„Nem félek határokat feszegetni” – Lemezpremier! veryraredome: Nektek a Nyárra!

2023.06.16. 10:04, srecorder

veryraredome_foto1.JPG

Két hete jött ki itt, a Recorderen a hazai hyperpop egyik úttörőjének számító veryraredome új klipje, a mesterséges intelligencia segítségével is generált Mondhatsz bármit, most pedig itt az új nagylemez, a Nektek a Nyárra!, midwest és hyperdrill elemekkel, a hyperpop színtér tehetséges feltörekvőivel, és és Szigetszentmiklós rég kiérdemelt himnuszával. Premier!

veryraredome_foto2.JPGA veryraredome néven alkotó Lukács Döme 2020-ban kezdett el zenélni, először a magyar trap hatására, de a barátai révén hamar elmerült az akkoriban berobbanó hyperpop világában. Az új stílus annyira megfogta, hogy rögtön el is kezdte szervezni a hazai hyperpop-közösséget, csináltak Facebook-csoportot, hetente frissülő Soundcloud-playlistet, és saját bulisorozatot is. Döme közben beiratkozott a PTE elektronikus zenei médiaművész szakára, és az a célja, hogy kísérleti, rétegelt, de mégis populáris zenét játsszon.

„2021-2022 között több kislemezzel is kijöttem, azt éreztem, egyelőre 3-4 számos projektekre vagyok képes osztatlan figyelmet szentelni. Minden egyes számom esetén igyekszem azt elérni, hogy minőségét és részletességét tekintve single-ként is megállja a helyét, mégis kohezív végeredmény jöjjön létre az adott lemezen.  Az így született két EP-t követően viszont végre úgy éreztem, készen állok egy igazán nagy projektre, ahol az elveken nem változtatva nagylemez terjedelemben hozom magamból a legtöbbet és legújabbat” – meséli Döme a Nektek a Nyárra! születéséről, amely az utóbbi egy év munkájának gyümölcse. „A lemezt a hyperpop műfajába sorolom, de az én fejemben ez inkább egy olyan fogalom, aminek keretein belül nem félek határokat feszegetni, rengeteg műfajból merítve gyúrtam össze vízióim mentén az összképet.

Az albumon minden alapot én készítettem, én mixeltem, egy tanárommal, Nagy Rolanddal közösen masztereltem és a vizuális arculatáért is én vagyok a felelős. Idén első évet végzett hallgató vagyok a PTE elektronikus zenei médiaművész szakon, az itteni beadandóimból is pár érdekes részlet át lett tallózva az LP munkálataiba. Több zenében is felhasználtam általam „barkácsolt” szintetizátorom, szinte minden dob és perkusszív hang általam felvett és fx-elt, vagy a nulláról szintetizált.”

És akkor íme, az új veryraredome-lemez, lentebb pedig Döme külön is mesélt a dalokról.

 

1, 3hete nem iszom

Amikor nekiláttam a projektnek, először szenteste szerettem volna kihozni, Karácsonyra Nektek címmel. Karácsony elmúlt, jött a Tőlem a Télre, majd tavasszal a Tőlem a Tavaszra cím, de én még mindig ezen dolgoztam. Ez a szám egész idő alatt formálódott, mindig az éppen aktuális hangulatomat megragadva egészítettem ki és dolgoztam tovább. Így lett talán a lemez legösszetettebb dala, a refrént követően egy altrock-hyperdrill + ambient éneklős verzével.

2, Nektek a Nyárra!

Nem az a tipikus címadó szám, de mivel nem volt címe, ezért jobb híján ez ragadt rá. Az egyik személyes kedvencem, midwest és hyperdrill elemekkel, a lemez legőszintébb és legenergikusabb fináléjával.

3, Mondhatsz Bármit

Az album először elkészült zenéje. Eredetileg single-ként szerettem volna kiadni két projektem között még tavaly augusztusban, de a klipjébe irgalmatlan mennyiségű munkát öltünk, ami addig húzta a projektet, hogy inkább bevártam vele végül a lemez elkészültét. Hatalmas köszönet Csizmazia Andrisnak és Lenszkijnek a gyönyörű klipért!

4, Délibáb (+ veda)

Nagyon kedves dal számomra, ugyanis ez az első komoly közös projektünk a barátnőmmel, vedával. A vokálok nagy részét ő énekli ezen a számon, szokatlan, de érdekes munka volt másnak szöveget és flow-t írni úgy, hogy ne legyen túl személyemhez kötött és változatos is maradjon. Azt hiszem, sikerült.

5, 2310 Anthem (+ Franko)

Szigetszentmiklós réges-rég kiérdemelt himnusza. Franko barátommal általános elsőtől gimiig végig együtt suliztunk, úgy hozta az élet, hogy később eltávolodtunk, de az utóbbi hónapokban újra felvettük a kapcsolatot. Érdekes, hogy másodikban a kertjükben Nokia csengőhangra rappelésből mi lett tizenpár évvel később.

6, EGYTEMPÓ / Legendák Ligája freestyle (+ 4ma)

Tavasszal meghívtak az Onetempo dalszerző táborba, ahol az egyik általam prodolt kezdetleges trekiben láttam a fantáziát, így befejeztem otthon. Featként a hazai hyperpop szcéna egyik legtehetségesebb feltörekvője, 4ma ugrott be. A dal második fele egy freestyle a League of Legends Rengarjának hostolásában.

7, Voltunk Mi (interlude)

Ez a szám a barátnőmnek szól. Az egyik legszebb dalom.

8, Parra (+ Green Heart)

Green Heart az utóbbi időben a legjobb barátom az itthoni közegből. Iszonyú tehetséges, nem volt kérdés, hogy helyet kap a lemezen. A dalt egy beadandóra Maxben írt granular pluginom felhasználásával csináltam, amire elég büszke vagyok, ugyanis nem igazán értek a MaxMSP-hez.

 

„ISZONYÚAN ENERGIKUS, KÍSÉRLETI, ÉS MÉGIS POPULÁRIS” – VERYRAREDOME A MAGYARRADARUNKON

 

Veryraredome az Instagramon.

Fotó: Madarász Péter.

Magyarradar és a Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/06/16/lemezpremier_veryraredome_nektek_a_nyarra
„Nem félek határokat feszegetni” – Lemezpremier! veryraredome: Nektek a Nyárra!
süti beállítások módosítása