„A boldog élet nem süniknek való” – Itt van Hegedűs Józsi első szólólemeze, A Szívemből a félelmet kioltom

2023.06.18. 10:47, srecorder

hegedus-jozsi_foto_komroczki_dia.jpg

A magyar alter, a cigány népdalok és Cseh Tamás öröksége is izgalmasan hatja át Hegedűs Józsi régóta várt, első szólólemezét. Rajta Jézussal való böcskölődés, esés-kelés, oldás-kötés, és megindulás zsákmányállatként a pesti éjszakába. Premier!

hegedus_jozsi-a_szivembol_a_felelmet_kioltom_3000.jpgA 26 éves, szabadkígyósi születésű Hegedűs Józsit a folkos-alterpopos Csillagerdő frontembereként ismertük meg, aki zenekarával 2021 végén hozta ki a jóval kiforrottabb második lemezét (Elszakít, összeköt, elszakít), hogy aztán váratlanul feloszoljanak. Józsi akkor már játszott szólóban is, sőt, a Keret tehetségkutatóján, a Kikeltetőn két éve a legjobbak közé jutott, 2022 tavaszát a Carson Coma vendégeként turnézta végig, és fellépett az Eucharisztikus Kongresszuson is.

„Sosem jutott eszembe, hogy egyszer szólóelőadó leszek, korábban mindig egy rockzenekar frontembereként képzeltem el magam, így nem készültem tudatosan arra, hogy egyszer elkészül egy Hegedűs Józsi-album, arra főleg nem, hogy ilyen sokan várják. Több mint egy éve, a Kikeltetős szereplésem után, Carson Coma-turné közben döntöttük el a kiadóval, hogy elkészítünk egy albumot. Akkor el is kezdtük a felvételeket, tavaly júniusban már a dalok 90%-a fel volt véve, rajtam kívül álló okok miatt csúszott ennyit az album a tervezetthez képest. Emiatt sokat voltam frusztrált, azt éreztem, hogy azonnal kell ez az album, mert most figyelnek az emberek, kíváncsiak, várják. Most, hogy elkészült, úgy érzem, jót tett neki, hogy nem azonnal készültek el, hogy teret és időt kaptak. Jó album lett, Nagyon szeretem” – mondta Józsi.

hegedus-jozsi_1.jpgA lemeznek majdnem a fele (öt dal) már tavaly megjelent, az otthon elhagyásáról, csavargásról, szerelemről szóló Szeretőmnek ráadásul hangulatos hippiklipet is kapott, ami itt, a Recorderen debütált. Józsi akkor így mesélt a dalszerzésről: „A legkedvesebb dalok erős érzésből vannak, és úgy születnek, hogy hiába lenne ezer más dolgom, leülök a szoba közepére, és muszájból éneklek és írok. Utólag már lehet hallani, hogy milyen lett ez, de igazság szerint jó esetben nincs tudatos koncepció. Utólag a cigány népdalok dallam- és szövegvilágát hallom ki. Szövegben a magyar alterből inspirálódok leginkább, de azokat a szövegeket szeretem legjobban, amik egyszerűek, közérthetőek, mégis megmarad a valódi üzenet, azt hiszem, erre törekszem tudat alatt én is. Ennek a dalnak egyszerű szövege van, nekem mégis mindig picit fáj énekelni.”

A Szívemből a félelmet kioltom hozza, amit az erős, előzetes single-ök alapján vártunk tőle, és még annál is egy kicsit többet. A dalokról eszünkbe juthat Cseh Tamás, az Eleven Hold, és a cigány népdalok is, de elsősorban mégiscsak Hegedűs Józsi, annyira személyes, őszinte számok ezek, karizmatikus előadásban. A már ismert számok (Gyufa, Munkások) mellett csúcspont a fütyülős, indulószerű Elfelejtettük, a bereményis A lányoknak is, és a pont jól folkpopos Jó volna itt lenni, amiben egy zárkózott, melankolikus ember győzködi magát, hogy legalább néha engedjen fel és belső blokkjai nélkül élje meg az életet. „A nyitódalban Jézussal való böcskölődés, működni nem akaró dolgok, Arany Marlborót szívó munkások, akik gyűlölik ezt a rohadt életet. Középen esés-kelés, oldás-kötés, rengeteg elindulás veszekedve egyszer Békés megyéből, máskor Indiába, Vuk-beli zsákmányállatként a pesti éjszakába, vagy Ukrajnából el mindent hátra hagyva, a végén pedig megérkezés, veletekmaradás” – meséli Józsi. „Az album címe a Süni című dal egyik sora kicsit átírva. Kioltani a félelmet a Szívből! – ez most a nagy feladatom, és ezt az egész albumot a legnagyobb szeretettel küldöm azoknak speciálba, akiknek szintén ez most a legnagyobb feladata.”

„A felvételeket a Keytracks stúdióban készítettük Jánosi Szabolcs „Cicó”-val, aki az album hangmérnöke és producere, de egy-egy szólam erejéig tiszteletét tette Helka indie/folk dalszerző, aki a Kagylóban hegedül, a Nincsen Veszély egyik riffjét Bujdosó Áron, a Duckshell trombitása játszotta el, az A lányoknak is c. dalban Makai László, a LAZARVS dobosa üti a pergőt, a Gyufában pedig Várhegyi-Lucas Palmíra vokálozik. Jó album lett, na. Különben egyre inkább igyekszem semmivel nem törődni, csak a dalokkal, a flow-val, hogy mi jön, ha nem várok el semmit. Ahogy írom ezt, egyre inkább azt érzem, hogy nem beszélni kell róla, hanem meg kell hallgatni, és ha ad valami jót, akkor működik.”

Ad, hát. Mutatjuk:

Józsi július 19-én, az A38 Tetőteraszán mutatja be élőben is a szólólemezét, ahol Bárány Judit lesz a vendég. Koncert után táncház a Kale Lulugyival, amiben oroszlányi cigányok játszanak magyar népdalokat és autentikus cigányzenét. Jegyvásárlás, Facebook-esemény. Józsival emellett június 28-án, a Fishing on Orfűn (Fb-esemény), valamint szeptember elsején, a Carson Coma minifesztiválján is találkozhatunk a Budapest Parkban. JegyvásárlásFacebook-esemény.

Józsi tavaly mesélt nekünk a legkedvesebb népdalairól és a kedvenc 2022-es zenéiről is.

 

Hegedűs Józsi a Facebookon.

Headerfotó: Komróczki Dia. Cikkbeli fotó: Nényei Lujza. A borítót Nényei Lujza fotójából Krasznai Gíta készítette.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2023/06/18/lemezpremier_hegedus_jozsi_a_szivembol_a_felelmet_kioltom
„A boldog élet nem süniknek való” – Itt van Hegedűs Józsi első szólólemeze, A Szívemből a félelmet kioltom
süti beállítások módosítása