábban koncertező, de annál népszerűbb Fran Palermo zárja. Henri Gonzo „vagabond rock” (az elnevezés a frontembertől származik) bandája 2015 óta három nagylemezt adott ki, több tucat hazai és nemzetközi fesztiválon játszott, és méltó zárást ad az idei Margófesztnek is.

16_4.jpg

                                                                                                                                                  / Fran Palermo

A koncerteken túl is van élet: számos esemény – gasztrotúra, workshopok, irodalmi beszélgetések és egyéb programok – színesíti a felhozatalt. A fesztivál külső helyszíneire magaddal hozhatod kedvenc négylábúdat is, a gyerekeket pedig játszótér és bábelőadás várja.

A Margófesztet idén is Szentgyörgyváron rendezik meg, amely egy alig 300 fős település a zalai dombok között. A helyszín Keszthelytől, Hévíztől és Zalaegerszegtől is csak néhány kilométerre található, mindössze 15 perc autóútra van a Balatontól és Budapestről is könnyedén megközelíthető. A fesztiválra napijegyek és bérletek is kaphatóak – Zala megyei lakosoknak ráadásul kedvezményes áron! A programokra való eljutást a Zalaegerszegről és Hévízről induló fesztiválbusz-járatok segítik zökkenőmentesen, amelyek Keszthelyen is megállnak.

JEGYEK, BÉRLETEK: tixa.hu/margofeszt2023

PROGRAM: margofeszt.hu

Facebook: facebook.com/margofeszt

Instagram: instagram.com/margofeszt

https://recorder.blog.hu/2023/07/28/mit_csinal_az_analog_balaton_es_a_platon_karataev_egy_kis_faluban
Mit csinál az Analog Balaton és a Platon Karataev egy kis faluban?
süti beállítások módosítása