Az elektronikus zenét átemelni egy színpadi világba – Live session premier! Mandaan: In the Forest

2023.07.28. 12:48, srecorder

mandaan.jpg

A nemrég megjelent Shigel című albumából forgatott live session videót a Mandaan, amely az ambient, jazz és downtempo zenei világot most helyenként kavallal fűszerezve emeli új dimenziókba.

A Mandaan Tóth András (zongora) és Muhari Krisztián (trombita) duója, akik 2016-ban találkoztak először egy albérletben, és még abban az évben felvették első lemezüket, az ambienttől a free jazzen át a downtempo/off-beatig ívelő Ambart. Aztán egy évvel később már jött is a második album, a Cirrus, majd Shigel címen a harmadik, amely már a San Franciscóban élő technozenei dj-producer, Andrew Rasse (művésznevén Butane) producerelésével jött létre. Erről anno mi mutattuk be a Wendy című klipet, és akkor részletesebben is írtunk a lemezről, amin az elektronikába simuló jazz, a techno zenei szerkezetei és módszerei, a Yonderboi-féle keserédes gyönyör, valamint a filmzenék és a road movie-k hatása ötvöződik izgalmasan. A két éve elkészült, de végül csak nemrég megjelent Shigelhez most pedig egy kiváló élő felvétel is született a Fonó segítségével.

„Nekik köszönhettük a különleges helyszínt, ami egy raktárként funkcionáló csarnoképületben helyezkedik el. Ez a terep inspirált minket abban, hogy a filmet extra vágóképekkel színesítsük. Az indusztriális környezet nagyon jól illeszkedik ahhoz a zenei műfajhoz, amit mi is képviselünk, ugyanakkor egy kicsit más nézőpontból szerettünk volna tekinteni rá, és inkább színpaddá próbáltuk varázsolni a termet, amitől izgalmasabb hangulatba került az előadás” – meséli Krisztián.

A duó ezúttal tovább merészkedett a tőlük megszokott zongora-trombita-kürt háromszögtől, és újabb kiegészítő hangszerek (például a kaval) jelentek meg a zenéjükben, amik a jövőben egyre nagyobb teret nyernek majd a színpadon és az albumokon is. „A Mandaannal az elektronikus zenei szcénát igyekszünk átemelni, „berendezni” egy olyan színpadi világba, ahol egyre több érdekes hangszerrel és díszlettel is találkozhat a kíváncsi, kortárs közönség” – tette hozzá Krisztián.

A film készítői: Rohonczi Anita (rendező-D.O.P), Ivánfi AlIz (gyártásvezető), Laskovity Ervin (operatőr) és Kopcsik Márton (hangfelvétel).

 

Mandaan a Facebookon.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/07/28/az_elektronikus_zenet_atemelni_egy_szinpadi_vilagba_live_session_premier_mandaan_in_the_forest
Az elektronikus zenét átemelni egy színpadi világba – Live session premier! Mandaan: In the Forest
süti beállítások módosítása